13 semne ascunse ale diabetului de Tip 2. „Cei mai mulți nu le observă ani de zile”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.11.2023 - 20:04
13 semne ascunse ale diabetului de Tip 2. „Cei mai mulți nu le observă ani de zile” Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Pacienții cu diabet de Tip 2 ajung la medic după ce boala a vansat. Și asta pentru că nu știu să ”vadă” semnele acestei boli.

SHARE
Mulți pacienți cu diabet de Tip 2 nu-și dau seama că au această boală decât după ce este într-un stadiu avansat. 
 
”Cei mai mulți nu le observă ani de zile”, spun specialiștii. Așadar, dacă  suferiți de aceste 13 simptome, ar trebui să vă gândiți să vă testați pentru diabet, care este o afecțiune care afectează glicemia și afectează sute de milioane de oameni pe planetă. 
 

13 semne ascunse ale diabetului de Tip 2. „Cei mai mulți nu le observă ani de zile”

Diabetul poate duce la complicații fatale, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. De asemenea, poate duce la probleme oculare, probleme ale rinichilor și leziuni ale nervilor, așa că este important să veniți cu un plan pentru atenuarea simptomelor.

De asemenea, ar trebui să fiți atenți la semnele de avertizare ale diabetului și să vă gândiți să consultați un medic dacă apar, scrie dailystar.co.uk

Iată 13 simptome de care trebuie să fii atent:

Potrivit NHS, „mulți oameni au diabet de tip 2 de ani de zile fără să-și dea seama, deoarece simptomele timpurii tind să fie generale sau nu există deloc simptome”. 

1. Sete excesivă

Senzația constantă de sete este unul dintre cele mai frecvente simptome ale diabetului. De obicei, este cuplată cu uscăciunea gurii și poate fi unul dintre primele semne care se dezvoltă.

2. Foame

O creștere bruscă a apetitului, în special pofta de dulce, poate fi, de asemenea, un simptom al afecțiunii. Acest lucru se datorează nivelurilor foarte ridicate sau foarte scăzute ale zahărului din sânge.

Când nivelul zahărului din sânge scade, acest lucru trimite organismului un semnal că trebuie să mănânci ceva, ceea ce explică senzația de foame în orice moment al zilei.

Citește și: Peste 24.000 de români mor anual din cauze legate de diabet. Număr similar cu populația Sighișoarei

3. Pierderea în greutate

Dacă mănânci mai mult, dar se pare că slăbești, acesta ar putea fi un indiciu că ceva nu este în regulă.

Deoarece corpul tău nu are insulină sau devine sensibil la insulină, nu poate transporta zahărul din sânge în celulele musculare.

Ca urmare, nivelul zahărului din sânge devine alarmant de ridicat și tot excesul de zahăr intră în urină. Prin urmare, pierderea în greutate .

4. Urinări frecvente

Dacă se pare că trebuie să faci pipi în mod constant, acest lucru ar putea fi și un simptom. Urinarea frecventă este unul dintre simptomele majore ale diabetului de tip 1 și de tip 2.

Când există niveluri anormal de ridicate ale zahărului din sânge, o parte din excesul de glucoză din sânge nu este reabsorbită și ajunge doar în urină, atrăgând mai multă apă.

Prin urmare, ajungeți să aveți cantități mari de urină, ceea ce vă face să urinați mai des.

5. Schimbări de dispoziție

Ați avut schimbări de dispoziție fără un motiv anume? Acesta este un alt simptom, în mare parte necunoscut, al afecțiunii.

Starile de spirit fluctuante s-ar putea datora modificarilor nivelului de zahar din sange. De asemenea, s-ar putea să vă lipsească energia.

6. Probleme de somn

Persoanele cu diabet întâmpină adesea probleme în a adormi și a rămâne adormit. Acest lucru poate fi cauzat de durere, disconfort, nevoia de a urina, sindromul picioarelor neliniştite şi apneea în somn.

7. Amorțeală sau durere a piciorului

Experimentarea amorțelii și pierderea forței în picioare poate fi, de asemenea, un semn de avertizare. Deoarece sunt cei mai îndepărtați de inimă, sunt adesea afectați cel mai tare când vine vorba de probleme de sânge.

8. Probleme de piele

Este posibil să aveți uscăciune a pielii și mâncărimi sau întunecare a pielii (acanthosis nigricans). Acest lucru se datorează problemelor de circulație.

9. Rănile se vindecă greu

Dacă aveți diabet de tip 2, este posibil să observați că rănile dumneavoastră nu se vindecă la fel de repede ca alte persoane.

Nivelurile ridicate de glucoză din sânge au ca rezultat o circulație slabă a sângelui și îngreunează accesul sângelui în părțile corpului afectate de răni, tăieturi sau răni.

Citește și: Cifre îngrijorătoare pentru România: Numărul pacienţilor diabetici a crescut cu o treime în 5 ani

10. Oboseala

Acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome ale diabetului. Creșterea glucozei din sânge vă poate face să vă simțiți lent și amețit.

11. Vedere încețoșată

Deși acest lucru ar putea părea extrem, este de fapt unul dintre cei mai timpurii indicatori ai diabetului. Dacă aveți vedere încețoșată, consultați un medic sau un oftalmolog.

12. Infecții

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt mai predispuse la infecții cu drojdie din cauza cantității de zahăr din corpul lor. De asemenea, au mai multe șanse de a face infecții ale tractului urinar.

13. Hipertensiune arterială

Dacă aveți mai multe dintre simptomele de mai sus, poate cereți-vă medicul să vă testeze tensiunea arterială. O valoare normală a tensiunii arteriale este 140/90, dar dacă aveți diabet de tip 2, aceasta nu ar trebui să fie mai mare de 135/80.

Cum este diagnosticat și tratat diabetul de tip 2?

Ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră dacă aveți simptome de diabet de tip 2, deoarece apoi vor fi efectuate teste. De obicei, experții medicali recomandă să facă modificări ale stilului de viață pentru a reduce simptomele.

Acestea includ:

  • Mănâncă sănătos

  • Reducerea consumului de alcool

  • Renunțarea la fumat

  • Facand exercitii fizice regulat

De asemenea, ei pot prescrie medicamente pentru a ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge de la metformină la insulină. Ar trebui să discutați cele mai bune opțiuni de tratament cu medicul dumneavoastră de familie.

Care sunt simptomele diabetului de tip 1 și cum este diagnosticat?

Simptomele diabetului de tip 1 tind să apară mai brusc, în special la copii. NHS recomandă să urmăriți următoarele avertismente...

  1. Senzație de sete
  2. Urinări frecvente, mai ales nevoia de a merge în timpul nopții
  3. Oboseală
  4. Pierdere în greutate
  5. Crize recurente de afte
  6. Vedere neclara
  7. Răni care se vindecă lent
  8. Respirație cu miros de fructe

Dacă observați aceste simptome, este important să vă testați. De obicei, medicul dumneavoastră va efectua un test de urină pentru a vă măsura nivelul zahărului din sânge.

Apoi, puteți fi îndrumat către o evaluare a spitalului, rezultatele fiind de obicei date în aceeași zi. Dacă sunteți diagnosticat, personalul medical vă va arăta apoi cum să începeți să vă măsurați și să vă gestionați glicemia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te