CORESPONDENȚĂ DE LA WASHINGTON: Realitatea din spatele blocajului guvernamental din SUA

DE Adam Tismăneanu | Actualizat: 04.02.2019 - 14:12

Președintele consiliului economic al Casei Albe, Kevin Hassett, a oferit miercuri, 23 ianuarie, un interviu postului de televiziune cel mai puțin favorabil lui Trump, CNN.

SHARE

A fost o prezență ciudată, deoarece președintele american învinovățește mereu canalul TV că prezintă „relatări incorecte“ despre el sau, și mai îngrijorător, abuzează de termenul „fake news“ cu privire la acesta.

Totuși, Trump continuă să trimită oameni din administrația sa la CNN, iar acum acest lucru a fost mai important ca niciodată, deoarece actualul blocaj guvernamental (shutdown) a devenit cel mai lung din istorie.

De obicei, atunci când oamenii din orbita lui Trump fac ture pe la rețelele de știri, ei încearcă, în esență, să limiteze daunele create chiar de acesta. Trump declară sau scrie pe Twitter ceva absurd și apoi cei care lucrează pentru el aleargă la televiziuni în încercarea de a explica că ceea ce a spus președintele este de fapt rezonabil.

Dar, în acest caz, Hassett a fost cel care a făcut declarații îndrăznețe la CNN și, probabil, nu dintre cele care i-ar fi plăcut lui Trump. Când a fost întrebat despre creșterea PIB-ului în primul trimestru, Hassett a recunoscut că există o șansă ca numărul să fie zero.

Popularitatea lui Trump scade

Interviul a devenit imediat un motiv, pe lângă multe altele, pentru cei care critică blocajul guvernamental provocat de Trump, de a-l contesta încă și mai tare. Mai ales că, cu doar o zi mai devreme, președintele a scris pe Twitter că „Statele Unite au o mare poveste economică de spus. Numărul unu în lume, de departe!“.

Realitatea nu a fost niciodată punctul forte al lui Trump; de fapt, războiul său cu realitatea este o parte din ceea ce l-a făcut președinte al SUA. Dar mai multe sondaje arată acum că blocajul guvernamental a afectat popularitatea lui Trump, care a ajuns la un nou nivel minim.

Argumentul suprem al președintelui pentru a menține blocajul guvernamental s-a referit la refuzul democraților de a finanța proiectul de peste cinci miliarde de dolari pentru construirea unui zid la granița sudică a SUA cu Mexicul. Trump și-a desfășurat campania electorală pe ideea „zidului“. Această promisiune i-a impulsionat pe susținătorii săi încă de la momentul în care și-a anunțat candidatura.

Pe de altă parte, tot Trump s-a bătut în piept că Mexicul va plăti pentru ridicarea zidului. Dar, după ce a folosit realitatea trunchiată în avantajul său, acum e în încurcătură, deoarece este blocat, la rândul său, între promisiunea imposibilă de a determina Mexicul să plătească pentru zid și credința că trebuie să construiască acest perete în orice condiții ca să-i mulțumească pe cei mai înfocați dintre suporterii săi.

Citește și SUA: Cel mai lung „shutdown“ din istorie

800.000 de angajați federali afectați

Totuși, baza de votanți a lui Trump nu va fi suficientă pentru a-l menține pe linia de plutire, deoarece 800.000 de angajați federali au ajuns la o altă zi de vineri fără salariu, iar nenumărați alții au simțit efectele reducerilor de cheltuieli pentru tot felul de programe finanțate de guvern. Într-o întâlnire de la începutul lunii decembrie la Casa Albă, președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și cu liderul pentru minorități din Senat, Chuck Schumer, Trump a declarat din nou, de data aceasta în mod rușinos: „Eu voi fi cel care închide guvernul. Nu te voi învinovăți pe tine pentru asta“, arătând spre Schumer.

Totuși, acum este clar că Trump a realizat în cele din urmă că acea întâlnire și declarațiile sale despre cine a decis blocajul guvernamental au fost sinucidere politică. Democrații nu au avut niciodată în plan să-i dea fonduri pentru zidul său. Deci, simțindu-se disprețuit și tratat nedrept, Trump a revenit asupra cuvântului dat de a nu-i învinui pe democrați și a petrecut ultimele săptămâni încercând să abată vina spre altcineva, să găsească un țap ispășitor.

Raportul care-l sperie

În timp ce Trump a făcut tot drumul spre Casa Albă obligându-i pe oameni să se întrebe ce este adevărat și ce nu, mulți se întreabă acum dacă există și alte motive ascunse pentru ca Trump să închidă guvernul.

Consiliul special condus de Robert Mueller, din ancheta FBI privind campania lui Trump și înțelegerea cu Rusia, este așteptat să lanseze, în sfârșit, un raport în cursul acestui an. Fostul șef de campanie al lui Trump, Paul Manafort, pare să se adâncească în dosar, din moment ce săptămânal apar articole, informații pe surse și noi acuzații oficiale legate de el.

Deci, poate că blocajul guvernamental a fost doar o distragere a atenției, o deturnare de la alte dezvăluiri pe care Trump nu vrea să le vadă dezvăluite. Sau poate că Trump nu are nicio idee ce înseamnă un blocaj și cât de mult din țară a fost afectată. Sau amândouă.

Republicanii să se roage

Ultima strategie a lui Trump de a obține sprijin pentru zidul său este crearea unui alt slogan (asemănător cu versiunea originală „Construiește zidul“ pe care suporterii îl cântă cu mândrie), după cum a scris într-un tweet pe 23 ianuarie: „CONSTRUȚI UN ZID&INFRACȚIUNILE VOR SCĂDEA! Aceasta este noua temă a Partidului Republican, în următorii doi ani, până când zidul, aflat acum în construcție, va fi terminat. Utilizaţi-o și rugați-vă!“.

Rămâne de văzut dacă această nouă rimă va aduna mai mult sprijin pentru granița sa, dar, potrivit unui sondaj CBS lansat în aceeași zi, 71% din americani nu cred că zidul merită blocajul guvernamental.

Deci, pentru republicani, cum a spus Trump, poate că strategia lor cea mai bună este să se roage, pe măsură ce opinia publică devine tot mai nervoasă, din cauza strategiei lui Trump.

Dar, ca în toate cazurile cu liderul american, el va încerca să trucheze realitatea. Cu sau fără fonduri pentru zidul de frontieră, Trump va încerca să se învârtă de o victorie.

Singura întrebare este cât timp va mai funcționa stategia.

Adam Tismăneanu este jurnalist în Washington DC, absolvent de jurnalism al Northeastern University din Boston.

Citește și SUA: Cel mai lung „shutdown“ din istorie

____________

Read the English version of this article: Deflecting Blame: The Reality of the U.S. Government Shutdown

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te