ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA Constanța. Care este acuzația?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.12.2023 - 15:31
ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA - Foto: INQUAM Photos/Casian Mitu - imagine cu rol ilustrativ
ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA - Foto: INQUAM Photos/Casian Mitu - imagine cu rol ilustrativ

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA, pentru presupusa săvârșire a unor fapte penale. Anchetatorii au dispus efectuarea urmăririi penale și asupra unui consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

SHARE

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este urmărit penal de DNA. Astfel, conform unui comunicat transmis de Direcția Națională Anticorupție, acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA Constanța. Care este acuzația?

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

Petrescu Teodosie, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență și P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

Citește și: Andrei Pleşu, despre ÎPS Teodosie: "Subofiţer încruntat, îndrăgostit soldăţeşte de Putin"

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă”, se arată în comunicatul DNA.

De aemenea, conform procurorilor DNA, suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Citește și: Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului și-a dat demisia din cauza unei clarvăzătoare

„Celor doi suspecți li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a mai transmis DNA.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te