Care domnitor român a participat la un asediu al Constantinopolului? În rândul voievozilor pe care acest neam i-a avut se înscrie și acest personaj care, deși a trăit o lungă perioadă de timp în Imperiul Otoman, a ajuns să fie unul dintre marii opozanți ai acestora.
Când au apărut furculițele în Țările Române? Dacă, la ora actuală, aceste ustensile fac parte din firescul vieții noastre, a existat o luptă crâncenă, chiar după inventarea lor, de a se impune pe mesele oamenilor, fiid considerate inițial drept „unelte ale diavolului”.
Care au fost cele mai lungi războaie din istorie? Cele două războaie mondiale au durat 4, respectiv, 6 ani, fiind, însă, cele mai destructive din toate timpurile. Dar, de-a lungul timpului, au existat conflicte sângeroase ce s-au întins pe perioade neînchipuit de lungi.
Cine a fost Orban-dacul, care a contribuit la căderea Constantinopolului? Eveniment major al istoriei lumii, cucerirea capitalei Imperiului Bizantin de către otomani, în 1453, a fost posibilă și datorită unui meșter din Brașov care a construit ceva nemaivăzut până atunci.
Un armurier din Brașov a fost „asul” din mâneca sultanului Mahomed al II-lea. Urban a turnat o serie de tunuri de mare calibru cu care armata otomană a reușit să distrugă fortificațiile Constantinopolului în timpul asediului din 1453.