Care au fost cele mai lungi războaie din istorie? Românii, implicați într-unul dintre ele

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 14.04.2024 - 17:07
Care au fost cele mai lungi războaie din istorie - Foto: 247wallst.com - cu rol ilustrativ
reconquista
razboi romano-germanic
waterloo 1815
razboi bizantino-vlaho-bulgar
razboi

Care au fost cele mai lungi războaie din istorie? Cele două războaie mondiale au durat 4, respectiv, 6 ani, fiind, însă, cele mai destructive din toate timpurile. Dar, de-a lungul timpului, au existat conflicte sângeroase ce s-au întins pe perioade neînchipuit de lungi.

SHARE

Care au fost cele mai lungi războaie din istorie? Suntem obișnuiți cu conflagrații între state și națiuni ce durează ani, cel mult căteva decenii Dar, de-a lungul timpului au existat conflicte ce s-au întins chiar și pe multe sute de ani, iar românii au fost implicați într-unul dintre ele

Care au fost cele mai lungi războaie din istorie? Românii, implicați într-unul dintre ele

În general, privim războaiele ce sunt purtate între două sau mai multe state ori alianțe ca la niște conflicte ce se termina în câșiva ani. Așa a fost cazul celor două conflagrații mondiale, de exemplu, iar conflictul din Ucraina are „doar” 2 ani. 

Sigur, știm că au existat și războaie mai lungi, întinse pe câteva decenii sau am auzit de celebrul „Război de 100 de ani”.

Acesta s-a derulat între Casa de Plantagenet, conducători ai Regatului Angliei și Casa de Valois, asupra dreptului de a conduce Regatul Franței și a cuprins perioada 1337-1453. Deci, mai mult de un secol, de fapt.

Dar cele mai lungi războaie din istoria omenirii s-au desfășurat pe sute și sute de ani, așa cum veți vedea din rândurile de mai jos.

Citește și: Ce țară din Europa anunță că începe pregătirile de război? „Putin este o amenințare reală”

Într-un top 10, pe ultimele cinci poziții se află Cruciadele, desfășurate pe parcursul a 604 ani, Războaiele Arabo-Bizantine, 421 de ani, Conflicele Otomane-Yemenite, 373 de ani, cele Marocane-Portugheze, 354 ani, dar și Războaiele Ruso-Turce, care au durat 350 de ani.

Sigur, au existat și perioe de acalmie pe parcursul acestor secole de lupte, în fiecare dintre aceste războaie, dar statele și popoarele respective s-au aflat în permanență într-o stare de conflict, care s-a reaprins periodic.

Însă, conform clasamentului făcut de worldatlas.com, cele mai lungi 5 războaie din toate timpurile s-au desfășurat pe perioade chiar și mai mari de timp.

Iar într-unul dintre ele, aflat chiar pe locul 5 al acestui top, au fost implicați și vlahii, denumirea veche generică dată populațiilor romanizate din Europa Centrală și Europa de Est, de o parte și de alta a Carpaților, Dunării și Prutului.

Adică românii, aromânii, meglenoromânii și istroromânii.

Citește și: Pericol de război în Taiwan. 32 de avioane de război chineze și 5 nave, detectate în jurul insulei

Reconquista, războiul purtat de spanioli și portughezi împotriva arabilor musulmani, pentru Peninsula Iberică, a durat 781 de ani - Foto: 247wallst.com

Top 5 cele mai lungi războaie din istorie

Reconquista - 781 ani

Reconquista - adică, „Recucerirea” -  a fost un război lung și anevoios purtat de forțele spaniole și portugheze împotriva conducătorilor musulmani din Peninsula Iberică, care s-a întins pe o perioadă incredibilă de 781 de ani.

Conflictul a început în jurul anului 711 d.Hr., când o armată islamo-berberă a traversat strâmtoarea Gibraltar.

Acești invadatori au intrat în Spania și Portugalia, iar până în 718 d.Hr. maurii controlau o mare parte din Iberia. Regatele creștine au căzut în fața isprăvilor califatului cordobesc până la dezintegrarea califului în secolul al XI-lea.

După acest moment, regatele creștine au reînviat încet și au ajuns să domine peninsula.

Deși au existat o serie de înfrângeri și victorii de ambele părți de-a lungul acestor secole, în cele din urmă, în 1492 d.Hr., Granada, în sudul Andaluziei de astăzi, a căzut în cele din urmă în mâinile lui Ferdinand al II-lea și Isabella I. 

Citește și: VIDEO Putin, gata să sacrifice 45.000.000 de ruși într-un război nuclear. Lumea ar deveni un iad

Această înfrângere a marcat sfârșitul unuia dintre cele mai lungi războaie înregistrate și a deschis o nouă eră a creștinismului catolic pentru Iberia, care a intrat în Renaștere.

Războaiele Romano-Germanice - 708 ani

Războaiele romano-germanice au fost o serie de conflicte care s-au întins pe parcursul a 708 ani, din 113 î.Hr. până în 596 d.Hr.

Această ciocnire între cele două civilizații a dus la strămutarea Imperiului Roman și a regiunilor strămoșești germanice din secolul al II-lea î.Hr. până în secolul al X-lea d.Hr.

Deși au existat o mulțime de bătălii și alianțe de-a lungul acestor secole, un eveniment semnificativ a fost înfrângerea lui Romulus Augustus în fața lui Odoacru, în 476, care a marcat sfârșitul oficial al Imperiului Roman de Apus. 

În următorii 120 de ani, conducătorii franci și vizigoți au continuat să fărâmițeze Imperiul Roman de Apus, în timp ce se angajau în lupte cu generalii bizantini din Imperiul Roman de Răsărit. 

Războaiele bizantino-lombarde se suprapun cu Războaiele romano-germanice, iar în acest moment Imperiul Roman de Apus a încetat să mai existe, punând astfel capăt conflictului de 708 ani. 

Războaiele Anglo - Franceze - 706 ani

Războaiele anglo-franceze au fost o serie de conflicte care au durat 706 ani, din 1109 d.Hr. până la a doua înfrângere a lui Napoleon în 1815, după lupta de la Waterloo.

În acel moment, Imperiul lui Napoleon a cedat în fața forței combinate a Europei. Războaiele anglo-franceze au fost purtate în principal pentru controlul asupra teritoriilor franceze și au inclus bătălii importante precum Agincourt, Crecy și Waterloo.

Primele lupte au fost marcate de desfășurarea cu succes a legendarilor arcași britanici Longbowmen, care s-au antrenat să mânuiască arcuri lungi grele de tei încă de la o vârstă fragedă.

Cu toate acestea, Războaiele anglo-franceze au avut consecințe profunde și dincolo de Europa, jucând un rol esențial în formarea coloniilor independente de peste mări.

Citește și: Avertismentul lui Putin la adresa Occidentului: „Rusia este pregătită pentru un război nuclear

De exemplu, Franța a furnizat resurse esențiale Statelor Unite în timpul Revoluției americane din 1775.

Este interesant faptul că, deși au existat multe conflicte între Franța și Anglia în această perioadă, acestea nu au fost continue; în schimb, au existat perioade relativ lungi de pace intercalate.

Această frecvență sporadică ilustrează cât de dinamică era situația geopolitică din acea perioadă, când tensiunile puteau trece de la război la pace într-o perioadă scurtă de timp.

Războaiele Romano - Persane - 681 ani

Războaiele romano-persane au implicat în conflict două dintre cele mai puternice imperii ale lumii antice.

Războaiele au început la mijlocul secolului I î.Hr. și nu s-au încheiat până în 628 d.Hr., având o durată impresionantă de 681 de ani.

Războaiele au început cu o negociere eșuată pentru o alianță între regele Mithridates al II-lea și Lucius Cornelius Sulla, urmată de o invazie în Mesopotamia de către generalul roman Marcus Crassus în anul 53 î.Hr.

În timpul acestor războaie, au existat perioade în care ambele tabere au obținut victorii semnificative una asupra celeilalte.

În cele din urmă, împăratul Imperiului Roman de Răsărit, Heraclius - și fratele său Teodor - au reușit să dea lovituri fatale Imperiului Persan, iar conducătorul persan care a urmat a cerut pacea.

Citește și: Ce vrea să facă MApN în eventualitatea unui război? Încep exproprierile

Chiar și astăzi, războaiele romane-persane sunt unele dintre cele mai lungi și mai influente războaie din istorie, deoarece inovațiile tehnologice au modificat tacticile militare din lume pentru secolele următoare.

Războaiele Bizantino - Bulgare/Române - 675 ani

Războaiele bizantino-bulgare au fost o serie de conflicte care au avut loc timp de 675 de ani între Imperiul Roman de Răsărit (Bizantin) și Bulgaria. Sau mai precis, a început în timpul Primului Țarat Bulgar - un stat medieval fondat de vechii bulgari în Balcanii de nord-est în jurul anului 681 și care s-a prăbușit definitiv în 1018.

Finalul uriașului conflict s-a petrecut în timpul Țaratului Româno-Bulgar, așa cum este denumit de unii istorici români sau Al Doilea Țarat Bulgar, cum preferă să-i spună istoricii bulgari.

Cert este că acest Al Doilea Țarat a fost întemeiat în urma unei răscoale a vlahilor (românilor) și bulgarilor împotriva Imperiului Bizantin.

Răscoala a fost condusă de doi frați români, Petru și Asan, care au fost și primii împărați (țari) ai imperiului multietnic apărut la Dunărea de jos, în 1186, și care au și înființat dinastia Asăneștilor.

Războaiele au început inițial atunci când hanul Asparuh I al Bulgariei (681 - 701) și-a condus poporul peste Dunăre, pe teritoriul bizantin, în anul 680 d.Hr. și și-a întemeiat regatul.

Citește și: Cine a fost strănepotul lui Decebal care a ajuns împărat roman? A vrut să creeze Imperiul Dacic

Deși Imperiul bulgar și succesele sale au reprezentat o amenințare semnificativă la adresa suveranității Bizanțului, de-a lungul conflictului care a durat secole, ambele imperii au atins un anumit nivel de pace și securitate prin semnarea de tratate și armistiții pe termen lung.

Această pace se va spulbera în cele din urmă sub conducerea țarilor Simeon și Ivan Alexandru, care erau hotărâți să își extindă imperiul și mai mult în teritoriile bizantine. 

Ultimul război al seriei a adus victoria Țaratului, în 1355, dar a condus în cele din urmă la fărâmițarea și slăbirea ambelor puteri și la cucerirea otomană, acest lucru marcând sfârșitul ambelor imperii.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te