Duckadam, la 64 ani. Ce spune despre zvonul că Ceaușescu l-ar împușcat. Ce banii a luat la Sevilia

DE Alex Darvari | 02.04.2023 - 19:43
Steaua la Sevilia - Foto: Arhiva

„Eroul de la Sevillia”, Helmuth Duckadam a împlinit vârsta de 64 de ani. După ce a apărat patru lovituri de pedeapsă cariera sa a mai durat puțin. Prilej pentru apariția unor scenarii extrem de bizare.

SHARE

"Eroul de la Sevilla",Helmuth Duckadam, a aîmplinit vârsta de 64 de ani. A început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).

„La echipa naţională am fost chemat pentru prima dată fiind la UTA, m-a chemat Mircea Lucescu. Acolo i-am întâlnit pe Costică Ştefănescu de la U Craiova, pe Ştefan Sameş de la Steaua, fiecare dintre ei încercând să mă convingă să vin în echipa lui.

Adrian Păunescu avea atunci un articol în care spunea că Universitatea Craiova este echipă mare, dar n-are portar. Ştefănescu a cerut să mă transfer la Craiova. Şi Mircea Lucescu m-a îndrumat spre Craiova, acolo primeam şi nişte bani, dar mi-a fost puţin... nu ştiu dacă neapărat teamă, dar ştiind cât de greu te asimilează oltenii dacă nu eşti de-al lor, am avut o reţinere.

Ce spune despre zvonul că Ceaușescu l-ar împușcat

 Vârful carierei sportive îl atinge în ediţia 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiţiei, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua-CF Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), apără de-a dreptul senzaţional, determinându-i pe ziariştii spanioli, şi nu numai, să-i aprecieze evoluţia la superlativ. Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate jucătorilor barcelonezi - Alesanco, Pedraza, "Pichi" Alonso şi Marcos - l-au făcut să intre în "Cartea Recordurilor", arată Agerpres

"Înainte de acea finală, cu toţii ne gândeam că mergem acolo, jucăm cu Barcelona, pe pământ spaniol, că şansele noastre erau destul de reduse....

 Foarte importantă a fost prima lovitură pe care a tras-o Alesanco. Am reuşit, prin poziţia lui, să ghicesc colţul, cum se spune şi am apărat prima lovitură. Cea de-a doua lovitură, ca şi celelalte, a fost un joc al minţii, pentru că m-am pus în situaţia celui care executa lovitura.

Cum aş executa eu?

Dacă facem o retrospectiva a fost aşa: portarul de la Barcelona, Urruti, a apărat una în stânga şi una în dreapta şi logic era ca următorul jucător, Pedraza, să gândească, pe undeva, la fel. Portarul, adică eu, a apărat una pe dreapta, logic ar încerca în stânga, deci trag tot în dreapta. A gândit ca şi mine sau eu ca şi el: m-am dus tot în dreapta. 

Cea mai simplă lovitură a fost cea de-a treia, a lui Pichi Alonso, care era logică, după ce un portar apără doua lovituri pe o parte, în dreapta, va pleca în stânga, deci trag în dreapta. Am plecat destul de repede pe dreapta, se vede pe imagini, pentru că eram convins că va trage tot în dreapta. La a patra lovitură mă gândeam ce să fac: am apărat trei lovituri pe dreapta, ce voi face la a patra?

Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă

Mă gândeam la jucătorul care bate lovitura că este convins că eu mi-am ales un colţ, dreapta şi se gândeşte să tragă în stânga. Aşa a gândit Marcos şi aşa am gândit şi eu.

Am apărat, astfel, şi cea de-a patra lovitură. Ce era interesant în acele momente era faptul că, în momentul când executau loviturile jucătorii Stelei, eu eram la marginea careului de 16 metri, pe spate şi priveam cerul. 

Se făcea o mare gălăgie şi după această gălăgie a spectatorilor îmi dădeam seama dacă a marcat sau nu. Iar în momentul când trăgeau spaniolii se făcea linişte ca să nu-i deranjeze pe jucători, ceea ce m-a ajutat şi pe mine, ca să mă pot concentra mai bine", descria Duckadam, în interviu, momentele de încărcătură psihică de la executarea loviturilor de departajare din finala Cupei Campionilor Europeni.

Mituri despre retragerea lui Duckadam

Una dintre legende spune că Nicu Ceaușescu, invidios, ar fi tras în mâna lui Duckadam

Nu s-au limpezit lucrurile nici acum, doar speculații. N-am primit Mercedesul de la Regele Spaniei. Îl aștept de 34 de ani.

Nici nu știu cum au apărut zvonurile astea. Era o perioadă în care se trăia greu și totul se punea pe familia Ceauseșcu. Eu niciodată nu l-am cunoscut pe Nicu Ceaușescu și niciodată n-am schimbat vreun cuvânt cu el.

Lumea a rămas cu impresia că n-am curajul să o spun. Multă lume m-a întrebat chiar și acum cum s-a întâmplat. Mă lasă să vorbesc, să le povestesc cum am fost împușcat și după la final mă întreabă: Și câte alice ai avut?”, a povestit portarul la Digisport.

Realitatea: Un anevrism axilar a pus capăt neaşteptat carierei lui Helmuth Duckadam. Se afla la un foc de tabără, pe malul Mureşului, când a alunecat, s-a sprijinit pe mână şi, probabil, cheagul de sânge s-a deplasat blocând circulaţia în braţul drept. S-a dus la medicul din sat dar a ajuns urgent la Bucureşti unde a fost operat şi i-a fost salvat braţul.

Ce bani au luat

Jucătorii echipei care a câștigat Cupa Campionilor Europeni au fost recompensați atât de Armată, cât și de conducerea de partid. Sumele sunt infime raportate la ce venituri a înregistrat Partidul Comunist după triumful Stelei la Sevilia.

Fiecare jucător a primit între 37.000 și 47.000 de lei pentru câștigarea Cupei. La acea vreme, un sudor câștiga 2.700 de lei. Prezența Stelei în Europa a adus PCR peste 12 milioane de lei.

Citește și: 12 milioane pentru Partidul Comunist după victoria Stelei la Sevilia. Cât au luat Lăcătuș, Duckadam

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te