Educația sexuală predată în școli: între reproducerea la plante și negocierea pierderii virginității

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.06.2021 - 16:48
Educația sexuală predată în școli: între reproducerea la plante și negocierea pierderii virginității / BBC
Educația sexuală predată în școli: între reproducerea la plante și negocierea pierderii virginității / BBC

Legea prin care educația sexuală se predă doar cu acordul părinților și sub o altă denumire așteaptă votul final în Parlament.

SHARE

În acest moment, în școli elevii învață despre viața sexuală și educația sexuală din două surse. Una opțională, alta obligatorie.

Câteva elemente de educație sexuală se află în Programa de biologie.

Profesorul trebuie să predea la clasa a VIII-a

Citește și: Evaluarea Naţională, Română: subiecte pe baza textelor „Pantera neagră" și „Falsa generozitate"

„Funcția de reproducere„

• Reproducerea la plantele cu flori (structura și funcțiile florii la angiosperme, fructul, sămânța, germinația semințelor, creșterea și dezvoltarea plantelor)

• Înmulțirea vegetativă la plante, înmulțirea prin spori, înmulțirea prin înmugurire la drojdii, înmulțirea la bacterii

• Modificări hormonale, somatice, afectiv-emoționale și comportamentale la vârsta pubertății Reproducerea și sistemul reproducător la om Autocunoaștere și responsabilitate în concepție și contracepție

Citește și: Deputata PSD care vrea să schimbe școala în crâșmă: două facultăți la distanță, una la Spiru Haret

• Particularități ale reproducerii sexuate la vertebrate: pești - fecundația externă; amfibieni - dezvoltarea cu metamorfoză; reptile – fecundația internă, oul; păsări - fecundația internă, oul; comportamente de reproducere

Elemente de igienă și de prevenire a îmbolnăvirilor sistemului reproducător la om, infecții cu transmitere sexuală”.

În manualul de biologie de clasa VII-a, profesorul trebuie să predea:

„ - analiza unor date statistice (de exemplu: corelarea acte de violență/accidente rutiere/ morbiditate

- consum de alcool sau droguri, comportament sexual iresponsabil – ITS, sarcină nedorită) în scopul identificării comportamentelor de risc - formularea de concluzii (de exemplu: formularea unor reguli de igienă/ stil de viață sănătos, pe baza informațiilor extrase din diferite surse de documentare, privind funcțiile de relație și de reproducere) ”.

Detalii AICI.

Mai există un curs opțional numit „Educație pentru sănătate”, clasele I – XII.

Elevul învață:

„Să manifeste un comportament responsabil referitor la igiena sexuală - discuţii pe grupe cu scopul de a identifica ariile de vulnerabilitate din perspectiva igienei aparatului genital”. (clasa a V-a)

să cunoască consecinţele debutului vieţii sexuale - exerciţii de întocmire a planului de viaţă; - exerciţii de negociere a implicării propriei persoane în debutul vieţii sexuale.

Infecţii cu transmitere sexuală - comportamente cu risc în transmiterea HIV/SIDA

Concepţia şi sarcina-riscurile sarcinii în pubertate şi adolescenţă pentru mamă şi copil

Violenţă în sexualitate, abuzul sexual,

Mituri legate de sexualizare/comportament sexual (reacţii comportamentale faţă manifestările anatomo-fiziologice ale pubertăţii)

Analiza consecinţelor deciziilor referitoare la viaţa sexuală în plan individual, familial.”

Documentul este AICI

 

Cursul este optional și, potrivit ministrului Educației este urmat de 6% dintre elevi, sub 200.000 în total.

 

Nașterea și istoria unui mare scandal

În iunie 2020, deputații au adoptat „Legea care modifică Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului”. Ea fusese inițiată în octombrie 2019.

Un paragraf spunea că e nevoie de acordul părinților pentru participarea copiilor la orele de „educație sanitară”:
„Art. 46, alineatul i)

Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Legea poate fi citită AICI

Președintele a cerut reexaminarea legii, în sensul păstrării denumnirii „educație sexuală” și pentru eliminarea acordului părinților în cazul participării la ore.

Educația sexuală predată în școli: între reproducerea la plante și negocierea pierderii virginității

Comisia de muncă din Senat a respins cererile președintelui, astfel încât paragraful în divergență va face parte din legea ce merge la promulgare în varianta de mai sus.

În noimberie 2020, președintele Iohannis cerea Parlamentului să reexemanize părți din Legea privind protecția și promovarea drepturilor copiilor. El cererea ca materia să se numească „educație sexuală” și nu „educație sanitară” și voia ca acordul părinților să nu mai fie obligatoriu.

 „Programele de educație pentru sănătate sunt evidențiate doar prin educația sanitară, componenta de educație pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informații cu privire la igiena personală. Ideea de educație sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educația sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activități de asigurare a igienei”, se arată în cererea președintelui.

Acordul părinților „este de natură să creeze un obstacol în realizarea interesului superior al copilului”, spunea șeful statului.

Iohannis a atacat proiectul la CCR fără succes.

Amendamentele președintelui din solicitarea sa de reexaminare au fost respinse, zilele trecute și în comisia de muncă din Senat, singurii care au susținut-o fiind senatorii USR.

După ce amendamentele președintelui au fost respinse, deputatul PSD Matieș Călin a spus că e victoria „normalității”.

„Astăzi a fost o luptă pe viață și pe moarte de-a dreptul. După cum mulți știți, Iohannis a trimis în Parlament pentru reexaminare Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Mai pe românește, disputa cu privire la educația sexuală în școli! Din fericire, în comisia de muncă am reușit să respingem cererea lui Iohannis. Omul ăsta chiar vrea ca în școli copiilor să se predea de fragezi practica masturbării (după cum o cere OMS), dar pericolul din spate este altul, mult mai grav. Se vede deja în țări ca și Canada sau SUA: COPIII SĂ FIE GHIDAȚI SPRE HOMOSEXUALITATE!

accept pe oricine în jurul meu și nu voi discrimina pe nimeni după niciun criteriu, fie el și sexual. DAR SĂ ÎI SPUI COPILULUI de 6-7 ani al acestei țări cum să se masturbeze și să îi insufli în mod voit și conștient să își schimbe traiectoria sexuală…”

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te