Un ONG din Istanbul, Serviciul Fundațiilor Permanente pentru Asociația de Artefacte Istorice și Mediu, a depus o petiție la Consiliul de Stat în care a solicitat anularea deciziei de a converti Hagia Sofia într-un muzeu, după ce a fost moschee timp de aproape 500 de ani.
Conform hotărârii completului de judecată, Hagia Sofia era deținută de o fundație înființată de sultanul otoman Mehmet Cuceritorul și a fost prezentată comunității ca o moschee.
În motivarea deciziei se arată că „Hagia Sofia a fost definită de fundație drept moschee și aceasta nu poate fi modificată de nicio lege”.
În Imperiul Bizantin, Hagia Sofia, o perlă a arhitecturii, a fost biserică ortodoxă greacă timp de 916 ani. În 1453, după ce Imperiul Otoman a cucerit Constantinopolul/Istanbul, a fost transformată într-o moschee de către sultanul Mehmet II, cunoscut și sub numele de Cuceritorul.
O comoară inegalabilă a arhitecturii mondiale, Hagia Sofia a fost supusă unei lucrări de restaurare în perioada otomană, inclusiv adăugarea de minarete pentru chemarea la rugăciune de către renumitul arhitect Mimar Sinan.
Sub fondatorul Republicii Turciei moderne, Kemal Ataturk, în 1935, a devenit muzeu.
În ultimii ani, liderii turci au cerut din nou utilizarea ei ca moschee și au permis ședințe de citire din Coran în ocazii speciale.
Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a cerut Turciei să nu transforme Hagia Sofia în moschee.
Oficialii turci au replicat că „Turcia nu are nevoie de sfatul sau recomandările nimănui cu privire la Hagia”, ce face parte din patrimoniul mondial Unesco.