Arhiepiscopia îl plătește cu 5000 € pe lună pe Teodosie. Milionar în euro, are 17 conturi bancare

DE Stelian Negrea | Actualizat: 06.12.2023 - 14:45
Teodosie: Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Petrescu Teodosie a avut venituri totale de 4,55 milioane lei de la Arhiepiscopia Tomisului, Universitatea Ovidius și Academia Oamenilor de Știință din România. Prelatul are 17 conturi bancare deschise pe numele său și are proprietăți imobiliare în Prahova și Suceava.

SHARE

DNA a anunțat ieri că a declanșat urmărirea penală împotriva lui Petrescu (Teodosie) Macedon pentru cumpărare de influență. Alături de acesta mai este anchetat și un consilier la Arhiepiscopia Tomisului pentru complicitate la cumpărare de influență. 

Conform procurorilor DNA, Teodosie “ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte”.  

Suma de 800.000 lei urma să fie folosită pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Ancheta procurorilor a venit în urma  unei anchete jurnalistice realizate de Recorder. 

Teodosie a mai fost anchetat de DNA pentru fraude cu fonduri europene, dar a fost achitat de instanța de judecată în urmă cu trei ani. 

Venituri de peste 1 milion de Euro

Conform unor documente financiare consultate de Newsweek România, Petrescu Teodosie a raportat către Fisc venituri totale de 4.551.252 lei în perioada ianuarie 2011- octombrie 2023.

Peste 60% din aceste venituri au venit de la Arhiepiscopia Tomisului, de unde a încasat venituri salariale de 2.367.212 lei. 

Veniturile salariale ale lui Teodosie au crescut de trei ori din 2011 până în prezent: au sărit de la  8.789 lei în 2011, la 17.509 în 2017 și să culmineze cu 25.116 lei în prezent.

Din ianuarie 2019 până în prezent, această instituție, aflată în subordinea Bisericii Ortodoxe Române (BOR), i-a plătit lui Teodosie un salariu lunar fix de 25.116 lei (puțin peste 5000 de Euro). 

Tot anul 2018 a fost plătit cu 22.943 lei.

Din ianuarie 2011 timp de 60 de luni, Teodosie a încasat de la Arhiepiscopia Tomisului un salariu de 8.789 lei. 

Profesorul Teodosie, la fel de bine plătit

Cea de-a doua sursă de venit a lui Teodosie o reprezintă salariul pe care-l încasează din 2011 ca profesor la Universitatea Ovidius din Constanța. 

Conform documentelor consultate de Newsweek România, profesorul Teodosie a încasat din 2011 până în prezent venituri salariale de la această instituție de învâțământ în valoare totală de 1.906.386 lei. 

Veniturile din profesat au fost ani la rândul similare cu cele din preoție: a înregistrat constant venituri de peste 20.000 de lei pe lună de la această universitate de stat. 

În mod ironic, vârful încasărilor lunare ale lui Teodosie de la această universitate au venit chiar în anul pandemiei: În iulie a câștigat nu mai puțin de 28.000 de lei. 

Bani și de la Academia Oamenilor de Știință din România

Deși se declară un antivaccinist convins, fiind unul dintre cei mai puternici contestatari ai campaniei de vaccinare anticovid, Teodosie și-a rotunjit veniturile cu 277.6512 lei de la o instituție care, teoretic, gravitează în jurul conceptului de știință. 

Suma reprezintă venituri de natură salarială pe care le-a primit de la Academia Oamenilor de Știință. Este chiar membru titular al filialei din Constanța a aceste instituții. 

Conform informațiilor de pe propriu site, acesta este “continuatorul și unicul legatar al Academiei de Știinte din România (1935 – 1948) și al Asociației Oamenilor de Știință din România, înființată prin HCM nr. 1012/30 mai 1956, care în 1996 și-a schimbat titulatura în Academia Oamenilor de Știință din România”.

AOSR a fost în centrul unor puternice controverse după ce a fost inclusă de deputații actualei majorități parlamentare pe lista instituțiilor finanțate de la bugetul de stat, în timp ce opoziția a introdus amendamente pentru desființarea acesteia. 

Teodosie, 17 conturi bancare

Conform datelor financiare consultate de Newsweek România, pe numele lui Teodosie Petrescu sunt deschise nu mai puțin de 17 conturi bancare: 5 la Banca Transilvania, 4 la OTP Bank, 3 la Unicredit Bank, două la Credit Europe Bank și câte unul la Garanti Bank, BCR și BRD. 

Citește și: Cum s-a trezit Teodosie cu 100.000 € în cont pe care nu îi poate justifica. A trăit cu 11.000€/ lună

Case și terenuri în Prahova și Suceava

Conform acelorași documente, prelatul constănțean are mai multe proprietăți imobiliare în comuna Șoimari din Prahova – 30.000 metri pătrați de pădure, 23.000 metri pătrați de pășune, 4.000 de metri pătrați de teren arabil, 1.000 de metri pătrați de teren cu construcții în suprafață de 232 metri pătrați.

Citește și: ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA Constanța. Care este acuzația?

Teodosie mai deține în localitatea Dorna, din Suceava, fânețe în suprafață de 22.500 de metri pătrați, teren de 1.600 metri pătrați cu construcții în suprafață de 900 de metri pătrați. 

Teodosie nu are înregistrat pe numele său vreun autovehicul. 

Citește și: ÎPS Teodosie, recomandări controversate pentru femei: „Să nu mai poarte cercei, nu-și au locul”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te