EXCLUSIV Ceaușescu a câștigat o avere după ce Steaua a luat Cupa Campionilor. Cât a primit Duckadam

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.05.2023 - 12:22
Steaua triumfă la Sevilia - Foto: Twitter / Romanian Footbal

Ceaușescu și Partidul Comunist au încasat 12 milioane de lei după ce Steaua a triumfat la Sevilia în finala Cupei Campionilor Europeni. Astăzi, se împlinesc 37 de ani de la cea mai mare perfomanță a unei echipe de club din România

SHARE

Newsweek România prezintă documentul cu sumele pe care jucătătorii Stelei le-au primit după triumful din finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilia, dar și suma uriașă câștigată de Partidul Comunist de pe urma acestei performanțe.

Jucătorii echipei care a câștigat Cupa Campionilor Europeni au fost recompensați atât de Armată, cât și de conducerea de partid. Sumele sunt infime raportate la ce venituri a înregistrat Partidul Comunist după triumful Stelei la Sevilia.

Fiecare jucător a primit între 37.000 și 47.000 de lei pentru câștigarea Cupei. La acea vreme, un sudor câștiga 2.700 de lei. Prezența Stelei în Europa a adus PCR peste 12 milioane de lei.

Citește și: VIDEO A murit fotbalistul care a făcut posibil ca Steaua să câștige Cupa Campionilor în 1986

La 7 mai 1986, Steaua București reușea cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc devenind campioana Europei. La Sevilia, Steaua învingea FC Barcelona cu 2-0 după loviturile de pedeapsă.

17.000 de lei de la Clubul Armatei

Într-un document ce poartă antetul Clubului Sportiv al Armatei STEAUA București se arată:

„Vă facem cunoscut că, pentru jocurile disputate și câștigate în Cupa Campionilor Europeni la fotbal, componenții echipei noastre au fost premiați cu suma totală de 17.000 de lei după cum urmează:

Pentru turul I cu suma de 3.000 de lei,

Pentru turul II cu suma de 3.000 de lei,

Pentru turul III cu suma de 4.000 de lei,

Pentru turul IV cu suma de 7.000 de lei.

Total: 17.000 lei.

Semnat: Comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, Nicolae Gavrilă“.

30.000 de lei de la Partid

La această sumă se adaugă bani veniți de la partid.

Potrivit Ordinului Consiliului Național -pentru Educație Fizică, numărul 274, se întocmește o Notă care arată: „Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport, cu avizul Ministerului Finanțelor și al Ministerului Muncii, a emis norme cu privire la stimularea sportivilor și tehnicilor care obțin rezultate deosebite în activitatea internă și internațională...

Propunem să se aprobe premierea sportivilor
cu câte un PREMIU INDIVIDUAL,
între 20.000 de lei și 30.000 lei net

(Arhive PCR)

Câștigarea Cupei Campionilor Europeni de echipa de fotbal Steaua, cel mai prestigios rezultat obținut de fotbalul românesc, rezultat dedicat celei de-a 65-a aniversări a partidului Comunist Român, reprezintă un succes deosebit din punct de vedere sportiv, cu un larg ecou internațional și care a condus la realizarea unui venit de 7.659.033 de lei de la întâlnirile organizate în țara noastră, precum și peste 350.000 dolari X 12,50 lei/$ = 4.375.000 lei, în finala de la Sevilia.

_____________________________________________________________

Având în vedere valoarea rezultatului, cât și veniturile realizate, propunem să se aprobe premierea sportivilor și tehnicienilor care i-au pregătit, cu câte un premiu individual, între 20.000 de lei și 30.000 lei net, diferențiat în raport de contribuția fiecăruia la obținerea acestui rezultat.

Semnat: Președinte Haralambie Alexa / Aviz favorabil Ministrul Finanțelor Petre Gigea“.

Tovarășu, cel mai tare atacant

În același document se specifica și al cui este meritul principal pentru câștigarea Cupei Campionilor: „urmare a condițiilor create de partidul și statul nostru pentru dezvoltarea activității de educație fizică și sport, a grijei deosebite acordate acesteia personal de tovarășul Nicolae Ceaușescu, secretarul general al partidului, președintele Republicii Socialiste România, se obțin unele rezultate bune în întrecerile internaționale“.

Lăcătuș: mai puțin decât cu Dinamo

În cartea sa „Supersteaua“, Andrei Vochin spune că, pentru calificarea din primul tur preliminar, jucătorilor li s-ar fi promis mai mulți bani.

„Luni, între două antremente, ministrul Constantin-Olteanu (ministru al Apărării), Ilie Ceaușescu (membru CC al PCR) și comandantul Gavrilă au ținut să le vorbească băieților. Dacă vă calificați veți primi fiecare câte 5.000 de lei.

Anunțul a stârnit rumoare. Mai bine mai jucăm o dată cu Dinamo că ultima oară ne-ați dat 6.000, s-a trezit vorbind Lăcătuș“.

În aceeași carte, Duckadam susține că, pentru calificarea în finală, prima ar fi depășit sumele din documente. „Cred că și-au dat seama că greșiseră față de noi după ce-i eliminasem pe finlandezi (în turul al III-lea preliminar).

Așa că, pentru calificatea în finală ne-au promis o sumă substanțială, cea mai mare de până atunci, 30.000 de lei de om. Însemna puțin peste jumătate dintr-o Dacie...

Citește și: Duckadam, la 64 ani. Ce spune despre zvonul că Ceaușescu l-ar împușcat. Ce banii a luat la Sevilia

Dacă stau să mă gândesc că pentru fotbaliștii din zilele noastre asta înseamnă prima pentru o victorie în deplasare în campionat, îmi dau seama că noi, cei de atunci, am cam jucat pentru glorie“. Autorul mai spune că Ilie Ceaușescu ar fi promis un ARO jucătorilor dacă învingeau în finală, convins fiind că acest lucru nu este posibil. Această informație nu a fost confirmată.

Finala Steaua – Barcelona 2 - 0

Pe 7 mai 1986, Steaua a învins Barcelona în finala Cupei Campionilor Europeni după executarea loviturilor de la 11 metri. Echipa aliniată a fost: Helmut Duckadam – Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu – Lucian Bălan (73 Anghel Iordănescu), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu – Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă (112 Marin Radu II). Antrenori: Emeric Ienei și Anghel Iordănescu.

Steaua a eliminat următoarele echipe: Vejle, Honved, Kuusisy, Anderlecht, Barcelona.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te