Fața întunecată a lui Jamal Khashoggi, jurnalistul ucis în consultatul Arabiei Saudite

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 02.11.2018 - 07:19

Jurnalistul saudit ucis cu sălbăticie la Istanbul era apropiat al lui Recep Tayyip Erdogan, fost prieten al lui Osama bin Laden, susținător al Frăției Musulmane și un sfetnic al fostului șef al serviciului secret de la Riad.

SHARE

Jamal Khashoggi, jurnalistul ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, a fost un personaj foarte complex. De-a lungul timpului, a acționat dincolo de granițele impuse de profesia de jurnalist, devenind treptat un veritabil jucător în politica Orientului Mijlociu.

„Cariera sa a fost una extrem de bine legată, iar omul înalt, gregar și deștept părea să cunoască pe toți cei care avuseseră de-a face cu Arabia Saudită în ultimele trei decenii“, l-a portretizat recent, foarte inspirat, The New York Times.

După asasinarea sa, mass media internaţională a investigat în profunzime activitatea sa din ultimii ani. Au ieșit astfel la iveală detalii importante, care ne pot ajuta să înțelegem de ce a avut loc acest eveniment tragic. Totuși, indiferent de cine a fost Jamal Khashoggi, un lucru este cert: un om a fost omorât prin metode sălbatice pentru că i s-a opus unui dictator, prinţul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman. 

Apropiat de Erdogan

O întrebare care a planat asupra acestui scandal, ce a căpătat rapid dimensiuni globale, este de ce Jamal Khashoggi, un om care înțelegea geopolitica globală și jocurile de putere din Orientul Mijlociu, a acceptat să intre într-un consulat saudit, într-o țară nesigură, Turcia, ulterior deteriorării relațiilor cu SUA și NATO.

Un răspuns relevant este: pentru că, pentru Jamal Khashoggi, Turcia era o țară sigură.  Prestigiosul cotidian american The New York Times scrie că Jamal
Khashoggi era foarte apropiat de… Recep Tayyip Erdogan. Președintele Turciei. „Atracția sa (a lui Jamal Khashoggi- n.red.) față de Islamul politic l-a ajutat să creeze o legătură personală cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, care solicită acum ca Arabia Saudită să explice soarta prietenului său“, mai scrie NYT.
Publicația remarcă faptul că „Jamal Khashoggi nu l-a criticat în mod semnificativ pe Erdogan“ în articolele sale. 

De asemenea, o altă legătură a lui Jamal Khashoggi cu Turcia era logodnica sa, de etnie turcă. De altfel, publicația britanică The Spectator relatează un lucru  extrem de important în context. Înainte de a intra în consulatul saudit din Istanbul, Jamal Khashoggi i-a spus logodnicei sale că, în cazul în care nu va ieși, să-l contacteze pe Yasin Aktay,  fost deputat al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), formațiunea lui Recep Tayyip Erdogan aflată la guvernare în Turcia.

O precizare la fel de importantă este că AKP este, de fapt, sucursala turcă a Frăției Musulmane, celebrul partid pan-arab care luptă pentru înlăturarea  resturilor colonialismului occidental din lumea arabă. Frăția Musulmană a fost trecută de Arabia Saudită pe lista organizațiilor teroriste. 

Important de precizat este că Jamal Khashoggi însuși provine dintr-o familie saudită originară din Turcia. Bunicul său, Mohammed Khashoggi, a fost medicul personal al fondatorului Arabiei Saudite, regele Abdul Aziz al-Saud. Unchiul său era Adnan Khashoggi, un renumit comerciant de arme, deşi, potrivit presei, Jamal nu a beneficiat de bogăția unchiului său.

Prieten al lui Osama bin Laden

Există mărturii ale unor apropiați că Jamal Khashoggi a fost un susținător fervent al Frăției Musulmane. Din relatările NYT aflăm că el participa chiar la întâlnirile Frăției Musulmane, dar că ulterior a renunțat. 

„El a rămas un adept al retoricii conservatoare, islamistă și adesea anti-occidentală, pe care o putea desfășura sau ascunde în funcție de persoana cu care căuta să se împrietenească“, scrie publicația americană. De altfel, în 2017, el a părăsit Arabia Saudită acuzând faptul că i s-a interzis să scrie în cotidianul pan-arab Al-Hayat în apărarea Frăției Musulmane.

Viziunea sa referitoare la implicarea formațiunilor islamiste în politică l-a apropiat de Osama bin Laden, creatorul Al-Qaeda și creierul atacurilor de la 11 septembrie 2001. 

Relația lor s-a sudat în Afganistanul anilor ’80. „După ce a absolvit Universitatea de Stat din Indiana în 1982, Jamal Khashoggi a început să lucreze pentru cotidianele din Arabia Saudită, inclusiv Gazeta Saudită și Asharq al-Awsat. Când a fost trimis să relateze despre conflictul din Afganistan, a simpatizat cu mujahedinii în războiul împotriva ocupației sovietice, care a fost finanțat de Arabia Saudită și de CIA, agenția ameriană de informații“, scrie The Spectator

Din acea perioadă datează și o fotografie a tânărului jurnalist Jamal Khashoggi, din Afganistan, în care ține în mână o pușcă de asalt, fiind îmbrăcat în uniforma afgană. 


Khashoggi a fost descris ca
„un om ce părea să-i cunoască pe toți care avuseseră
de-a face cu Arabia Saudită în ultimele trei decenii“


Publicația citează un cercetător norvegian, Thomas Hegghammer, care l-a intervievat pe Jamal Khashoggi despre perioada petrecută în Afganistan. Acesta a povestit: „El a fost acolo în primul rând ca jurnalist, dar și ca cineva care simpatiza cu jihadul afgan, dar așa erau cei mai mulți jurnaliști arabi la vremea respectivă și mulți jurnaliști occidentali“. 

Chiar dacă nu a luptat efectiv, ca tânăr jurnalist, Jamal Khashoggi l-a intervievat de mai multe ori pe Osama bin Laden, obținând astfel expunere internațională. Ulterior, în anii 1990, s-a distanțat de cel care a declanșat jihadul împotriva Occidentului.

„La fel ca mulți saudiți în anii 1980, Khashoggi a salutat jihadul împotriva sovieticilor din Afganistan, jihad susținut de CIA și Arabia Saudită. Când a primit invitația să se întâlnească cu un alt tânăr saudit, Osama bin Laden, Khashoggi nu a ratat această șansă“, relatează The New York Times. 

Când comandoul american l-a ucis pe Osama bin Laden în Pakistan,  în 2011, Jamal Khashoggi a scris pe Twitter: „Am izbucnit în plâns cu puțin timp în urmă, când am aflat că Abu Abdullah (porecla lui bin Laden- n.red.) a căzut. Ai fost frumos și curajos în acele zile frumoase din Afganistan, înainte să te lași pradă urii și pasiunii“.

Apropiat de cercurile saudite aflate la putere

O bună perioadă de timp, Jamal Khashoggi a fost un apropiat al cercurilor de putere de la Riad, inclusiv al familiei regale saudite.

De-a lungul anilor, scrie presa occidentală, a păstrat legături ambigue cu autoritățile saudite. A fost consilier atât la Riad, cât și la Washington, sfătuitor al Prințului Turki al-Faisal, cel care a condus, mai bine de 20 de ani, serviciul secret al Arabiei Saudite.  În momentul în care Turki al-Faisal a fost numit ambasador la Washington în 2005, Jamal Khashoggi l-a însoțit.

Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul în care a fost ucis cu sălbăticie Jamal Khashoggi

„După o carieră de succes în calitate de consilier și purtător de cuvânt neoficial al familiei regale din Arabia Saudită, lui i-a fost interzis să scrie în Regat, chiar și pe Twitter. Comentariul său într-un ziar arab a fost anulat. Căsătoria lui se prăbușește. Rudelor sale li s-a interzis să călătorească în afara Arabiei Saudite, pentru a exercita presiuni asupra lui și pentru a-i opri criticile la adresa conducătorilor regatului“, scrie The New York Times.

În septembrie 2017, a părăsit Arabia Saudită, la doar câteva luni după ce Mohamed bin Salman a fost numit moștenitor al tronului. În noiembrie 2017, sute de oficiali și oameni de afaceri au fost arestați în cadrul campaniei anticorupție de la Riad. Printre aceștia, mulți prieteni ai lui Khashoggi. 

Într-un articol publicat anul trecut, jurnalistul a afirmat că, sub conducerea lui Mohamed bin Salman, Arabia Saudită
intră într-o nouă eră de „teamă, intimidare, arestări și deznă­dejde publică“.

Citește și 

Cazul Khashoggi şi inadecvările vestului

Saudiții recunosc că l-au ucis pe Jamal Khashoggi

Uciderea lui Jamal Khashoggi, coordonată prin Skype


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te