Din cabinetul lui Ciolacu, Victor Ponta îi sprijină pe turcii care au acaparat cuprul României

DE Stelian Negrea | Actualizat: 20.09.2023 - 13:13
Erdogan și Ponta - Foto: Profimedia Images

Victor Ponta, la scurt timp după ce a fost numit consilierul onorific al premierului Marcel Ciolacu, a început să miște afacerile turcilor care au pus mâna pe resursele de cupru ale României.

SHARE

Fostul premier Victor Ponta, imediat după ce a fost numit consilierul onorific al premierului Marcel Ciolacu, a început să miște afacerile turcilor care au pus mâna pe resursele de cupru din țară.

Citește și: Ponta: 1.000.000 € pe an din consultanță. A luat 400.000 € ca avocat deși a intrat în barou pe fals

Sunt exact turcii cărora le oferă consultanță privată prin compania lui și de la care firma lui Ponta a încasat peste 2 milioane de lei.  Dar Victor Ponta susține că nu e în conflict de interese și nu își va suspenda afacerile. 

La două capete

În ultimii ani, Victor Ponta, fostul premier și lider PSD, a fost și un consultant de afaceri și liderul unui partid de buzunar- Pro România. 

Citește și: Ponta, "bezele" către Ciolacu care l-a numit consilier: „Nu trebuie să fiu căpitan. Joc în echipă”

Bilanțul său financiar arată mai bine decât cel politic. Și-a înființat în februarie 2021 o companie de profil, VP Projects Advisors SRL, iar printre clienții săi se numără companii chinezești și turcești. 

Documentele obținute de Newsweek arată că firma lui Ponta a primit sume importante de la compania Eti Bakîr, deținută de familia Cenghiz, apropiată de regimul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. 

Citește și: Ponta nu vrea ca arșii din Crevedia să fie tratați în Occident. „Străinii vor să ne ia banii”

Ponta nu și-a ascuns niciodată relația apropiată pe care o are cu Erdogan. Ba chiar a suferit o intervenție chirurgicală în Turcia la o clinică ce ar fi fost deținută de familia lui Erdogan. 

Din cabinetul premierului, Victor Ponta îi sprijină pe turcii care au acaparat cuprul României

La doar câteva luni după ce Ponta și-a pus pe picioare afacerea de consultanță, turcii de la Eti Bakîr au dat o mare lovitură în România. 

Au preluat, în iunie 2021, printr-o schemă controversată, licența și activele fostului combinat de stat Moldomin SA, Moldova Nouă, aflat de mulți ani în faliment, dar care stă pe rezerve de cupru estimate la peste 1 miliard de dolari. 

Valoarea estimată a tranzacției a fost de doar 6 milioane de Euro. 

Cel care i-a reprezenta pe turci în afacerea cu cupru a fost avocatul Bogdan Tohăneanu, un vechi apropiat al lui Ponta. 

La vremea respectivă, Ponta declara că nu are nici o legătură cu această tranzacție, însă era extrem de bine informat despre planurile de afaceri ale turcilor. 

“Nu am reprezentat și nu reprezint companiile respective (n.r.companiile din grupul turc)  în relațiile cu lichidatorul RTZ și nici cu autoritățile publice române. Cunosc însă intenția fermă a acestora de a dezvolta proiectul minier de la Moldova Nouă printr-o investiție de aprox. 250 milioane de Euro, de natură să ducă la relansarea mineritului în zonă, la angajarea a peste  1.000 de persoane, la plata redevențelor și taxelor“

Citește aici declarațiile lui Victor Ponta. https://discoverproject.ro/2021/06/28/tunul-de-cupru/

Conform documentelor obținute de Newsweek România, VP Projects Advisors SRL a încasat, în total, peste 2 milioane de lei de la compania turcească, în ultimii trei ani, ceea ce a crescut semnificativ cifra de afaceri a companiei. 

Compania lui Ponta a avut doar anul trecut o cifră de afaceri de 3,8 milioane lei și un profit de 3 milioane lei, Față de 2,6 respectiv 2,1 milioane lei în anul anterior. 

Ponta: “Nu mă aflu în conflict de interese, nu-mi suspend afacerile“

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Victor Ponta susține că nu a încasat niciun leu de la companii care fac afaceri cu statul român. 

“În perioada 2021 – 2023, “VP Projects” nu a avut nici un contract cu vreo instituție publică sau cu o societate cu capital integral sau parțial de stat.Contractele au fost în exclusivitate cu firme cu acționariat integral privat și sunt confidențiale. În această perioadă au fost depuse întotdeauna la timp, la autoritățile fiscale din România, toate documentele și declarațiile prevăzute de lege și au fost achitate în totalitate și la timp toate taxele și impozitele aferente“, susține Victor Ponta. 

El afirmă că nu se află într-un conflict de interese de când a ajuns în poziția de consilier onorific al premierului României. 

“Legea română definește conținutul juridic al conflictului de interese - rezultă foarte clar faptul că un consilier onorific NU se află în conflict de interese dacă își continuă activitatea privată, fără legătură cu instituțiile publice sau firmele cu capital de stat. Toți premierii României au avut consilieri onorifici care și-au continuat activitățile private. Companiile private care au decis să colaboreze cu “VP Projects” au luat decizia în baza competențelor companiei - nu știau și nu erau interesate de pozițiile mele onorifice“.

Ponta spune că nu are motive să-și închidă afacerea pe timpul cât deține poziția de consilier onorific și nici să-și depună o declarație de avere din această poziție: 

“Legea prevede foarte clar care sunt situațiile de suspendare a activității unei societăți comerciale . Societatea “VP Projects Advisers” la care sunt acționar are administrator și angajați și funcționează în acord cu prevederile fiscale din România plătind taxe și impozite la bugetele publice.Legea 176/2010 prevede foarte clar care sunt categoriile de persoane care trebuie să depună declarație de avere și interese. Am depus asemenea declarații în toate funcțiile publice pe care le-am ocupat. Sunt convins ca ați studiat situația tuturor consilierilor onorifici ( nu aveți un tratament special și subiectiv doar pentru mine) și cunoașteți că aceștia nu sunt incluși de lege în categoriile care depun declarații“. 

Lobby la cel mai înalt nivel.

La sfârșitul lunii august, la doar câteva zile după numirea lui Victor Ponta în poziția de consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, ministrul economiei, Radu Oprea, a făcut o serie de declarații extrem de favorabile companiei turcești, Eti Bakîr.

Ce a spus atunci ministrul Oprea, citat de agenția de presă Agerpres:

„Studiem și nu singuri, împreună cu cei care au cumpărat acțiunile la Moldomin, o companie turcă (n.r. Eti Bakîr), ideea de a realiza în România acel combinate (n.r. pentru prelucrarea minereului de cupru).Nu poate Cupru Min singur, trebuie să fim și să fie o capacitate dimensionată pentru a răspunde nevoilor de a aduce o valoare adăugată minereului de cupru din România.

Din câte știu a și fost o delegație, pentru că m-am întâlnit deja împreună cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și cu alți colegi din Guvern cu compania turcă în ideea de a începe exploatarea și acolo și de a aduce valoare adăugată.Din câte știu deja reprezentanții companiei turce au fost la Cupru Min pentru a vedea împreună cum putem să facem și acest proiect și eventual să îl demarăm în România.

Trebuie să fie un proiect care să fie rentabil pentru România, pentru că altfel acționarii, adică cetățenii României, trebuie să primească dividend, adică plus valoare” .

Ce s-a schimbat între timp

În februarie 2022, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat transferul licenței de exploatare de la Moldomin SA către Cuprumold Mining SA, filiala grupului turc ce fusese înființată cu doar șapte luni înainte. 

În mai 2023, cuprul a fost introdus de Comisia Europeană pe lista materiilor prime strategice ce nu mai sunt permise la export fără o prelucrare pe teritoriul UE.

Acesta a fost un motiv de îngrijorare pentru turcii de la Eti Bakîr, consiliați de Ponta, care nu mai pot exporta acum cuprul în vagoane în Turcia pentru a-l prelucra, susțin surse apropiate afacerii, fiind astfel nevoiți să construiască în România un combinat pentru prelucrarea acestuia. 

Acesta este contextul pentru care, cinci luni mai târziu, ministrul economiei anunță că Guvernul României poartă discuții intense cu Eti Bakîr pentru construirea acestui combinat, cu Victor Ponta abia ajuns și consilier al premierului.

Rezervele de cupru de la Moldomin sunt estimate la circa 1 miliard de dolari și au avut o istorie zbuciumată în ultimul deceniu. În 2012 au fost foarte aproape să ajungă în buzunarul unei companii sârbești cu conexiuni rusești. Însă afacerea a picat după acuzații de spionaj și corupție, după ce un cetățean rus a fost prins pe Aeroportul Otopeni cu hărți ale zăcămintelor de cupru de la Moldomin. 

Citește detalii pe RiseProject.ro https://www.riseproject.ro/investigations/uncategorized/mina-de-arama/

Nouă ani mai târziu, afacerea a fost repusă pe tapet. De data aceasta, cabinetul de avocatură al lui Bogdan Tohăneanu, un apropiat de-al lui Victor Ponta, asistă compania Eti Bakîr să preia de la RTZ Insolvency activele și licența de exploatare a Moldomin SA.

Cronologia afacerii cuprului de la Moldomin

2012 - activele Moldomin SA sunt vândute către o companie sârbă acuzată de corupție și spionaj. Afacerea cade după ce un cetățean rus este prins pe Aeroportul Otopeni cu hărți ale zăcămintelor de cupru

2021-iulie 2023 – Compania VP Project Advisors SRL, al cărui unic asociat este Victor Ponta, a tăiat facturi în valoare de 2,4 milioane lei pentru servicii de consultanță companiei turce Eti Bakîr

27.05.2021-Eti Bakîr înființează compania Cuprumold Mining SA

Iunie 2021- Cabinetul de avocatură al lui Bogdan Tohăneanu, un apropiat de-al lui Victor Ponta, asistă compania Eti Bakîr să preia de la RTZ Insolvency activele și licența de exploatare a Moldomin SA. În joc sunt cele mai mari resurse din cupru din România, estimate la 1 miliard de dolari. Operațiunea a fost catalogată drept ilegală

07.02.2022-ANRM aprobă transferul licenței de exploatare de la Moldomin SA către Cuprumold Mining SA

19.04.2022 – Flavius Nedelcea, fost consilier județean Pro România, devine secretar de stat în Ministerul Economiei, în subordinea căruia se află sectorul unde activează compania turcească

30.06.2023-Cuprul este introdus de Comisia Europeană pe lista materiilor prime strategice ce nu mai sunt permise la export fără o prelucrare pe teritoriul UE

18.08.2023 -  Victor Ponta a devenit consilier onorofic al premierului Marcel Ciolacu. 

21.08.2023 – Radu Oprea, ministrul economiei, susține că este studiată posibilitatea ca acționarul majoritar al Moldomin SA, Eti Bakîr, să construiască un combinat pentru prelucrarea cuprului împreună cu o altă companie a statului roman, Cuprumin SA

De asemenea susține că premierul Marcel Ciolacu și alți membri ai guvernului s-a întâlnit, de mai multe ori, cu oficiali ai companiei Eti Bakîr

17.09.2023 – Victor Ponta susține că VP Project Advisors SRL nu a încasat bani de la companii care să aibă contracte cu statul roman. Și că nu și-a folosit funcția de consilier onorific pentru a-și favoriza partenerii de afaceri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te