Se cere demisia directorului „laserului de la Măgurele”, după excluderea din proiectul european

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.05.2020 - 17:41
https://www.magurelesciencepark.ro/

Federația Sindicală Hermes din învățământ superior și cercetare științifică atrage atenția asupra situației catastrofale de la Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei Măgurele și cere demiterea directorui general Nicolae-Victor Zamfir.

SHARE

Federația îl acuză pe Zamfir pentru dezastrul managerial în care a împins Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI-NP) dar și celelalte departamente din institut, culminând cu eliminarea ELI-NP din consorțiul european ELI.

Ce contestă Federația

„La Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei Măgurele IFIN-HH locul cercetării a fost luat de un război în toată regula între cercetători și directorul general susținut de apropiații săi cu funcții de conducere din aparatul administrativ.

Dl. Nicolae-Victor Zamfir a beneficiat de tot sprijinul financiar, administrativ, politic și mediatic pe care l-a solicitat, conducând despotic cel mai mare institut național din România încă din 2004. Problemele manageriale și științifice semnalate de către cercetători au apărut public foarte rar, iar excluderea ELI-NP din Europa reprezintă dovada clară a incompetenței manageriale. Mai mult, guvernul francez a transmis instituțiilor de cercetare din Franța să sisteze orice colaborare cu IFIN-HH. Acesta este o situație fără precedent în cercetare și echivalează cu un embargo, fiind evident că Nicolae-Victor Zamfir a devenit ”persona non grata” pentru foștii parteneri și guvernele țărilor lor. Or, în fizică, un fapt dovedit experimental devine regulă”, spune Federația Hermes în comunicat.

Context

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect pentru investigarea interacțiilor lumină-materie la cele mai mari intensități și are drept scop construirea câtorva dintre cele mai puternice lasere din lume. S-a decis ca instalațiile implementare în Republica Cehă, Ungaria și România.

Baza din România a proiectului poartă numele Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Este cunoscut drept „laserul de la Măgurele”.

ELI Delivery Consortium a anunțat pe 14 mai că infrastructurile de cercetare din Ungaria și Cehia – care au primit în 2012 alături de România finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) – au depus la Bruxelles, fără România, proiectul formării unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC).

România a reacționat și a spus că eliminarea României va duce la rezultate științifice inferioare. Managementul proiectului de la Măgurele condus de Nicolae Zamfir acuză de minciună, de acțiuni nejustificate legal și etic Asociația ELI Delivery Consortium (ELI DC) – fondată în 2013 cu scopul de a susține implementarea coordonată a celor 3 instalații de cercetare din România, Cehia și Ungaria.

„Din punct de vedere științific și din punct de vedere tehnic ELI-NP este la un nivel similar, în complementaritate și sinergie cu celelelalte două piloane în privința capacității de a oferi gradual facilitățile infrastructurii. Clădirile și laboratoarele sunt deja pregătite, iar echipamentul principal, Sistemul Laser de Mare Putere 2×10 PW, precum și amplasamentele corespunzătoare experimentelor sunt disponibile întregii comunități științifice internaționale. Celălalt mare echipament, Fasciculul Gamma de Energie Variabilă, care va fi folosit de comunitatea de fizică nucleară, va fi operațional în decembrie 2022”, se arată în comunicatul părții române conduse de Nicolae Zamfir.
ELI Delivery Consortium este formată din Franța, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, România și Marea Britanie, amintește edupedu.ro.

Cum justifică cercetătorii

„Sprijinul politic nu a întărziat să apară nici de această dată. Observăm cu stupoare, chiar și în ceasul al 12-lea, cum secretarul de stat responsabil de cercetarea științifică, Dragoș Ciuparu, refuză să prezinte opiniei publice realitatea.

Acesta este la curent atât cu embargoul Franței cât și cu decizia de eliminare a ELI-NP din Consorțiul European și nu de acum, ci de un an, însă livrează portalurilor de știri fake-news după fake-news pentru a–l menține în funcția de director general IFIN-HH dl. Zamfir de care îl leagă o strânsă prietenie. Chiar dl Dragoș Ciuparu a semnat Ordin ilegal prin care se prelungește mandatul acestuia în funcția de director general, document păstrat secret de către MEC pentru a îngreuna contestarea lui în instanță. Dl Zamfir are 68 de ani și un eșec managerial de răsunet care nu îi permit să mai ocupe funcția.

Știrea eliminării ELI-NP din consorțiul European a apărut în revista Nature încă din data de 28 mai 2019, cu un an în urmă, iar mesajele de lamentare transmise zilele acestea nu fac cinste unui cercetător. Domnul Dragoș Ciuparu s-a discreditat definitiv și este evident că nu mai poate gestiona domeniul cercetării științifice.

Întrucât neregulile în activitatea d-lui Nicolae-Victor Zamfir sunt nenumărate, vom insista doar pe câteva aspecte, cele mai grave, probate dincolo de orice discuție:

  • Eliminarea ELI-NP din consorțiul European ELI (ERIC) și pierderea finanțării europene;
  • Ratarea contractului cu parteneri europeni pentru construcția sistemului gamma din cadrul ELI-NP și deteriorarea relațiilor cu țările membre ale EuroGammaS;
  • Aducerea IFIN-HH sub embargo cu Franța, IFIN-HH fiind exclus din toate colaborările cu instituții din Franța;
  • Sabotarea inexplicabilă a colaborărilor internaționale ale Departamentului de Fizică Nucleară din IFIN-HH, poate pentru scăderea producției științifice a cercetătorilor, văzuți ca o amenințare pentru poziția sa de director general al IFIN-HH, poziție ocupată ilegal;
  • Folosirea funcției de președinte al Consiliului de Adminstrație al IFIN-HH pentru a induce în rândul salariaților ideea dizolvării Consiliului Științific al institutului prin Hotărâre a CA, însă, la cererea cercetătorilor nu poate furniza Hotărârea CA pe care o invocă.
  • CA nu are atribuții științifice, iar membrii Consiliului Științific sunt aleși prin vot de cercetători, așa cum se face în toate institutele naționale, iar președintele CS este membru de drept în CA. Mai grav este că, pe pagina oficială a direcției de cercetare din MEC, secretarul de stat Dragoș Ciuparu a eliminat deja numele președintelui ales al CS din componența CA, devenind complice la abuzul directorului general/președinte CA;
  • Declanșarea a numeroase cercetări disciplinare sau de etică împotriva unor cercetători,  pentru a-i concedia, folosindu-se de rapoarte ce falsifică realitatea și inventează fapte, ce oricum nu constituie abateri disciplinare și care ar cădea în fața oricărei Comisii independente de cercetare disciplinară. La IFIN-HH, comisia este formată din cei care au făcut sesizarea în toate cazurile, adică membri ai Comitetului de Direcție IFIN-HH și persoane cu funcții de conducere la ELI-NP;
  • Interzicerea accesului în incinta IFIN-HH a reprezentantului sindicatului pentru asistarea unui membru de sindicat în fața Comisiei de cercetare disciplinară și refuzul comunicării înscrisurilor ce stau la baza cercetării disciplinare;
  • Refuzul organizării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere și demiterea celor care nu răspund ordinelor sale ilegale;
  • Semnarea foarte discret, fără știința cercetătorilor, a unui contract de asistență tehnică de 35.000 Euro/zi fără TVA pentru operare și mentenanță sisteme laser ELI-NP, în total 30 milioane de euro plus TVA ce trebuie plătiți din fondurile proprii IFIN-HH, efort financiar ce va destabiliza celelalte departamente pe termen lung.

Toate aceste abuzuri clare sunt completate de atmosfera de teroare instituită în institut și șicanarea permanentă a cercetătorilor care, în viziunea acestuia, i-ar periclita poziția de director general.

Pentru a-și conserva privilegiile este gata să sacrifice întregul institut, fapt ce nu trebuie permis sub nicio formă de autoritătile care au în mână soluția salvării IFIN-HH prin revocarea ordinului de numire a directorului general. Institutul are suficienți cercetători experimentați ce pot ocupa legal poziția de director general pentru a readuce IFIN-HH la loc de frunte în cercetarea românească și internațională.

Federația va depune toate eforturile pentru salvarea institutelor naționale, a cercetării din ghearele acestor ”baroni” și ale autorităților complice”, arată Federația Hermes.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te