Ce este misterioasa boală care transformă cerbii în zombi? Specialiștii se tem că va ajunge la om.

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.12.2023 - 13:41
Ce este misterioasa boală care transformă cerbii în zombii? Specialiștii se tem că va ajunge la om - Foto: Pexels

O misterioasa boală transformă cerbii în zombi. Specialiștii se tem că va ajunge la om, cu consecințe devastatoare. Creierul este distrus complet și, în final, urmează moartea.

SHARE

O misterioasă boală, care s-a răspândit în pădurile din SUA, transformă cerbii în zombi. Specialiștii se tem că va ajunge la om, cu consecințe devastatoare. Creierul este distrus complet și, în final, urmează moartea.

Citește și: 13 semne ascunse ale diabetului de Tip 2. „Cei mai mulți nu le observă ani de zile”

În faimosul parc național Yellowstone din statul american Wyoming, un focar de CWD, o "boală zombi" mortală, care distruge sistemul nervos central, a izbucnit în rândul cerbilor. Cercetătorii au tras imediat un semnal de alarmă: Boala s-ar putea răspândi la oameni.

Citește și: O zi din viața unei persoane ce suferă de o boală rară. Trăiesc spaima că fiecare zi poate fi ultima

Boala infecțioasă CWD (Chronic Wasting Disease) nu este transmisă de bacterii sau viruși, ci de prioni - molecule normale de proteină, care devin infecțioase când iau o formă anormală.

Ce este misterioasa boală care transformă cerbii în zombi? Specialiștii se tem că va ajunge la om. 

Până în prezent, nu a existat niciun caz de transmitere la om și nicio dovadă științifică a acestei posibilități.

În 2019, cercetătorul Michael Osterholm a avertizat că transmiterea la om nu poate fi exclusă. "Este probabil ca în anii următori să fie documentate cazuri umane de CWD legate de consumul de carne contaminată", a avertizat directorul Centrului pentru boli infecțioase de la Universitatea din Minnesota.

Contextul avertismentelor actuale este reprezentat de un incident care a avut loc în noiembrie anul trecut în Parcul Național Yellowstone.

Un căprior mort a fost testat pozitiv pentru CWD. Acest prim caz confirmat în rezervația naturală ridică acum întrebări cu privire la posibilele riscuri pentru oameni. Până în prezent, nu există nicio dovadă de transmitere la oameni sau la animalele de companie. Cu toate acestea, unii experți sunt îngrijorați de faptul că boala s-ar putea răspândi la alte specii - inclusiv la oameni.

CWD are asemănări cu ESB (boala vacii nebune)

Epidemiologul Cory Anderson a declarat pentru The Guardian: "Epidemia de ESB din Marea Britanie a fost un exemplu despre cum lucrurile o pot lua razna peste noapte, atunci când un eveniment de răspândire se extinde de la bovine la oameni, de exemplu. Vorbim despre posibilitatea ca ceva similar să se întâmple. Nimeni nu spune că se va întâmpla cu siguranță, dar este important ca oamenii să fie pregătiți pentru asta".

Boala atacă sistemul nervos central, făcând ca animalele infectate să devină din ce în ce mai emaciate. Boala a apărut de ani de zile în SUA și Canada, în timp ce primul caz din Europa a fost detectat în Finlanda, în 2018. Un elan a fost infectat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te