Ucigașul „oficial” al celebrului Beatles- John Lennon, este Mark David Chapman, acum în vârstă de 67 de ani.
Acesta a devenit pentru prima dată eligibil pentru eliberare condiționată în 2000, după ce a ispășit 20 de ani de închisoare, în mare parte în izolare, pentru propria sa protecție, deși soției sale, Gloria, care locuiește în Hawaii, i se permite vizite conjugale regulate la închisoarea din New York.
Din 2000, comisia de eliberare condiționată i-a refuzat lui Chapman eliberarea condiționată la fiecare doi ani.
Înainte de prima audiere a eliberării condiționate, Yoko Ono, soția lui John Lennon, a scris consiliului de conducere solicitând ca Chapman să rămână după gratii pentru tot restul vieții.
Ancheta morții, complet greșită
Autorul și producătorul de televiziune britanic David Whelan a examinat în detaliu circumstanțele împușcăturilor care i-au curmat viața lui Lennon la 8 decembrie 1980, când el și soția sa, Yoko Ono, se întorceau la casa lor din clădirea Dakota, cu vedere la Central Park, din New York.
Whelan a scos la iveală o grămadă de documente referitoare la ucidere, inclusiv o presupusă „listă de victime” a lui Mark Chapman – publicată pentru prima dată de Daily Mail – în care mai apăreau pe lângă Lennon, Marlon Brando și fosta primă doamnă Jackie Kennedy Onassis.
Deși lista nu a fost publicată nicăieri, știrile s-au scurs la scurt timp după uciderea lui Lennon, împreună cu un zvon fals, anume că și David Bowie era vizat de ucigaș, ceea ce l-a determinat pe cântăreț să-și întărească propria securitate.
Cercetarea lui Whelan pentru o viitoare carte despre moartea fostului Beatles a ridicat o serie de întrebări îngrijorătoare despre cum s-a comis crima și de ce.
Whelan, în vârstă de 56 de ani, a vorbit cu figuri cheie implicate în caz, inclusiv cu chirurgul care l-a tratat pe Lennon și două asistente care l-au asistat.
Acestea, precum și descoperirea altor mărturii, nu par să corespundă cu relatarea oficială.
Versiunea acuzării, acceptată de instanțele de judecată, a fost aceea că Chapman, un singuratic cu tulburări psihice, l-a pândit pe Lennon și l-a împușcat de cinci ori, patru dintre gloanțe lovind victima în spate.
Chirurgul care l-a tratat pe Lennon și cele două asistente care l-au asistat sunt cu toții neclintiți că Lennon a fost împușcat din față, cu patru gloanțe grupate strâns, sugerând un grad înalt de apropiere, cu trei gloanțe ieșind prin spate, în partea stângă, iar unul rămas în piep, în zona inferioară a umărului.
Detectivul principal Ron Hoffman al poliției de New York, într-un interviu înregistrat cu Whelan, a susținut că Lennon trebuie să fi fost împușcat din spate și nu din față, afirmând: „Este imposibil pentru că el (Lennon) urca scările în fața lui Yoko”.
Martorii oculari sunt de acord cu privire la locul în care se afla Chapman: chiar la intrarea în porticul Dakota, la câțiva metri de acele trepte și dacă Lennon ar fi urcat scările, ar fi fost departe de vederea lui Chapman.
„Ca și în cazul lui John F Kennedy, pur și simplu nu putea fi împușcat în față din spate”.
Chapman invocă „voci din cap” care l-au pus să ucidă
Gloanțele cu vârful gol pe care se presupune că le-a folosit Chapman nu trec de obicei printr-o victimă, deoarece sunt proiectate să explodeze la impact, provocând daune maxime corpului.
Cu toate acestea, trei gloanțe au trecut prin Lennon, lăsând găuri în panourile de sticlă ale ușii vestibulului de la intrarea de securitate a clădirii.
Whelan a pus la îndoială și propria amintire a lui Chapman despre evenimentele din acea noapte.
„Nu putea înțelege în mod coerent de ce se simțea obligat să-l împuște pe John Lennon – Chapman nu își amintea să fi tras sau să fi țintit măcar”, a spus Whelan, potrivit Daily Mail.
„Tot ce-și putea aminti era o voce în capul lui care spunea „fă-o, fă-o”.
Locotenentul NYPD Arthur O'Connor a declarat că Chapman părea să fie „programat” în noaptea în care l-a împușcat pe Lennon.
Totuși, Chapman a admis în instanță că l-a împușcat pe John Lennon de patru ori în spate din cinci încercări.
Autopsia a fost efectuată de controversatul ofițer medical șef al orașului New York, Elliot Gross, iar raportul său nu a fost niciodată dat publicității.
Gross a fost investigat pentru acuzații de conduită greșită, cauze înșelătoare ale morților și acoperirea dovezilor de brutalitate a poliției.
El a fost demis în 1987, având 11 acuzații de neglijență, abatere și incompetență.
Whelan susține că informațiile cheie din jurul crimei au fost „atenuate” de către NYPD și biroul procurorului districtual, inclusiv 122 de pastile neidentificate găsite în camera de hotel a lui Chapman, care se presupune că au fost trimise la un laborator pentru analize de droguri. Rezultatele nu au fost niciodată dezvăluite.
După ce a obținut carnetul original al detectivului Hoffman și alte documente asociate cazului, Whelan a subliniat că niciun martor ocular, inclusiv Yoko Ono, nu l-a văzut pe Lennon împușcat de Chapman.
Ipoteza celui de-al doilea trăgător
Singura concluzie la care a ajuns Whelan este că ar fi putut fi un al doilea trăgător sau era foarte probabil să fi fost un al doilea trăgător în zona vestibulului, care l-a împușcat pe John de la o distanță apropiată.
„Când am vorbit cu medicii și asistentele care l-au tratat pe John la acea vreme – și i-au văzut rănile de multe ori – toți sunt de acord că cel care l-a împușcat era foarte aproape de el și stătea în față la un pas sau doi depărtare”, a declarat Whelan.
„Este aproape imposibil pentru Mark Chapman să facă asta de unde era, în întuneric. Se afla la 7-8 metri de John.
„Este o evaluare tulburătoare, sunt conștient de asta, dar nu văd nicio altă explicație pentru rănile lui John”, a precizat Whelan.