Cu diploma de BAC intri la ce facultate poftești. Sunt locuri epuizate la Drept? „Cazi” la Economie

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.09.2022 - 16:04
Facultatea, un mare fals - FOTO: PEXELS, Andrea Piacquadio

Luni, începe un an nou universitar cu porțile larg deschise pentru aproape oricine. Tinerii au fost admiși în multe facultăți pe baza unui singur criteriu: examenul de bacalaureat trecut indiferent de notă.

SHARE

Newsweek România continuă să prezinte modalitățile prin care orice absolvent de facultate poate deveni student după pofta inimii. Nu există niciun criteriu academic în majoritatea covârșitoare a universităților private.

Înscrerile online la Facultatea de Drept a Universității Constantin Brâncoveanu se fac în doi pași. Și unul preliminar care înseamnă crearea unui cont, procedură care nu vă ia mai mult de 30 de secunde.

Primul pas se constituie din depunerea a două documente: o cerere tip de înscrie și achitarea unei taxe online. Apoi, veți scrie ce studii de licență sau de master în funcție buget doriți să urmați.

Universitatea dă posibilitatea de a urma trei facultăți în paralel după cum se vede din câmpurile opționale.

Trebuie să încărcați diploma de bacalaureat, adeverința de susținere a bacalaureatului și foaia matricolă însoțitoare a studiilor liceale.

După ce ați terminat și acest al doilea pas așteptați să vă vină confirmarea că ați fost admis.

Criteriu de admitere: nota de la bacalaureat

„La învăţământul universitar de licenţă (toate domeniile şi formele de învăţământ) criteriul de selecţie a candidaţilor este promovarea examenului de bacalaureat şi media la acest examen. Media de la concursul de admitere la studiile universitare de licenţă nu poate fi mai mică de 6 (șase). Detalii AICI

După cum se vede mai sus, nu contează specializarea pentru care optezi. În cazul acestei universități te poți înscrie la management, finanțe, drept doar pe baza notei de la bacalaureat. Poți intra la drept chiar dacă ai absolvit o clasă de matematică-fizică sau un liceu cu profil agricol sau de turism. La fel cum poți intra la finanțe chiar dacă nu ai studiat matematica fiind la clasă cu profil umanist.

Corect ar fi fost ca la Facultățile cu profil real să dețină o pondere mai mare nota de la examenul de bacalaureat, disciplina matematică/economie. La facultățile cu profil umanist ar fi fost normal să se dea o pondere mai mare notei de la limba română de la Bacalaureat. Nu se întâmplă așa.

Cum se ocupă locurile

1. Ocuparea locurilor la fiecare domeniu/program de studiu se va face în ordinea înscrierii candidaților cu condiția îndeplinirii criteriului/criteriilor de selecție. La sfârșitul sesiunii de admitere, indiferent de gradul de ocupare a locurilor, candidații urmează să fie ordonați descrescător, în funcție de media obținută la concursul de admitere (stabilită pe baza criteriului/criteriilor de selecție) şi în limita numărului de locuri aprobat.

2. Media minimă de admitere este 6 (șase) la studiile de universitare de licenţă, respectiv minim 6 (şase) la studiile universitare de master.

Media de admitere este media examenului de bacalaureat, pentru studiile universitare de licență, respectiv media examenului de licență, pentru studiile universitare de master. Mediile obţinute de candidaţi la admitere sunt valabile pentru stabilirea ordinii de clasificare a acestora

3. Este declarat admis candidatul care are media la concursul de admitere mai mare sau egală cu ultima medie de admitere, semnează contractul de şcolarizare şi achită prima rată din taxa de şcolarizare”, se arată în documentul de admitere al universității.

Articolele din campania Newsweek pentru eliminarea imposturii din facultăți:

Ai luat 6 la BAC? Ești intrat la universitatea miliardarului Constantin Drăgan la drept sau economie

O „fabrică de bani și diplome” nu mai înscrie studenți. În 2008, avea 12.000.000 lei excedent

Student la „minut”. Universitatea privată la care intri cu 6 la BAC, un dosar plic și trei poze

Universitatea privată a politicienilor renunță la selecția de dosare. Intră toți care au luat BAC-ul

Universitatea privată pregătită de închidere i-a avut profesori pe Udrea, Năstase, Corlățean

Ce se întâmplă dacă nu prinzi loc? Ești repartizat

Universitățile nu vor să piardă studenți. Astfel că dacă nu intri la o anumită specializare, unde pot fi prea mulți doritori, ești repartizat la altă specializare.

„La înscriere un candidat trebuie să menţioneze pe fişa de înscriere cel puţin trei opţiuni privind programele de studii pe care doreşte să le urmeze.

La epuizarea locurilor de la un domeniu/program de studii, admiterea se închide pentru acesta, iar candidaţii vor fi redistribuiţi la alte programe de studii, în funcţie de opţiunile din fişa de înscriere. Dacă la programul de studii aferent primei opţiuni a candidatului nu se va putea constitui cel puţin o grupă de studii, atunci acesta va fi repartizat la programul de studii reprezentând următoarea opţiune a candidatului pentru care se constituie grupă de studiu”, potrivit regulamentului ce poate fi găsit AICI.

Multe facultăți își vor deschide porțile cu elevi care au vrut să facă dreptul și au fost repartizați la economie. Care au optat pentru „comunicare” și s-au trezit la „turism”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te