Lecțiile despre igienă și despre debutul vieții intime în școală, amânate cu 2 ani în Parlament

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.08.2022 - 09:28
Viața intimă FOTO: PEXELS

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, stabilind că în unităţile şcolare se vor derula sistematic din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor, programe de educaţie pentru sănătate.

SHARE

Aceste programe se vor face „în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.
Proiectul amână cu doi ani primele lecții de igienă corporală și despre debutul vieții sexuale.
În acest moment, există un curs opțional unde elevii învățau aceste lucruri încă din clasa a VI-a există. El va fi probabil desființat pentru a face loc „programelor de educaţie pentru sănătate”, legiferate în Parlament și promulgată de Iohannis.

Acestea vor începe cu o întârziere de doi ani, adică pe clasa a VIII-a.

Citește și: Dezbatere în Parlament pentru educația sexuală în România: Avem prea multe mame minore | Newsweek Romania

Newsweek a relatat că, până la modificarea legii din luna iunie care a introdus programul de educaţie pentru sănătate (opțional din clasa a VIII-a), a existat un curs tot opțional numit „Educație pentru sănătate”, clasele I – XII.


Potrivit cursului „Educație pentru sănătate”, la finalul clasei a VI-lea, elevul trebuia „să identifice modificările organismului la pubertate, folosind un limbaj adecvat... să identifice sursele de informaţie corectă în probleme de sănătate, să aplice regulile de igienă personală şi igienă a mediului, să manifeste un comportament responsabil referitor la igiena sexuală…”
Iar pe clasele a VII-a și a VIII-a, elevul învăța „să cunoască consecinţele debutului vieţii sexuale”. Autorii arată că „pentru clasa a VII-a recomandăm, în special, activităţi specifice domeniilor: Igienă personală, Sănătatea alimentaţiei, Sănătatea reproducerii şi a familiei, Consumul şi abuzul de substanţe toxice, Accidente, violenţă, abuz, valori umanitare…


Pentru clasa a VIII-a, obligatorie era parcurgerea temelor "Dozarea efortului intelectual pentru examene şi concursuri"; "Planuri de viitor: familie, relaţii sociale, impactul vieţii sexuale asupra viitorului"; "Sarcina nedorită şi avortul: riscuri, planificarea familială"; "Toxicomania" realizate prin diverse activităţi de învăţare care să-i ajute pe elevi în luarea deciziilor şi în formarea unui comportament responsabil”.

După noile reglementări, lecțiile de educație pentru sănătate încep în clasa aVIII-a.

Citește și: Educația sexuală predată în școli: între reproducerea la plante și negocierea pierderii virginității

S-a schimbat și denumirea

În textul inițial, adoptat de Parlament în 2020, se făcea referire doar la educație pentru viață. Acum, legea a fost votată de Camera Deputaților cu amendamentul care a trecut în comisii. Acesta a modificat termenul de educație pentru viață, cu educație pentru sănătate și prevede ca noțiunile să fie predate începând cu clasa a VIII-a și cu acordul scris al elevilor, “în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te