Care domnitor român a participat la un asediu al Constantinopolului? A fost supranumit „cel Viteaz”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 03.10.2024 - 08:10
Care domnitor român a participat la un asediu al Constantinopolului
Care domnitor român a participat la un asediu al Constantinopolului
Care domnitor român a participat la un asediu al Constantinopolului - Foto: istorieveche.ro
Care domnitor român a participat la un asediu al Constantinopolului - Foto: istorieveche.ro
Care domnitor român a participat la un asediu al Constantinopolului
Care domnitor român a participat la un asediu al Constantinopolului

Care domnitor român a participat la un asediu al Constantinopolului? În rândul voievozilor pe care acest neam i-a avut se înscrie și acest personaj care, deși a trăit o lungă perioadă de timp în Imperiul Otoman, a ajuns să fie unul dintre marii opozanți ai acestora.

SHARE

Care domnitor român a participat la un asediu al Constantinopolului? Deși a luat parte la tentativa nereușită a cuceririi capitalei Imperiului Bizantin din 1422, acest voievod a devenit unul dintre marii luptători contra otomanilor, motiv pentru care a fost supranumit „cel Viteaz”.

Care domnitor român a participat la un asediu al Constantinopolului? A fost supranumit „cel Viteaz”

Să participi la asedierea Constantinopolului de către otomani, pentru ca doar peste un an să te lupți cu ei nu a fost chiar la îndemâna oricărui voievod al Țării Românești.

Dar asta s-a întâmplat cu cel intrat în istorie ca Dan al II-lea, cel care și-a câștigat pe câmpul de bătălie supranumele de „cel Viteaz”

El a fost domnitor al Ţării Româneṣti, cu înteruperi, în două perioade: 1422-1426 ṣi 1427-1431. A făcut parte din ramura Dăneṣtilor a dinastiei Basarabilor, fiind fiul lui Dan I, fratele lui Mircea cel Bătrân, amândoi fiind strănepoții lui Basarab I Întemeietorul, marele învingător de la Posada, în 1330, a regelui maghiar Carol Robert d'Anjou. 

La fel ca tatăl său, Dan I, care s-a războit pentru tron cu propriul frate, Mircea cel Bătrân, pe care a și reușit să-l îndepărteze de la conducerea țării vreme de doi ani, și Dan al II-lea s-a războit cu vărul său, Radu al II-lea zis Praznaglava - adică „pleșuvul”, „chelul” sau „cap gol” - unul dintre fiii lui Mircea cel Bătrân.

Se cunoaṣte faptul că Dan a fost duce al Almaṣului ṣi Făgăraṣului. Faptul că Ţara Românească, prin conducerea lui Radu al II-lea, se afla sub influenţa turcilor a făcut ca regalitatea maghiară să ȋncerce a impune un domn care să deservească intereselor creṣtinătăţii.

Totuṣi, conform cronicarului bizantin Ducas, nu sprijinul regelui maghiar Sigismund de Luxemburg a fost cel care l-a adus pe tronul Ţării Româneṣti pe Dan. 

Citește și: Ce pașă otoman a vrut să fie domnitorul Țării Românești? Fiul său a ocupat tronul doar 30 de zile

Acesta venind din Constantinopol, reuseṣte să recruteze prin intermediul boierilor care ȋl susţineau o armată de mercenari transilvăneni ṣi bulgari ṣi porneṣte pe cont propriu o campanie care va duce la alungarea vărului său.

Astfel că, aflndu-se deja pe tron ȋn toamna anului 1422, Dan va cere ajutor Coroanei maghiare pentru a-ṣi putea menţine domnia.

Sultanul Murad al II-lea a fost tatăl lui Mahomed Cuceritorul - Foto: arhiva

Dan al II-lea a trăit ȋn Imperiul Otoman chiar de la ȋnscăunarea unchiului său Mircea cel Bătrân, în 1386, și a slujit ȋn armata turcă până ȋn anul 1422.

El l-a ȋnsoţit pe sultanul Murad al II-lea la asediul nereușit asupra Constantinopolului când „era gata la orice faptă de război ṣi ȋnsuṣi să meargă cu turci la pândă”, dar „se sustrage” ṣi reuseṣte să treacă pe ascuns ȋn tabăra imperială, se afirmă în lucrarea „Istorie Pierdută. Cronică românească de istorie veche” , autori Adrian Anghel, Cornel Bȋrsan ṣi Cristian Moṣneanu, conform istorieveche.ro.

Dar ce n-a reușit Murad al II-lea va împlini fiul acestuia, sultanul Mahomed al II-lea supranumit Cuceritorul tocmai pentru că a supus Constantinopolul în 1453, schimbând radical raportul de forțe și realitatea geopolitică din Europa.

Citește și: Suleyman Magnificul, sultanul vrăjit de Hurrem. Primul padișah care a numit domni în Țările Române

Revenind la Dan al II-lea, după „defectare”, ajutat de ȋmpăratul bizantin Manuil al II-lea sau de fiul acestuia, Ioan al VIII-lea Paleologul, el traversează Marea Neagră cu o corabie pusă la dispoziţie de bizantini.

A ajuns la Cetatea Albă - care aparţinea de Moldova - unde a fost aṣteptat de către boierii care ȋi erau potrivnici vărului său, Radu al II-lea Praznaglava . 

Boierii „l-au proclamat domn ṣi l-au pus ȋn domnia bunicului său” ṣi tot ei, conform cronicii lui Ducas, l-ar fi omorât pe Radu „feciorul din flori al lui Mircea”.

Desfăṣurarea ulterioară a evenimentelor nu este cunoscută, dar se știe că, la data de 23 octombrie 1422, Dan al II-lea se găsea pe scaunul din Târgoviṣte, Cetatea domnească în acea vreme, mai scrie sursa citată.

Pentru a menţine stabilitatea domniei pe care abia o luase, Dan al II-lea cere ajutorul regelui Sigismund al Ungariei, devenind vasalul acestuia.

Sigismund, care va deveni ulterior și rege al Croației, Boemiei și împărat al Sfântului Imperiu Roman, i-l pune la dispoziţia principelui valah pe generalul florentin Pippo Spano, comite de Timiṣ. Cei doi atacă cetatea Silistra alungându-i pe turci. Ulterior vor cuceri ṣi cetăţile Giurgiu ṣi Turnu. 

La ȋnceputul anului 1423 o armată turcească trece Dunărea cu scopul de a-l alunga pe Dan ṣi de a-l ȋnscăuna pe vărul său Radu Praznaglava.

La 23 februarie 1423, Dan reuseṣte să obțină o glorioasă victorie asupra turcilor, pe câmpul de luptă pierzându-ṣi viaţa 36.000 de soldaţi otomani. 

Acestă victorie menţine liniṣtea doar pentru puţin timp, deoarece armata otomană repliată se ȋntoarce ȋn toamna anului 1423 ṣi reuṣeṣte să ȋl ȋnfrânga pe Dan. 

Cu sprijin militar unguresc, la ȋnceputul anului 1424, Dan duce o nouă luptă cu Praznaglava, luptă ce se ȋncheie cu un rezultat nefavorabil pentru el, fiind nevoit să se refugieze ȋn Transilvania.

Ȋn toamna aceluiaṣi an, tot cu sprijinul lui Sigismund de Luxemburg, Dan reintră ȋn ţară ṣi ȋl alungă pe vărul său. Luptele dintre cei doi pretendenţi la tronul valah reȋncep ȋn primăvara anului 1426 ṣi ţin până ȋn iarnă, când Dan este nevoit să se retragă la Râṣnov ȋn Țara Bârsei.

Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, Croației și Boemiei și împărat al Sfântului Imperiu Roman - Foto: arhiva

La 24 ianuarie 1427 alături de Don Pedro, fiul regelui Portugaliei ṣi a oṣtilor maghiare, Dan porneṣte spre Muntenia pentru a-l alunga pe Radu Praznaglava, iar acesta este detronat definitiv, începând a doua perioadă de domnie a lui Dan al II-lea.

În 1428, Dan participă cu 6.000 de călăreți alături de Sigismund de Luxemburg la asediul cetății otomane Golubăț din Serbia, de pe malul drept al Dunării. Asediul a eșuat, trupele creștine retrăgându-se pe malul bănățean.

După această înfrângere, Dan este nevoit sa facă pace cu otomanii și să reia plata tributului, după ce anii de războaie au afectat sever populația și economia Țării Românești.

Citește și: Care voievod român era supranumit Cavalerul Alb? A fost tatăl unui mare rege al Ungariei

Din păcate aceasta a dus la răcirea relațiilor cu regele-împărat Sigismund I al Ungariei și Germaniei. Lipsit de principalul aliat, voievodul a devenit o țintă ușoară pentru un alt pretentent la tron, Alexandru Aldea, un alt fiu de-ai lui Mircea cel Bătrân.

Beneficiind de ajutorul esențial al voievodului Moldovei, Alexandru cel Bun, care fusese deranjat de tentativele lui Dan al II-lea de recucerire a cetății Chilia, din 1429, acesta îl detronează pe domnul muntean.

Nu sunt cunoscute circumstanțele exacte ale morții lui Dan al II-lea, dar cel mai probabil acest lucru s-a petrecut până în vara lui 1431.

Ultima informaţie despre el datează din 31 ianuarie 1431, când a confirmat braşovenilor privilegiul comercial pe care îl primiseră de la Mircea cel Bătrân.

Câteva luni mai târziu, în vara aceluiași an, pe tronul Ţării Româneşti îl găsim deja pe Alexandru Aldea, Dan pierzându-și viața, cel mai probabil, în lupta prin care a încercat să i se opună acestuia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te