Părinții copiilor morți în Colectiv: Un dosar în care nu se grăbește nimeni. Un simulacru de proces!

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 24.07.2018 - 00:37
În fața clubului Colectiv, oamenii aprind lumânări în memoria victimelor incendiului. FOTO: Inquam Photos - Bogdan Buda

Părinții care și-au pierdut copiii în incediul din Colectiv acuză tergiversarea procesului, pe care îl consideră „un simulacru”, după ce judecătorul Terceanu și-a depus cererea de pensionare, iar procesul ar putea fi reluat de la zero.

SHARE

„Eu sper ca procesul să nu fie reluat de la zero, nu cred că, în momentul în care ai 65 de morți și peste 100 de răniți grav, traumatizați pe viață, îți poți bate joc în halul ăsta de un proces”, a explicat, pentru Newsweek România, președintele Asociației „Colectiv”, Eugen Iancu, care și-a pierdut băiatul în incendiu. 

Și Ruxandra Geambașu, mama unei fete de 18 ani moarte în tragedie, este de părere că dacă procesul va fi reluat, este „o porcărie”. „Este o țară ciudată și strâmbă și, dacă o să se scufunde vreodată bucata asta de pământ pe care este România, nu este nici o pierdere. Păcat de cei tineri, care și-au păstrat încă iluzia, că și fiică-mea era dintre cei care credea că, dacă rămâne în România, o să repare ce au făcut ăștia dinainte. Suntem prea pervertiți ca să se mai repare ceva”, a adăugat Ruxandra Geambașu, într-o declarație pentru Newsweek România. 

Citește și: Manual românesc de manipulare. Topul minciunilor aruncate în spațiul public în ultimii 30 de ani

Eugen Iancu: Mi se pare ciudat că, anul trecut, judecătorul a spus că nu va ieși la pensie 

Eugen Iancu a mai povestit, pentru Newsweek, că, anul trecut, judecătorul Valeriu Mihai Terceanu a fost întrebat în sala de judecată dacă se gândește la pensionare și că a răspuns negativ. 

Eugen Iancu, președintele Asociației „Colectiv”. FOTO: Facebook 


„Mâine o să avem un prim răspuns, că va da CSM răspunsul, după care sper ca soluția să nu fie reluarea procesului de la zero, ci continuarea cu un nou judecător, care va avea nevoie de timp să studieze dosarul. Ce mi se pare mie ciudat este că, anul trecut, a fost întrebat în sală dacă, ținând cont că procesul va fi de lungă durată, dacă el intenționează să se retragă și a zis că „nu, să stăm liniștiți”. Eu știu că, în sala de tribunal, cuvântul unui judecător e lege”, a mai spus Eugen Iancu, care este de părere că „este un dosar în care nu se grăbește nimeni, în continuare oamenii își văd de treaba lor și de interesele lor”. 

Citește și: Manual românesc de manipulare - Mișcările civice, demonizate de trei decenii

Și Ruxandra Geambașu a adăugat că „să îi ajute Dumnezeu să-și ia pensia consistentă de judecător, să povestească lucruri frumoase despre ce a făcut pe parcursul carierei  de judecător și să-l primească Dumnezeu în rândul drepților, poate se întâlnește cu copiii ăia de la Colectiv”. 

Ioana Geambașu, fiica Ruxandrei Geambașu, a murit în incendiul din Colectiv, când avea doar 18 ani. 

Cererea de pensionare a judecătorului Valeriu Mihai Terceanu va fi discutată, marți, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) În cazul pensionării, există temeri că procesul ar putea fi reluat de la zero,  așa cum s-a întâmplat în dosarele în care erau cercetați Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Dosarul „Colectiv” a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General în aprilie 2016. 

Citește mai multe aici: Dosarul „Colectiv” ar putea fi reluat de la zero

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te