EXCLUSIV NEWSWEEK Petre Lăzăroiu, al treilea șarlatan de la CCR

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 12.10.2018 - 12:36
Petre Lăzăroiu

Plagiatul, minciuna și incompatibilitatea trebuie să ducă la demisia lui Petre Lăzăroiu din Curtea Constituțională.

SHARE

Printre cei nouă judecători de la Curtea Constituțională din România se află încă un „măr stricat“. După o documentare care a durat câteva luni, Newsweek România a descoperit că judecătorul Petre Lăzăroiu nu își merită locul în prestigioasa instituție din angrenajul democrației românești. Din trei motive. 

Primul este că, în lucrarea de doctorat, Lăzăroiu a plagiat, fără rușine, de mai multe ori. „Recordul“ îl reprezintă un articol de zeci de pagini publicat acum aproape 85 de ani, articol copiat integral, cu tot cu note de subsol. 

Al doilea este că același judecător s-a aflat într-o clară situație de incompatibilitate: a donat un teren Arhiepiscopiei Bucureștilor pentru ca, după câțiva ani, să judece o cauză în care aceeași Arhiepiscopie era pârâtă. În plus, ziarul fanion al Patriarhiei l-a prezentat drept „consilier“ al parohiei care a primit terenul, ceea ce contravine legii magistraților. 

În al treilea rând, în această vară, Lăzăroiu a intenționat să avanseze de la funcția de lector la cea de conferențiar la o universitate privată din București, și, cu toate că și-a completat fișa de candidat cu două minciuni colosale și a fost unicul înscris, a pierdut, totuși, concursul. Judecătorul respinge toate acuzațile și vehiculează drept sursă a informațiilor, într-o manieră a conspirației, persoane de la universitatea la care predă. 

Este al treilea judecător dintre cei nouă de la Curtea Constituțională cu probleme de etică: Marian Enache a plagiat în mai multe cărți iar însuși președintele Valer Dorneanu și-a fundamentat opera științifică prin metoda rușinoasă a autoplagiatelor - a scris o carte și apoi a reprodus, de trei ori, capitole întregi din ea, fără a preciza acest lucru. 

Practic, unul din trei membri ai Curții Constituționale din România s-a pretat la coțcării de doi bani în interes personal, în timp ce, profesional, lua decizii esențiale pentru funcționarea unei țări din UE și NATO. 

Citește dosarul integral „Al treilea șarlatan de la CCR”

Doctorat plagiat printre hotărâri CCR

Petre Lăzăroiu, prea slab să fie conferențiar

Petre Lăzăroiu, medaliat de BOR, judecă la CCR spețe cu BOR

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.