Povestea fabuloasă a „Rechinului“, mafiot oltean în Mexic. Miliardar, corupe politicieni, procurori

DE Petru Zoltan | Actualizat: 05.07.2023 - 08:37
Florian Tudor, zis Rechinul Foto: reporte24r.com

De la un mic magazin de ochelari și brichete în Craiova, Florian Tudor a ajuns la un imperiu ilegal în America de Nord.

SHARE

Florian Tudor, zis Rechinu, capul mafiei române din Mexic a fost arestat, în mai anul trecut, la solicitarea autorităților române. Cu Rechinu la pușcărie, mafia românescă începe să fie atacată pentru a fi scoasă din jos.

Citește și:  Interlopul oltean Rechinu șpăguia un procuror mexican care l-a scos nevinovat pentru o crimă

Procurorii români și mexicani anunțau în mai 2021 arestarea celui considerat capul mafiei române din Mexic, Florian Tudor, zis Rechinu și prezentau acest lucru ca fiind un mare succes. Marcelo Ebrard, secretarul mexican pentru Afaceri Externe, dădea asigurări că procesul de extrădare va decurge foarte repede. Însă au trecut deja nouă luni și expulzarea nu a avut loc.

Citește și: Cât de periculoase sunt nevestele Cordunenilor: arest și control judiciar pentru cămătărie și șantaj

Rechinu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat, patru infracțiuni de instigare la șantaj și o infracțiune de șantaj, comise pe teritoriul Mexicului și al României.

Un martor colaborator al FBI a dezvăluit și cum ar fi corupt-o pe frumoasa candidată la funcția de guvernator, Laura Fernandez. 

" Florian a băgat o grămadă de bani în această femeie ( Laura Fernández ) ca să o facă primar. A investit mereu în ea (...) a spus că cu ea va ajunge foarte sus (...) Ne-a spus că, dacă ea câștigă, «Avem deja Puerto Morelos, vom construi hoteluri și ferme», a declarat martorul.

Citește și: VIDEO Război contra mafiei românești din Mexic condusă de interlopul oltean Rechinu. FBI: periculoși

Florian Tudor, zis „Rechinul“, controlează una din cele mai vaste rețele românești de crimă organizată din America de Nord.

A strâns peste 200 de milioane de dolari din clonarea cardurilor și trecerea ilegală a românilor în SUA, peste granița mexicano-americană.

Citește și:

Ucigașul lui Aly Sadoveanu a fugit în Mexic. Acum, sute de români sunt blocați pe aeroportul Cancun

Banii au fost investiți în proprietăți aflate în zonele turistice de lux din Mexic, SUA și Indonezia. Dar și în Craiova, unde a construit șase blocuri.

Organizația criminală controlată de „Rechinul“ este formată din peste două sute de membri, oameni proveniți din toate grupările interlope din Craiova.

Conexiunile și interesele acestora se învârt în jurul Primăriei Craiova, care le-a eliberat mai multe autorizații de construcții. Edilul Mihai Genoiu nu este străin de afacerile grupării.

Nici polițiștii de la Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj, conduși de comisarul șef Constantin Nicolescu, nu sunt străini de activitatea organizației.

Citește și

Recompensă de un milion de dolari pe capul călăului care l-a împușcat în cap pe Aly Sadoveanu și apoi a fugit în Mexic

FBI a demarat o amplă anchetă internațională pentru a da de urmele rețelei. În România, colaborează cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Procurorii români au arestat cinci persoane, printre care se află și Răzvan Ghiță, unul din liderii grupării. Anchetatorii susțin că acesta ocupă locul trei în ierahia organizației conduse de Rechinul.

 

 

De la un mic magazin de ochelari și brichete în Craiova, Florian Tudor a ajuns la un imperiu ilegal în America de Nord.

La începutul anilor 2000, Florian Tudor (42 de ani) avea un magazin pe strada Lipscani, din centrul Craiovei. Vindea ochelari și brichete.

Din când în când, mai repara câte o pereche de ochelari și încărca brichetele fără gaz. Bani nu prea făcea. În jurul lui se învârteau tinerii din Craiova, racolați pentru noua îndeletnicire a grupărilor de crimă organizată: clonarea cardurilor.

O afacere din care se câștigau foarte mulți bani, ușor, cu riscuri minime. Așa că Tudor a renunțat la afacerea sa și a intrat în „lumea bună“ a orașului.

Surse din Poliția Română au arătat pentru Newsweek România că Tudor și-a făcut debutul în Italia, în perioada 2004 - 2005.

Acolo a ajuns cu clanurile de interlopi din zona Fața Luncii din Craiova. După câțiva ani de făcut bani prin Europa, a ajuns în Olanda, unde a fost arestat pentru clonarea cardurilor. A scăpat din pușcărie în anul 2009.

Din Craiova, la Cancun

După ce și-a ispășit pedeapsa în pușcăria din Olanda, Florian Tudor și-a luat zborul spre Mexic. Odată ajuns acolo, și-a stabilit cartierul general în Cancun, oraș celebru pentru plajele de lux.

A fost urmat îndeaproape de Cosmin Nicolae și Răzvan Ghiță, cu ajutorul cărora coordonează întreaga organizație. Cum pasiunea pentru bancomate nu putea să dispară așa ușor, Tudor a pus bazele companiei Intacash.

Prin intermediul acestei companii se ocupă de instalarea și întreținerea bancomatelor din zonele Cancun, Playa del Carmen, Tulume, Isla de Cozume, Puertor Vallarta și Tijuana.

O altă afacere legală este patronată de Cosmin Nicolae, care deține peste o sută de case de schimb valutar în principalele zonele turistice din Cancun.

Sindicatul lui Tudor beneficiază din plin de protecția autorităților locale mexi­cane: acesta ar avea o relație cu fiica unui polițist din conducerea poliției din Cancun. Sora ei s-a măritat cu Răzvan Ghiță, care a revenit în Craiova pentru a gestiona afacerile.

20.000 USD pentru a trece granița în SUA

În ultimii zece ani, Florian Tudor a reușit să dezvolte o amplă organizație criminală în America de Nord, cu ajutorul grupărilor interlope din Craiova.

Citește și

Cum au scăpat frații luptători Preda după ce au provocat o explozie la casa mamei Cordunenilor

Fiecare grupare și-a trimis oamenii să lucreze pentru el. În schimb, primeau 50% din suma furată de pe carduri. „Îi veneau bani din toate părțile.

Nu știa de la cine îi vin banii. Fiecare grup care scotea banii de pe carduri era însoțit de către un locotenent de-al lui. Îi era frică să nu fie păcălit.

S-au scos bani în SUA, India, Japonia, chiar și în Coreea de Sud“, a spus pentru Newsweek România o sursă apropiată anchetei.

Gruparea oltenească din Cancun se ocupa și cu trecerea ilegală a frontierei dintre Mexic și SUA. Românii care voiau să ajungă ilegal în SUA plăteau în jur de 20.000 de dolari de persoană.

Bodyguard-ul și șantajul

Protecția lui Florian Tudor a fost asigurată până în vara anului trecut de temutul interlop Sorin Constantin Marcu, condamnat în România pentru tentativă de omor.

Deși avea de executat o pedeapsă de opt ani, Marcu a reușit să fugă din țară înainte de a fi condamnat definitiv.

Chiar dacă pe numele lui Marcu exista un mandat de arestare, acesta nu a fost pus în aplicare (autoritățile din Dolj, însă, aveau informații că s-ar fi refugiat în Cancun, acolo unde îi asigura protecția lui Tudor).

Furtul de bani de pe carduri l-a propulsat pe „Rechin“ tocmai peste Atlantic, unde și-a întemeiat un imperiu

În primăvara anului 2018, au început tensiunile între Marcu și Tudor. Surse apropriate anchetei au precizat că
Marcu îl șantaja pe Tudor cu faptul că se duce la FBI să predea întreaga grupare dacă nu primește cotă parte din încasări: „Marcu a strâns câteva milioane de dolari, dar cerea bani încontinuu. Rechinul nu a mai vrut să cotizeze la un moment dat“.

Citește și

Urmăriții internațional Duduianu, Preda, Sadoveanu teorizează fără nicio problemă Anglia și America

Scandalul dintre cei doi a degenerat și Marcu a fost înjunghiat. De teamă, s-a dus la poliția din Cancun, unde a depus o plângere împotriva agresorilor.

Conform DIICOT, „la data 02.04.2018, persoana vătămată a fost înjunghiată într-un loc public din orașul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării“.

Asasinatul și pașapoartele rusești

Pe 11 iunie 2018, Marcu a fost executat în stil mafiot: a fost împușcat în cap prin luneta mașinii. Varianta oficială a poliției mexicane arată că Marcu a fost împușcat de un fost polițist mexican care lucra ca bodyguard pentru un om de afaceri.

Într-un video postat pe un canal de știri mexican, se arată că polițiștii au chestionat mai mulți bărbați în zona în care a avut loc asasinatul, bărbați care s-au legitimat cu pașapoarte rusești.

Sorin Marcu (dreapta, cu tricou negru), asasinat în Mexic

Fratele lui Marcu, Aurelio Marcu, a postat un comentariu la clipul video în care atrage atenția că cei care au prezentat pașapoarte rusești sunt de fapt români din Craiova care lucrează pentru Florian Tudor.

Într-un interviu acordat pentru KrebsOnSecurity, Aurelio Marcu a declarat că fratele său mai mic a fost ucis în fața unui nou complex de apartamente construit și plătit de Tudor și că decedatul a fost mutat în mașină pentru a părea că a fost ucis acolo.

Acesta a mai spus că fratele său și pasagerul din Dodge Nitro urmăreau un bărbat care lucra în echipa lui Tudor, nu un om de afaceri întâmplător.

În urma asasinatului din Cancun, familia lui Marcu a depus mai multe plângeri penale la DIICOT împotriva asasinilor.

Fraudă de 26 de milioane de dolari

Florian Tudor a fost reținut pentru prima dată pe 31 martie 2019. Atunci, Poliția din Cancun a oprit în trafic o mașină în care se aflau Florin Tudor și Adrian Nicolae (cunoscut drept Cosmin Nicolae - n.r.).

Cei doi aveau asupra lor un pistol de 9 mm deținut ilegal, dar și aproximativ 26.000 USD. Au fost reținuți pe loc, dar au fost puși în libertate după ce a fost plătită cauțiunea.

O lună mai târziu, Florian Tudor a fost reținut din nou. De data aceasta, acuzațiile au fost de fraudă cibernetică.

Banca Bancomer, una dintre cele mai mari bănci din Mexic, a raportat o fraudă de 500 de milioane de pesetas, adică în jur de 26 de milioane de dolari americani, în urma unui furt cibernetic coordonat de gruparea lui Tudor.

Autoritățile federale din Mexic au efectuat două percheziții, în Cancun și Puerto Morelos, unde s-au găsit mai multe dovezi legate de activitatea infracțională a grupării.

Procuratura Generală din Mexic nu a făcut nicio declarație oficială în legătură cu perchezi­țiile, deși autoritățile mexicane colaborează îndeaproape cu FBI. Ulterior, Tudor a fost pus în libertate pe cauțiune.

300.000 USD pe măsura M de la Philip Plein

Banii proveniți din clonarea cardurilor i-au adus lui Florian Tudor o avere estimată la aproximativ 200 de milioane USD. Însă paguba calculată neoficial de autoritățile americane se învârte în jurul sumei de jumătate de milliard USD, susțin surse apropriate anchetei.

O parte din bani au ajuns să fie cheltuiți pe petreceri și haine de lux. De exemplu, de fiecare dată când firma de lux Philip Plein scoate o colecție nouă de haine, Florin Tudor cumpără toată seria măsura M. Pentru acest moft, plătește în jur de 100-150.000 USD.

„Pe an, apar două colecții. Una pentru vară și una pentru toamnă. Pe hainele de la Philip Plein plătește cam 300.000 USD anual“, au arătat anchetatorii pentru Newsweek România.

Dar aceasta nu este singura aroganță făcută de Florian Tudor, el este cunoscut și pentru petrecerile de lux organizate în Cancun sau pe iahtul său.

În sfârșit, a anchetat și DIICOT

Pe 25 iulie 2019, procurorii DIICOT, asistați de un agent FBI, au făcut 14 percheziții în Craiova, București și în localitățile doljene Salcia și Argetoaia.

Conform comunicatului DIICOT, începând cu anul 2012, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetăţeni români și mexicani, care a acționat pe teritoriul României, Mexicului, SUA, precum și al altor state, în ceea ce privește comiterea de fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România - Mexic - SUA şi spălare a banilor.

Tupeul lui Florian Tudor era atât de mare încât acesta și-a deschis chiar și afaceri legale în Mexic, drept paravan

După ce se obțineau datele despre conturi, membri grupării scoteau banii din conturile fraudate în țări precum SUA, India, Paraguay, Indonezia, ba chiar și din Japonia și Coreea de Sud.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost confiscate șase autoturisme de lux, sumele de 21.520 lei, 5.075 USD, 16.550 EURO, 8.450 lire sterline, un pistol cu glonț calibru 9 mm, cinci ceasuri de lux, 51 de telefoane mobile, 26 de carduri bancare, aparatură de skimming, înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare. La sediul DIICOT au fost aduși pentru audieri un număr de cinci suspecți.

Printre aceștia se află și Răzvan Ghiță și Altafin Poenaru, zis Patrian. În primă fază, judecătorul de la Tribunalul București a decis ca aceștia să fie plasați în arest la domiciliu.

La solicitarea procurorilor, Curtea de Apel București a decis să-i aresteze preventiv și să-i plaseze în arestul IPJ Dolj.

Ultimul tun: 200 ha de pădure protejată

Anchetatorii susțin că banii obținuți de Florian Tudor au fost investiți în afaceri imobiliare și autoturisme de lux.
Majoritatea transferate pe numele unor cunoscuți sau iubite.

Principalele proprietăți se află în zona orașului Cancun, în Brazilia, dar și în SUA și Indonezia. Pe numele unei iubite de-a lui din Brazilia se află mai multe blocuri și hoteluri, spun anchetatorii.

Ultimul tun imobiliar îl reprezintă o pădure protejată de 200 de hectare, aflată pe plaja din Cancun. Florian Tudor a cumpărat pădurea, dar a obținut și acordul autorităților locale pentru ca pădurea să fie defrișată în vederea desfășurării de activități de agrement. În urma deciziei autorităților din Cancun, valoarea terenului a explodat.   

Nașul din Poliția Dolj

Unul din membrii grupării patronate de Florian Tudor este un celebru interlop din Fața Luncii, Stazian Miclescu, zis Stăzică.

Fiul acestuia, Brucelee (așa cum apare în actul de identitate), este căutat de autorități pentru că ar fi implicat în afacerile ilegale din Cancun, dar și în tentativa de omor asupra lui Marcu.

Brucelee Stazian, membru al grupului „Rechinului“

Stăzică are o relație aparte cu agentul de poliție Petcu Dorin, cel desemnat de capii poliției să gestioneze grupările de crimă organizată din Craiova, căruia i se adresează cu apelativul „Nașul“. Surse din cadrul poliției doljene susțin că Petcu i-ar fi botezat lui Stazian unul dintre copii.

Stazian Miclescu a avut mai multe dosare instrumentate de DIICOT Craiova, dar de fiecare dată a scăpat basma curată.

În timpul perchezițiilor de la domiciliul său, anchetatorii au găsit mai multe sume de bani, blancuri pentru cărți de credit, guri de bancomat și câteva kilograme de aur.

Șase blocuri în Craiova

Soția lui Florian Tudor, Rebeca Tudor, a construit șase blocuri pe strada Severinului, din Craiova, dar și o casă evaluată la aproximativ un milion de euro în zona Metro. Unul dintre asociații ei a fost Andi Dăndică, fost inspector la Primăria Craiova.

Conform declarației de avere din 2015, Dăndică nu avea nici un bun pe numele său și nici un leu în conturi. Cu toate acestea, s-a apucat de construit.

Unul din blocurile construite cu bani de peste ocean

Contactat de către Newsweek România, Dăndică a declarat că a construit un imobil pe strada Severinului.

„Am fost asociat cu Rebeca Tudor pentru o scurtă perioadă de timp“, a spus acesta.

Întrebat de unde a avut bani pentru a se implica în afaceri imobiliare, Dăndică s-a enervat și a spus că, de fapt, nu a lucrat ca inspector la Primăria Craiova, deși există declarația sa de avere pe site-ul municipalității. Apoi, a încheiat astfel: „Ce, faceți anchetă cu mine? Sunt în concediu cu familia. Vă răspund altă dată“.

Unchiul lui Dăndică lucrează pentru Camorra

Fostul pugilist român Ovidiu Bali a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 la categoria grea. El este unchiul fostului inspector Andi Dăndică, asociatul familiei Tudor. 

În iunie 2019, fostul pugilist a fost arestat de agenții Departamentului de Poliție Economică și Financiară din Garda de Finanțe italiană, după ce ar fi acționat timp de mai mulți ani pentru gruparea mafiotă „Casalesi“, filială a Camorrei, cu sediul la Casal di Principe, în apropierea orașului Napoli.

Ovidiu Bali e acuzat că, în cadrul organizației mafiote, a participat la acțiuni de extorcare și avea sarcina de a intimida victimele, oameni de afaceri, în general, din Italia, dar și italieni care operau în orașul Pula, din Croația, scrie ilgazzettino.it.

Polițiștii italieni au început să-l ancheteze pe român, în decembrie 2018, în urma unei operațiuni de amploare care a condus la încarcerarea a șapte persoane aparținând unei filiale Camorra care acționează între Friuli și Veneția de Est.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te