Putin pregătește atacuri asupra Occidentului. Prima țara vizată despre care a și strâns informații

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.04.2023 - 00:38
Nava de spionaj Viktor Leonov a Marinei Ruse-Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin „se pregătește de război” trimițându-și navele de spionaj să cartografieze parcuri eoliene și cabluri în largul coastei britanice, pentru a sabota infrastructura, a declarat un deputat britanic, doctor în strategii militare.

SHARE

Rusia a folosit „nave-fantomă” pentru a supraveghea Marea Nordului în încercarea de a găsi vulnerabilitățile Marii Britanii în cazul unui conflict major cu Occidentul. 

Deputatul Bob Seely, care face parte din Comisia pentru Afaceri Externe, a declarat pentru Telegraph că există „un singur motiv” pentru ca Putin să trimită navele și acesta este să înțeleagă cum ar putea sabota infrastructura într-un război.

Putin pregătește atacuri asupra infrastructurii Occidentului

Seely, care are și un doctorat în strategia militară rusă, a avertizat că Rusia și China se pregătesc pentru un conflict mai larg, iar „Marea Britanie nu este pregătită”.

Cea mai mare vulnerabilitate a Marii Britanii, consideră Seely, constă în faptul că este o națiune de coastă înconjurată de mare. Polonia ar fi pregătită să „apere pământul european” în cazul unui război al Rusiei cu NATO, dar alianța este expusă pe mare, deoarece Putin ar putea întrerupe cu ușurință aprovizionarea cu energie și comunicații a blocului.

Marea Britanie are doar trei conducte care asigură 43% din aprovizionarea de bază cu gaz și 70 de cabluri de comunicație, dar acestea ar putea fi eliminate cu ușurință într-o „operație de sabotaj la adâncime”, consideră Seely, potrivit express.co.uk.

El a spus că „este nevoie” ca Marea Britanie să-și consolideze apărarea maritimă, lucrând cu aliații scandinavi, din Marea Nordului și baltici.

Citește și: VIDEO Cine l-a ucis pe John Lennon. Ancheta morții, complet greșită. „Ucigașul”, posibil nevinovat

„Toate aceste țări maritime au un interes personal în prevenirea sabotajului rusesc. Istoria Marii Britanii este unică și experiența noastră navală de neegalat, în special în rândul aliaților noștri din nordul Europei. Nevoia este critică acum”, a subliniat acesta. 

„Acest secol va fi martorul unei lupte între două versiuni ale umanității: societăți deschise precum a noastră versus societățile închise, autoritare care folosesc toate formele de putere de stat pentru a-și asupri propriul popor și a-i amenința pe alții. Este o luptă pe care nu am dorit-o, dar una pe care nu putem și nu trebuie să o pierdem”.

Citește și: Ucraina va lansa curând o contraofensivă de tip „big bang”. Controlează malul estic al Niprului

Seely și-a exprimat îngrijorarea că Putin încearcă să înțeleagă cum ar putea Rusia să atace Occidentul fără a declanșa neapărat un răspuns militar al NATO.

El se teme că Rusia va ataca prin tactici evazive, cum ar fi crearea de „defecțiuni inexplicabile sau defecțiuni ale cablurilor subacvatice”, sau prin „grupuri din umbră”, precum Wagner, care comit atacuri cibernetice distructive.

În urma rapoartelor de cartografiere a cablurilor, deputatul a înaintat întrebări Parlamentului cu privire la vulnerabilitățile subacvatice ale Regatului Unit. 

Rusia folosește „nave fantomă” pentru a se pregăti pentru conflictul major 

Serviciile de informații scandinave consideră că Rusia intenționează să saboteze membrii NATO din regiunea nordică prin tăierea cablurilor de alimentare și de date de peste Atlantic.

Ca parte a unei investigații ample, comunicațiile navale rusești au fost interceptate, dezvăluind că „nave fantomă” și-au oprit transmițătoarele pentru a evita detectarea lor. Navele se aflau în regiune de câteva luni.

Rusia folosește „nave fantomă” pentru a cartografia sistemele de comunicare și  conductele energetice din apele nordice pentru a se pregăti pentru un conflict major cu Occidentul, au susținut surse de informații.

În urma unei investigații îndelungate asupra navelor rusești care au navigat în Marea Baltică și Marea Nordului, precum și în mai multe strâmtori de pe țărmurile Danemarcei, în ultimele șase luni, serviciile de informații scandinave consideră că armata lui Putin plănuiește să saboteze membrii NATO (inclusiv Suedia) în regiune prin tăierea cablurilor de energie și de transmitere de date peste Atlantic și către restul Europei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te