Ponta: 1.000.000 € pe an din consultanță. A luat 400.000 € ca avocat deși a intrat în barou pe fals

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.10.2023 - 11:13
Victor Ponta - Foto: gov.ro

Victor Ponta, numit de curând consilier onorigfic al lui Ciolacu face aproape 1,5 milioane de euro din consultanță într-un an. El a câștigat sute de mii de euro ca avocat, deși în barou a intrat prin fals.

SHARE

Ponta o duce foarte bine după ce a ieșit din politică și a fost suspendat din Barou pentru fals.

Citește și: Ponta nu vrea ca arșii din Crevedia să fie tratați în Occident. „Străinii vor să ne ia banii”

Firma fostului premier al României Victor Ponta se numește Vp Projects Advisers S.R.L. și, potrivit datelor publice de la Registrul Comerțului, a avut o cifră de afaceri pe anii 2021 și 2022 în valoare de circa 1,3 milioane de euro.

Profitul net al firmei se ridică la peste 1 milion de euro. Fostul premier, astăzi consilier onorific al premierului Ciolacu, susține că nu a avut și nu are afaceri cu nici o instituție publică sau companie cu capital de stat din România, scrie Digi24.ro

Newsweek România a scris că Ponta a intrat în Barou pe baza titlului de doctor eludând un examen complicat. Ulterior, ca avocat a câlștigat 400.000 de euro. Titlul de doctor se va dovedi, ulterior, că a fost luat prin fals.

Bani prin fals

Pe 19 iunie 2012, la puțin timp după ce a preluat funcția de premier, Victor Ponta era acuzat de revista Nature că a plagiat în teza sa de doctorat.

Dovezile științifice și analizele aplicate care au dovedit că Ponta a comis un furt intelectual au fost ignorate de guvernul pe care îl conducea.

Consiliul Național de Etică a Universității București a recunoscut plagiatul, dar ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, a refuzat să pună în practică recomandarea instituției unde Ponta a primit titlul de doctor.

La patru ani de la lansarea acuzațiilor, pe 27 iulie 2016, CNATDCU a respins contestația depusă de Victor Ponta în legătura cu teza de doctorat și a menținut verdictul de plagiat. Câteva zile mai târziu, ministrul Educației, Mircea Dumitru, i-a anulat titlul de doctor.

Ce bani a luat

Intrarea în profesia de avocat pe baza unui furt intelectual i-a deschis lui Ponta calea pentru a face bani și pentru a dobândi distincții academice. Cabinetul de avocatură al premierului a câștigat suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro, potrivit cursuluid e la acea dată.

A câștigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană, unde, între octombrie 2002 şi martie 2007, a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal.

Citește și: Victor Ponta, de 15 ani avocat, deși a intrat în barou prin fals. Și-a însușit 400 mii euro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te