VIDEO Și-a urmărit puii de găină și s-a trezit într-un misterios oraș antic, vechi de 2.000 de ani

DE Adina Mutăr | 15.06.2023 - 17:13
Oraș vechi de 2.000 de ani, Turci-Foto: Dacebook/Architecture Hub

Un turc care și-a urmărit puii de găină printr-o gaură din subsol în timpul renovărilor la casă, s-a trezit într-un oraș subteran vechi de 2.000 de ani, ce găzduia cândva 20.000 de oameni.

SHARE

Un turc care și-a urmărit puii de găină printr-o gaură din subsol în timpul renovărilor la casă a descoperit cea mai interesantă și misterioasă parte a istoriei urbane.

Totul a început în anii 1960. Bărbatul a doborât zidul din subsolul casei prin care dispăreau puii și a descoperit  un tunel întunecat care ducea la orașul antic Elengubu, cunoscut astăzi ca Derinkuyu.

Și-a urmărit puii de găină și s-a trezit într-un oraș vechi de 2.000 de ani 

Derinkuyu, sub regiunea Cappadociei din Anatolia Centrală, este cel mai mare oraș subteran excavat din lume și se crede că se conectează la peste 200 de orașe subterane mai mici, separate, care au fost descoperite în ultimele decenii, au declarat specialiștii turci, potrivit NY Post.

În interiorul orașului subteran - ale cărui intrări se conectează la peste 600 de case private din regiunea modernă, la suprafață, a Cappadociei - cercetătorii au descoperit 18 niveluri de tuneluri care conțin locuințe, depozite de hrană uscată, grajduri pentru vite, școli, crame și chiar o capelă.

Orașul a fost dotat și cu un sistem de ventilație care aproviziona locuitorii săi cu aer proaspăt și apă.

Orașul a fost probabil folosit inițial pentru depozitarea mărfurilor, dar apoi a fost folosit ca buncăr pentru a scăpa de invadatorii străini - holurile slab luminate au fost construite intenționat înguste și joase, astfel încât intrușii să nu poată intra în masă.

Orașul a adăpostit 20.000 de oameni la vârful existenței sale

Ușile care leagă fiecare nivel erau blocate de bolovani de jumătate de tonă, care se puteau mișca numai din interior și care conțineau o mică gaură care permitea rezidenților să-i vadă și să-i respingă pe intruși.

Deși rămâne un mister cine au fost arhitecții, cercetătorii cred că hitiții – un popor anatolian din epoca bronzului – „s-ar putea să fi excavat primele niveluri în stâncă când au fost atacați de frigieni în jurul anului 1200 î.Hr.”

Citește și: Misterul Triunghiului Bermudelor, descifrat. S-au descoperit 176 de nave dispărute inexplicabil

Invadatorii frigieni, vorbitori de limbă indo-europeană care au condus Anatolia timp de 600 de ani, sunt creditați cu construirea a cea mai mare parte a orașului în secolele înainte ca Derinkuyu să-și mai schimbe săpânii de mai multe ori, inclusiv  perși, creștini și greci capadocieni.

Orașul a atins probabil vârful populației de 20.000 de locuitori în timpul raidurilor islamice din secolul al VII-lea asupra Imperiului Creștin Bizantin, a raportat BBC.

Citește și: Misterul peșterii din România din care mulți nu s-au mai întors. Se crede că e o poartă spre lumi

După 2.000 de ani de utilizare, Derinkuyu a fost în cele din urmă abandonat în 1923 de către grecii capadocieni, care s-au confruntat cu înfrângerea în războiul greco-turc și s-au retras în Grecia.

La un secol după ce a fost redescoperit, orașul antic, care a fost adăugat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1985, a fost deschis vizitatorilor curioși să experimenteze viața subterană în Derinkuyu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te