Cum ne sucește Putin mințile. Propagandă rusă sub acoperire culturală în România

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.05.2022 - 18:31
Foto: Profimedia Images
Institutele culturale din România sunt finanțate de Serghei Lavrov - Foto: Profimedia Images
Andrei Marga - Foto: Profimedia Images

Centrele culturale ruse din România sunt direct finanțate de către guvernul de la Moscova. Ele fac propagandă politică și în zilele în care Rusia comite crime în Ucraina.

SHARE

În România, există două centre culturale ruse, coordonate prin Fundația Russkiy Mir. De asemenea, la București funcționează Casa Rusă, care se află în subordinea Agenției Rossotrudnicestvo.

Toate aceste instituții organizează cursuri de limbă rusă și sunt gazdele unor evenimente care promovează cultura rusă. Printre „picături“, se face propagandă politică. 

Casa Rusă se prezintă drept un centru cultural. Este finanțată prin Agentia Rossotrudnicestvo, subordonată direct Ministerului rus de Externe, condus de Serghei Lavrov. Pe pagina de Facebook, de 9 mai, a fost
transmisă parada militară de la Moscova.

Nu este primul moment de propagandă în favoarea lui Putin pe care o face, pe pagina de Facebook, o instituție rusă care pretinde că se ocupă doar de promovarea culturii.

Nimic despre crimele armatei sovietice

Spre exemplu, pe data de 9 mai, Casa Rusă din București a postat pe Facebook o lungă prezentare a însemnătății acestei zile.

După ce aflăm despre modul în care Stalin și veteranii din armata sovietică au eliberat Europa, ni se precizează că: „Ceremonialul de doliu solemn al depunerii de flori este însoțit în mod tradițional de un moment de reculegere în memoria tuturor celor care au murit în timpul Marelui Război Patriotic.

Un moment de reculegere este un semn de respect față de toți oamenii care și-au dat viața pentru un cer pașnic deasupra capului nostru astăzi“. 

Câteva ore mai târziu, Casa Rusă din București transmite, în direct, din Piața Roșie, defilarea tancurilor și focoaselor nucleare ale armatei ruse care a invadat Ucraina și amenință Europa.

Pe pagina de FB a Casei Ruse, Putin a putut fi auzit spunând în direct: „Această degradare morală a deschis calea falsificărilor cinice ale istoriei Celui de-al Doilea Război Mondial, încercărilor de a incita la rusofobie, de a glorifica trădătorii, de a batjocori memoria victimelor lor şi de a şterge curajul celor care au luptat şi au suferit în numele victoriei…

Nu vom renunţa niciodată la dragostea noastră pentru ţară, credinţă, la valorile tradiţionale, obiceiurile ancestrale şi respectul pentru toate popoarele şi culturile.

În ceea ce priveşte Occidentul, pare hotărât să anuleze aceste valori vechi de milenii“.

Cum se creează o problemă care nu există

Pe data de 8 mai, Casa Rusă ne informează că „Lawrence Foster, dirijorul șef al Orchestrei Simfonice Naționale a Radioului Polonez, cetățean american, s-a pronunțat împotriva abolirii culturii ruse“. Asta, deși nimeni nu a propus abolirea culturii ruse. Cel mult, s-a cerut ca oamenii de cultură ruși să condamne războiul.

Institutele culturale din România sunt finanțate de Serghei Lavrov - Foto: Profimedia Images

Fără să susțină direct atacurile lui Putin în Ucraina, Casa Rusă nu vorbește de crimele și atacurtile armatei ruse din Donbas.

„Pe 4 mai, regiunea Irkutsk a trimis 22 de tone de ajutor umanitar în Donbass. Marfa include apă, produse chimice de uz casnic, articole de igienă, scutece, alimente și produse pentru copii, inclusiv hrișcă, lapte condensat, paste, conserve de pește și legume“, scrie Casa Rusă.

La vedere, este centru cultural

Casa Rusă are intenții bune „la vedere“. Anunță că: „Centrul nostru este un centru cultural. Este un loc unde vă puteți îmbogăți spiritual și intelectual, învățând lucruri noi despre cultura și știința rusă!

Vă puteți delecta auzul la un concert de muzică clasică, puteți viziona un film contemporan, puteți urma cursuri de limba rusă predate de profesori nativi cu experiență.

Pentru cei mici oferim cursuri de dans, muzică, pictură, teatru sau limba rusă“, se arată în descriere. Doar că, în ordinul de înființare, este trecut ca obiectiv al instituției care înglobează Casa Rusă: „menținerea influenței ruse“.

Șefa este lăudată pe pagina de Facebook

Casa Rusă nu se limitează la sfera culturală, ci are și convingeri politice, propagând minciuni pentru a justifica agresiunea rusă în Ucraina.

În una din postări, Casa Rusă scrie, în dispreț față de realitate, că rușii vor să ajute oamenii din zonă care sunt persecutați dacă acceptă acest sprijin.

Andrei Marga (sus) a tăiat panglica Centrului Cultural rus din Cluj (jos) - Foto: Profimedia Images

„Șeful adjunct al Rossotrudnicestvo, Natalia Poklonskaya a adus alimente și medicamente în spitalele din Herson…

Locuitorii din zonă sunt persecutați după ce primesc ajutor și hrană de la ruși, inclusiv incendierea caselor. Mulți oameni sunt lipsiți de elemente esențiale de bază, în timp ce li se interzice să accepte ajutor din partea acelorași oameni pașnici din Rusia“, notează Poklonskaya.

Soft power rusesc la București

Comentatorii occidentali spun că acest amestec cultural cu propagandă politică face parte din „soft power“. Este vorba de capacitatea de a obţine rezultate prin convingere şi nu prin reprimare.

Conceptul de „soft power“ este definit drept capacitatea de a influenţa alte state în vederea realizării propriilor scopuri, prin intermediul cooperării în anumite domenii direcţionate spre convingere şi formarea percepţiei pozitive.

Conform opiniei lui Joseph Nye, puterea blândă este caracterizată de trei elemente principale: cultura, în sensul larg al cuvântului; ideologia politică (valorile politice); politica externă (diplomaţia).

Poporul indian, solidar cu Putin

Astfel, printre cursuri și informații legate de cultura rusă, aflăm că: „în Parcul Martirilor din New Delhi a avut loc un miting în sprijinul Rusiei.

Câteva zeci de persoane și-au exprimat dezacordul față de sancțiunile anti-ruse și, de asemenea, i-au condamnat pe oponenții culturii ruse.

Participanții au ieșit cu sloganurile „Trăiască Rusia!, Iubim Rusia!“. Casa Rusă ține de Agenția Rossotrudnicestvo care se află în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, condus de Serghei Lavrov.

Lavrov este cel mai de încredere înalt oficial rus al lui Putin. Rossotrudnichestvo, operează în Asia Centrală, America Latină și Europa de Est (dar mai ales în Comunitatea Statelor Independente).

Putin deschide „Lumea rusă“

Pe lângă Casa Rusă, în România funcțio­nează și Centrul Cultural rus din București și cel din Cluj. Centrul Cultural de la București a fost înființat în anul 2015, urmare a unui acord semnat între fostul ministru de Externe Titus Corlățean și Serghei Lavrov.

Centrul Cultural de la Cluj a fost deschis cu 4 ani mai devreme. El funcționează și azi în cadrul Universității Babeș Bolyai.

Centrul Cultural Cluj este finanțat prin intermediul unei fundații care se subordonează direct Ministerului rus de Externe și Ministerului rus al Educației. Fundația se numește Russkiy Mir.

„Proiectul internaţional organizat de către fundaţia rusească Russkiy Mir, în colaborare cu cele mai importante structuri educaţionale şi culturale, reprezintă un complex modular unic care beneficiază de o completare variaţională de bază, precum şi de programe complementare specifice, orientate spre comunităţile locale ale ţărilor partenere.

Activitatea centrelor culturale ruse este sistematică şi multifuncţională, oferind o pregătire extra-curriculară temeinică în însuşirea limbii ruse şi aprofundarea specificului cultural al acestei ţări.

Centrele culturale ruse sunt menite să oglindească toată varietatea Lumii Ruse, ca parte integrantă a istoriei şi culturii universale“, se arată în prezentarea Centrului Cultural rus de pe lângă UBB.

Dictatorul de la Kremlin a înființat Russkiy Mir

Fundația Russkiy Mir (Fundația Lumea Rusă) a fost creată prin decret de Vladimir Putin în 2007, ca organizație finanțată de guvern, menită să promoveze limba rusă și cultura rusă în întreaga lume și formula „Lumea Rusă“ ca proiect global. 

Fundația cooperează cu Biserica Ortodoxă Rusă în promovarea valorilor… Fundația a fost modelată după forme similare de promovare a culturii, cum ar fi British Council și Goethe Institute.

Fondatorii sunt Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse și Ministerul Educației și Științei din Federația Rusă. Activele fundației provin din bugetul federal, contribuții și donații.

Unii observatori au descris fundația ca pe un instrument de propagandă a Rusiei.

Modul în care se desfășoară influența rusă ține tot de soft power, potrivit mai multor surse strânse de Wikipedia. 

Ce spune Universitatea Babeș Bolyai

Am stat de vorbă cu reprezentanții Universității Babeș Bolyai care au recunoscut schimbul de experiență cu Moscova la nivelul cadrelor didactice. 

Newsweek: Care sunt relațiile dintre universitatea dvs. și Centrul Cultural rus din Cluj Napoca? 

UBB: Centrul Cultural rus este înființat în UBB și funcționează ca și celelate 22 de centre culturale.

Ce activități desfășoară Centrul? 

De la data invaziei ruse, Centrul Cultural rus și-a întrerupt activitatea în folosul comunității locale. În incinta Centrului se desfășoară doar cursurile de rusă pentru studenții UBB și practica profesională pentru studenții secției de limbă rusă de la Facultatea de litere a UBB.

Cum apreciați faptul că Centrul Cultural este finanțat de Russkiy Mir? 

Fundația Russkiy Mir a înființat peste 100 de centre culturale în toată lumea, din care două centre și două cabinete și în România.

Această activitate de colaborare a fost demarată și s-a desfășurat pe baza unui acord interguvernamental dintre România și Federația Rusă.

În vederea acestei colaborări, UBB a dat curs unei solicitări a Ministerului Educației Naționale din România.

Profesori din conducerea universității au făcut deplasări la Moscova?

Profesorii (inclusiv conducerea universității) au efectuat deplasări în Rusia în cadrul programului Erasmus. Scopul: mobilități de predare. Finanțarea s-a efectuat de către UE.

Fostul rector al UBB Cluj, Andrei Marga, și (ex)ambasadorul Rusiei la București, Alexander Anatolievici Churilin, reprezentantul Fundației Russkiy Mir, au inaugurat la Cluj-Napoca, 29 noiembrie 2011, Centrul Cultural Rus. Marga era programat să scrie, în 1990, o lucrare despre marxism, dar a fost „salvat“ de  Revoluție. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te