Grup organizat din 500 de specialiști: 12 milioane lei din trafic cu referate și diplome de licență

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.05.2023 - 13:21
Elev scriidn la ore (caracter ilustrativ) - Foto: Pexels
Anunțuri pe Net - Foto: olx.ro
Ce lucrări poți cumpăra
Lucrare-licenta

PSD vrea să închidă piața neagră a lucrărilor de diplomă, licență sau doctorat propunând amenzi imense pentru cei care le vând. Oferta este atât de mare, încât misiunea este aproape imposibilă. Frauda academică și negoțul cu lucrări de diplome este o piață de zeci de milioane.

SHARE

PSD a anunțat amenzi record pentru numeroasele site-uri sau persoane fizice care vând referate, lucrări de licență sau doctorate pe Internet. 

Un amendament PSD la Legea Educației admis prevede că ”constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de la 100.000 lei la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziţia studenţilor, studenţilor doctoranzi, cursanţilor contra cost, prin Internet, prin reţele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însuşirii fără drept a calităţii de autor pentru lucrări ştiinţifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum şi de finalizare a studiilor universitare de licenţă, masterat şi/sau de doctorat”.

Nu e clar cine și cum îi va prinde pe acești impostori academici care vând lucrări de diplomă, referate sau lucrări de doctorat. 

 O piață neagră care merge de ani de zile nestingherită

Există, de ani de zile, site-uri dedicate care vând lucrări destinate elevilor sau studenților, dar nicio autoritate nu a făcut un demers pentru destructurarea acestei rețele de falsuri academice. Piața lucrărilor de diplomă, licență, referate sau doctorate făcute la comandă a ajuns la o cifră de zeci, poate chiar sute de milioane de lei.

Citește și: Cu diploma de BAC intri la ce facultate poftești. Sunt locuri epuizate la Drept? „Cazi” la Economie

100 de lei lucrarea de control

Pe portalul OLX o lucrare de diplomă în istorie sau drept se vinde cu 1.500 de lei. Altcineva e atât de specializat, încât e pregătit să vândă orice lucrare de diplomă, așa că anunță doar prețul - 1.500 de lei. 

Citește și: Student la „minut”. Universitatea privată la care intri cu 6 la BAC, un dosar plic și trei poze

Pe același site cineva pune o indicație superbă. La 1.000 de lei vinde lucrări neplagiate. 

Echipă de profesioniști pentru lucrarea ta

Spre exemplu, dacă vrei „să lucrezi alături de o echipă de profesioniști”, accesează site-ul lucrare-licenta.eu

Administratorii se laudă că „în prezent am ajuns să lucrăm cu peste 500 de specialiști ce pot redacta lucrări de orice natură, de la simple referate, la lucrări de grad, licențe, disertații, doctorate și orice alte forme de lucrări științifice...

Indiferent dacă este vorba de o lucrare de licență pentru facultatea de litere, sau de o disertație în domeniul IT, sau chiar de o lucrare de grad în bio-chimie, noi vă punem la dispoziție specialiștii de care aveți nevoie pentru ca lucrarea dumneavoastră să fie perfectă. De asemenea, înțelegem că și partea financiară are un rol important și de aceea noi vă oferim cel mai bun raport calitate – preț pe care îl veți putea găsi pe piața de specialitate.”, potrivit prezentării oficiale.

Echipa a realizat „12.870 lucrări finalizate cu succes” și, în luna mai, ai 20% reducere. 

Un calcul simplu arată că dacă o lucrare ar costa doar 1.000 de lei, ar rezulta din tranzacția cu lucrări de diplomă suma de aproape 13.000.000 lei.

De pe același site poți cumpăra și lucrări de grad, diserații master. Și pentru că are „o echipă de profesioniști”, există o rubrică de testimoniale în care oamenii care au cumpărat diverse lucrări spun că au reușit să îi păcălească pe profesori și sunt foarte mulțumiți.

Licență la comandă în 60 de specializări

Pe licentadisertatie.ro reducerea e de 50%, semn că e mare competiția. 

Studentul are o singură mică bătaie de cap. Să realizeze un rezumat al tezei de licență și în 10 zile are o lucrare de nota 10.

„Realizează o schiță pentru a comanda licența. Să presupunem că ai făcut deja o schiță pentru lucrarea de licentă. Ai ales tema care te-a inspirat și de care ești sigur că îți va aduce nota meritată. Ai făcut deja structura, ai definit o parte dintre obiectivele pe care le vei urmări. (mai jos lista de specializări și cum comanzi)

Poți cere părerea profesorului îndrumător, dacă nu cumva printre lucrările din anii trecuți au mai fost teme apropiate de tema pentru lucrarea ta de licență. Teme care să se apropie de lucrarea ta, pentru a observa modul de abordare, câte capitole au avut, bibliografiile pot fi de mare ajutor. Ușor-ușor, parcugi etapele descrise anterior, asta dacă ai timp, muncești mult și citești la fel de mult. Dacă nu dispui de timp, din diferite motive, comandă licența.

Ne dai nouă notițele, însemnările, tema lucrării și, în maximum 10 zile, îți predăm lucrarea de nota zece”, scriu administratorii site-ului.

Dacă ți-e foarte lene, alege o lucrare gata făcută

Dacă nu ai idee nici măcar cum să îți faci o schiță, un alt site îți dă soluția. „Diploma.ro este cel mai complex site cu lucrări de diplomă. Aici găsești peste 5000 de lucrări de licență, disertație și doctorat. Materialele sunt realizate și încărcate de către utilizatori, iar echipa noastră le verifică atent înainte de a le accepta pe site”, spun administratorii.

Aici un referat gata făcut costă 10 euro. Sigur, sunt 99% șanse să îl mai fi cumpărat cineva. Dar e greu de crezut că va nimeri același profesor.

Site-urile asmănătoare cu cele de mai sus sunt numeroase. Unele dintre ele sunt sponsorizate pe rețelele de socializare pentru o mai mare vizibilitate la căutare. Altele includ în titlu termenul „neplagiate”. 

Le taie accesul la Internet

PSD vrea ca Ministerul Comunicațiilor să oprească funcționarea acestor site-uri care vând lucrări de diplomă. 

”Se autorizează Ministerul Comunicaţiilor să identifice şi să oprească imediat funcţionarea site-urilor care promovează oferte de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziţia persoanelor fizice contra cost a produselor menţionate mai sus. Redeschiderea site-urilor sub orice formă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 300.000 lei şi 600. 000 lei", mai arată amendamentul. 

Concluzie. PSD face un exercițiu de imagine în Parlament propunând amenzi imense de sute de mii de lei pentru cei care comercializează lucrări de diplomă, doctorat sau referate. În fond, nu e nevoie de nicio nouă prevedere în Legea Educației pentru a închide site-uri care se ocupă cu frauda academică și cu furtul intelectual. E suficientă trecerea lor la index. Probabil că ar fi nevoie de câteva ore.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te