VIDEO Insula Șerpilor este „cel mai probabil” minată. Rușii s-au retras, dar au lăsat prăpăd în urmă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.07.2022 - 23:41
Insula Șerpilor, un punct fierbinte al războiului ruso-ucrainean

În procesul de evacuare de urgență a personalului de pe Insula Șerpilor, militarii ruși au distrus echipamentul militar, documentele și celelalte bunuri. „Cel mai probabil zona, debarcaderul și apele din apropierea insulei au fost minate”, scrie armyinform.com.ua.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Potrivit unor informații confirmate, în urma loviturilor ucrainene cu rachete și artilerie, complexul de rachete antiaeriene „Tor”, amplasat pe insulă, una dintre bărcile de mici dimensiuni, un generator diesel, o stație radar și un depozit de muniție distruse.

De altfel, și foștii ocupanți ruși au aruncat în aer vehicolul de transport al sistemului de apărare antirachetă „Tor”, sistemul de rachete Tornado-G și au pierdut un elicopter deasupra mării.

„Operațiunea (de preluare a insulei de către forțele ucrainene- n.red.) este în desfășurare, asigurarea controlului asupra insulei necesită o verificare atentă și excluderea provocărilor. Forțele noastre urmăresc îndeaproape situația”, mai precizează publicația citată.

Rusia a declarat joi că forțele sale au „finalizat retragerea” de pe Insula Șerpilor din Ucraina, în nord-vestul Mării Negre, măsura fiind luată pentru a elibera trecerea exportului de cereale al Ucrainei, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

„La 30 iunie, ca un gest de bunăvoință, Forțele Armate ale Federației Ruse și-au finalizat sarcinile pe Insula Șerpilor și s-au retras din garnizoana staționată acolo. Astfel, s-a demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu împiedică eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei", se arată în comunicat.

Citește și: 

Ciucă: este esenţială asigurarea cantităţilor de gaze care să permită aprovizionarea cetăţenilor

400 €, șpagă cerută de la pacienți de un medic din Timișoara. Familia lui câștiga peste 100.00 €/an

„Acum este rândul Kievului să curețe minele de pe coasta maritimă și din porturi pentru a asigura posibilitatea exportului de cereale”, se mai arată în comunicat.

Trupele lui Putin rămase pe insulă au fugit în miez de noapte cu două bărci rapide, insula fiind cuprinsă de flăcări după o nouă serie de atacuri cu rachete ale Ucraine, a declarat armata ucraineană, în timp ce Kievul sărbătorea retragerea.

Șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andri Iermak, a publicat un mesaj de bucurie la aflarea veștii în această dimineață.

„KABOOM! Nu mai există trupe ruse pe Insula Șarpelui. Forțele noastre armate au făcut o treabă grozavă”, a scris Yermak pe Twitter, postând o fotografie cu fumul care se ridică de pe insulă în urma atacurilor de noaptea trecută.

Insula Șerpilor a găzduit unul dintre cele mai memorabile momente din primele zile ale războiului, când polițistul de frontieră ucrainean Roman Hribov a transmis prin radio celebrul mesaj „Nava de război rusă, du-te dracului” ofițerilor ruși de la bordul navei amiral Moskva, care-i amenințau cu moartea dacă nu se predau.

Această parcelă de teren, situată la 80 de mile de coasta sudică a Ucrainei, a fost cucerită de forțele Kremlinului în primele zile ale războiului, dar a fost bombardată de forțele ucrainene în ultimele săptămâni în cadrul unei ofensive majore care a implicat arme cu rază lungă de acțiune.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te