Tot mai contestat, managerul „Laserului de la Măgurele” vrea să cenzureze Newsweek România

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.07.2020 - 14:33

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei a chemat Newsweek România în instanță. Șefii „laserului” cer Newsweek România să retragă un articol care conține un comunicat de presă critic la adresa lui Nicolae Zamfir.

SHARE

Șefii „laserului de la Măgurele” cer Newsweek România să retragă un articol care conține un comunicat de presă critic la adresa lui Nicolae Zamfir, managerul institutului.

Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele a deschis o acțiune la Tribunalul București împotriva Newsweek România pe data de 4 iunie 2020. Termenul de judecată este 8 septembrie 2020.

Institutul de la Măgurele, condus de managerul Nicolae Zamfir, cere ca de pe site-ul www.newsweek.ro să fie îndepărtat un articol de presă. În articolul pe care îl puteți citi AICI, Newsweek România preia comunicatul organizației sindicale Hermes și, implicit, acuzațiile care i se aduc lui Nicolae Zamfir. În articol, Newsweek România a prezentat contextul în care apar acuzațiile.

Ce vrea managerul Zamfir

Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele cere emiterea unei ordonanțe președențiale prin care articolul să fie șters de pe site-ul revistei Newsweek România (www.newsweek.ro).

Comunicatul care l-a deranjat pe Nicolae Zamfir aparține Federației Hermes și în el sunt trecute „neregulile din activitatea d-lui Nicolae-Victor Zamfir care sunt nenumărate”.

Deranjat de comunicat, Nicolae Zamfir a pus instituția pe care o conduce să ceară:

„Emiterea unei ordonanțe președențiale, fără citarea părților și fără trecerea vreunui termen prin care vă solicităm să dispuneți:

Obligația pârâților (printre care Federația Hermes, Sindicatul I.N.F.L.P.R „Radiația” și Newsweek România n.red) la încetarea temporară a publicării și a oricărei utilizări publice pe site-urile proprii, prin orice mijloc de comunicare publică deținut/operat de pârâți, prin orice mijloc de presă, prin Internet, prin orice website, inclusiv prin aplicații pentru telefoane mobile și rețele sociale, a articolelor și interviurilor ce fac obiectul prezentei cauze conținând afirmații defăimătoare de natură a încălca drepturile personale nepatrimoniale aparținând

Institututului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN - NH)”.

Apoi, documentul înșiruie lucrurile din comunicatul de presă al Federației Hermes, care l-au deranjat pe managerul Nicolae Zamfir:

excluderea ELI-NP din consorțiul Eropean ELI (ERIC) și pierderea finanțării europene, declanșarea unor cercetări disciplinare în Institut, refuzul organizării unor concursuri, interzicerea în incinta institutului a unor reprezentanți ai sindicatului, managementul defectuos etc”.

Pe același subiect au mai scris:

edupedu.ro

cursdeguvernare.ro

B1

Context

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect pentru investigarea interacțiilor lumină-materie la cele mai mari intensități și are drept scop construirea câtorva dintre cele mai puternice lasere din lume. S-a decis ca instalațiile să fie implementare în Republica Cehă, Ungaria și România.

Baza din România a proiectului poartă numele Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Este cunoscut drept „laserul de la Măgurele”.

ELI Delivery Consortium a anunțat pe 14 mai că infrastructurile de cercetare din Ungaria și Cehia – care au primit în 2012 alături de România finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) – au depus la Bruxelles, fără România, proiectul formării unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC).

România a reacționat și a spus că eliminarea României va duce la rezultate științifice inferioare. Managementul proiectului de la Măgurele condus de Nicolae Zamfir acuză de minciună, de acțiuni nejustificate legal și etic Asociația ELI Delivery Consortium (ELI DC) – fondată în 2013 cu scopul de a susține implementarea coordonată a celor 3 instalații de cercetare din România, Cehia și Ungaria.
 Valoarea investiției este de 300 milioane euro.

Nereguli semnalate de 95 de cercetători


O parte din criticile care l-au arătat deranjat Nicolae Zamfir se regăsesc într-o scrisoare deschisă prin care 95 de cercetători îi cer demisia.

Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei Măgurele este condus de directorui general Nicolae-Victor Zamfir. În 26 iunie 2016, în contextul mai sus menționat, un grup de 95 de cercetători au cerut înlocuirea lui Zamfir.

„Situația din Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” devine din ce în ce mai tensionată.  E vorba în primul rând de situația creată cu ”Laserul de la Măgurele” care nu a mai intrat în consorțiul european ELI-ERIC – fapt considerat de mulți cercetătorii români un fel de vot de blam dat din partea comunității științifice europene. Acest eșec presupune ca România nu va mai beneficia de fondurile date de Uniunea Europeană și va trebui să plătească costurile de operare, mentenanță și upgrade ale ELI-NP (laserul si sursa de radiație gamma) de una singură.

În acest moment, deși laserul este funcțional, în sensul că poate produce fascicul, acesta nu a fost canalizat către o cameră de reacție, astfel că, în momentul de față, el nu are nici o utilitate semnificativă din punct de vedere științific. E ca și cum ar exista un motor de automobil de lux perfect funcțional, lipsit însă de restul componentelor  – așa descriu cercetătorii situația. De aceea, la ELI-NP nu s-a făcut până acum nici un experiment.

In al doilea rand, a apărut un conflict între o parte a cercetătorilor din Institut si conducerea acestuia. Scrisoarea de mai jos ilustrează acest conflict”, a sintetizat contributors. 

Cercetătorii arătau că „deoarece actualul director general, Acad. N.V. Zamfir, aflat la al 5-lea mandat, a depășit cu trei ani limita de vârstă din articolul mai sus menționat, solicităm numirea imediată a unui director general interimar și organizarea în scurt timp unui concurs pentru ocuparea funcției de director general în condițiile legislației în vigoare”.

Mobilizare în jurul lui Zamfir

Săptămâna trecută, un număr de aproape 100 dce cercetători implicați în proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele și-au exprimat sprijinul pentru Nicolae Zamfir.

„Ca urmare a mesajelor denigratoare la adresa Centrului de Cercetare ELI-NP și a Conducerii sale, apărute de curând într-o parte a mass-media din România, subsemnații, cercetători la Centrul ELI-NP, protestăm împotriva acestor tentative de a ne discredita și ne afirmăm prin prezenta scrisoare sprijinul pentru conducerea ELI-NP și în mod special sprijinul ferm pentru Directorul proiectului, Academician N.V. Zamfir.

Centrul ELI-NP include cei mai puternici laseri din lume (2×10 Petawatt) și un sistem de fascicul de raze gama de energie variabilă, fiind cel mai avansat centru de cercetare din lume în domeniul fotonicii nucleare. Acesta este un nou domeniu de cercetare interdisciplinară, care aduce pentru prima oară împreună lumina de intensitate și energie extreme cu fizica nucleară.

Centrul a fost construit cu fonduri europene și din Romania, în urma consensului comunității științifice internaționale că acest nou domeniu de cercetare va conduce la descoperiri revoluționare în cercetarea fundamentală și aplicată. România a fost selectată ca gazdă a acestui proiect datorită, în principal, expertizei în fizica nucleară la institutul IFIN-HH, instituția care a implementat ELI-NP. Centrul ELI-NP aduce României șansa unică de a ajunge în topul cercetării științifice cele mai avansate în lume și de a genera descoperiri fundamentale și aplicative cu impact major pentru societate.

Proiectarea și construcția unui centru de cercetare de vârf, într-un domeniu științific complet nou, este o sarcină imensă și extrem de dificilă pentru orice țară din lume. În România, această sarcină a fost dificilă și din cauza infrastructurii tehnologice limitate, a numărului limitat de cercetători și ingineri cu experiență în toate domeniile necesare, și nu în ultimul rând, din cauza complexității mecanismelor de achiziție publică. Cu toate acestea, proiectul ELI-NP este deja un succes major. Clădirile experimentale și administrative sunt finalizate de câțiva ani, laserii au demonstrat putere record în lume și peste specificațiile inițiale, cel mai complex sistem de transport al fasciculelor laser din lume este în curs de punere în funcțiune, iar primele zone experimentale au început operarea și experimente exploratorii. Sistemul de fascicul gama a fost recent recontractat, urmând ca noul centru de cercetare să devină în întregime operațional până la sfârșitul anului 2022. În vizite la ELI-NP, oameni de știință de vârf din lume și conducători de programe științifice internaționale și-au exprimat admirația pentru această reușită, precum și entuziasmul de a participa în cercetarea care demarează la ELI-NP”, potrivit unei scrisori de sprijin.
 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te