Marea Neagră, „lac rusesc”? Jurnaliștii de la Financial Times explică de ce negocierile SUA - Rusia neliniştesc Europa, pe baza declarațiilor unor oficiali din regiune. România și Bulgaria, state riverane, încearcă să se ferească de orice modificare semnificativă a statu-quoului.
O delegație rusă condusă de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit la 18 februarie cu o delegație americană condusă de secretarul de stat, Marco Rubio, la Riad. Dar a existat un emisar al lui Putin, care a condus de fapt negocierile.
Zelenski amână vizita în Arabia Saudită, se teme de un ''ultimatum'' după reuniunea ruso-americană. Conform versiunii Rusiei, în negocierile desfășurate la Istanbul la o lună după lansarea invaziei asupra Ucrainei aproape fusese convenit un acord de pace.
Moscova vrea să lovească în producătorii americani de gaze și petrol de șist, iar Riadul să controleze prețul la nivel mondial cu ajutorul rușilor. Ambele țări riscă să iasă învinse.
Jurnalistul saudit ucis cu sălbăticie la Istanbul era apropiat al lui Recep Tayyip Erdogan, fost prieten al lui Osama bin Laden, susținător al Frăției Musulmane și un sfetnic al fostului șef al serviciului secret de la Riad.