Bătălia uitată a lui Mihai Viteazul a adus prima unire a celor trei Țări Române, acum 425 de ani. Poate să pară straniu, dar tocmai această luptă a fost, în general, ignorată de majoritatea specialiștilor, în timp ce filmele istorice comuniste au romanțat evenimentele.
SUA și Rusia au fost aproape de un război nuclear în perioada așa-numitului Război Rece, de după Al Doilea Război Mondial și până în 1990. Chiar și de-a lungul celor trei ani de război din Ucraina, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat cu folosirea armei atomice
Primul ambasador al SUA la București știa limba română și a devenit membru de onoare al Academiei. La 147 de ani de la acel moment, România va avea un nou reprezentant diplomatic american la nivel înalt, în persoana avocatului Darryl Nirenberg.
Cea mai mare bătălie a românilor contra Imperiului Otoman este privită și în funcție și de subiectivitatea fiecăruia. În memoria multora este cea de la Vaslui, din 1475, între oștenii lui Ștefan cel Mare și armata otomană. Dar cu 80 de ani înainte avusese loc o altă luptă majoră.
În România, mai multe lovituri de stat au fost date de-a lungul timpului, cu diferiți „actori” în centrul lor. Au fost cazuri în care același personaj politic a fost atât autorul, cât și victima unei asemenea acțiuni de răsturnare a ordinii politice într-un mod neconstituțional.