VIDEO Învăluite în secret de 15 ani, dronele Sentinel adună informații din regiunea Mării Negre

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.04.2023 - 09:58
RQ-170 Sentinel-Foto: Vandenberg Air Force Base-Matthew C. Hartman

Este posibil ca dronele stealth RQ-170 Sentinel americane să fi efectuat cel puțin nouă ieșiri din septembrie 2022 pentru a aduna informații despre forțele ruse care ocupă Peninsula Crimeea a Ucrainei și din alte zone din regiunea Mării Negre.

SHARE

Potrivit unui document militar din Pentagon Leaks,  dronele RQ-170 Sentinel americane, numite și Wraiths, care au fost învăluite în secret de peste 15 ani, au efectuat misiuni de strângere de informații aeriene, supraveghere și recunoaștere (ISR) în regiunea Mării Negre între septembrie 2022 și februarie 2023. 

War Zone nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentului care menționează zborurile RQ-170 peste Marea Neagră.

 Învăluite în secret de peste 15 ani

Specialiștii spun că unele dintre materialele dezvăluite de Pentagon Leaks par să fi fost manipulate, dar, dacă documentul ISR este adevărat, nu se știe dacă zborurile RQ-170 sunt încă în desfășurare în regiune.

„Ca o chestiune de politică și securitate operațională, nu vom comenta detaliile operaționale ale activelor ISR”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa (USAFE), comandamentul superior al serviciului din regiune, ca răspuns la întrebările War Zone despre document.

 „Zborurile de rutină ISR susțin o gamă largă de obiective naționale, aliate și partenere ale SUA”, se precizează.

RQ-170 adună informații din regiunea Mării Negre

Există cu siguranță motive întemeiate pentru care armata americană ar folosi RQ-170 pentru a efectua misiuni ISR în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

Forțele Aeriene au între 20 și 30 dintre aceste drone în total. Serviciul a confirmat doar că două unități, Escadrilele 30 și 44 Recunoaștere, le operează. Baza lor principală de operațiuni este de mult timp la baza Forțelor Aeriene Creech din Nevada.

Citește și: VIDEO Rușii își scapă bombele sovietice defecte peste propriile orașe, în lipsă de muniție modernă

RQ-170 Sentinel ar putea colecta informații mai detaliate despre pozițiile forțelor inamice, procedurile de operare și alte activități militare.

Dronele sunt dotate cu o serie de senzori, inclusiv un radar activ cu scanare electronică, cu imagini sintetice cu deschidere și indicator de țintă ce se mișcă la sol, senzori electro-optici și elemente de inteligență electronică.

Citește și: Hoții au așteptat descărcarea unui container cu lingouri de aur pe aeroport și l-au săltat

Posibila utilizare a RQ-170 în misiunile ISR în Marea Neagră este „revelația” cea mai interesantă din Pentagon Leaks.

Țările în care se știe că au fost folosite dronele Sentinel: în Iran, în sprijinul raidului care a dus la eliminarea lui Osama Bin Laden în Pakistan, în jurul Peninsulei Coreene și în zonele din Pacificul de Vest, trimise din Guam.

În acest context, zborurile în Marea Neagră pot fi acum adăugate la istoria operațională secretă a dronelor RQ-170.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te