Cum a primit fostul ministru de Interne Carmen Dan o diplomă fără să treacă pe la universitate

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.08.2022 - 11:45

Newsweek încheie 2018, în care pentru prima dată în istoria de 85 de ani a prestigioasei publicații americane a apărut o ediție românească, cu clasamentul celor mai citite articole. Dezvăluirile despre ministrul de Interne au apărut chiar în prima lună de existență a revistei.

SHARE

Studiile universitare urmate de ministrul de Interne au devenit subiect de controversă între două instituții de învățământ superior și autoritatea absolută în materie de educație din România, ARACIS, după ce a început investigația Newsweek România.

Citește și: VIDEO Distrugătoarele Zumwalt ale Marinei americane, acum înarmate cu rachete hipersonice

Newsweek România a aflat, după o corespondență care s-a derulat pe parcursul mai multor luni, că ministrul Carmen Dan a absolvit, la vârsta de 30 de ani, o facultate privată la fără frecvență. 

Citește și: VIDEO Profesor: În vacanță, nu temele contează, ci învățarea continuă. Mergeți la înot, călătoriți

Licența a primit-o doi ani mai târziu. În mod bizar, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) susține că ministrul a început cursurile cu cel puțin un an înainte ca Universitatea Ecologică să obțină autorizarea provizorie de funcționare.

A urmat programele la fără frecvență

Carmen Dan oferă în cv-ul său informații lacunare despre formarea sa educațională: „liceul de filolologie - istorie Zoia Kosmodemianskaia, București, absolventă 1989“. Apoi, „Facultatea de drept, Universitatea Ecologică București, examen de licență-iulie 2000“. Carmen Dan a avut nevoie de 11 ani de pentru a obține diploma de facultate – o perioadă de aproape trei ori mai îndelungată decât normal.

Universitatea Ecologică din București ne-a precizat: „Doamna Carmen-Daniela V.Dan a fost studenta Universității Ecologice din București, admisă prin concurs în sesiunea septembrie 1994 la Facultatea de Drept. Perioada de școlarizare a fost 1994 – 1999. A susținut și promovat examenul de licență la Academia de Poliție Alexandu Ioan Cuza București în sesiunea iulie 2000. Activitățile didactice aferente programului fără frecvență – forma de studii urmată, s-au desfășurat în format modular. Restul informațiilor nu pot fi furnziate fără acordul scris al doamnei Carmen Daniela Dan“. A semnat răspunsul chiar rectorul Universității Ecologice București, Giuliano Tevi.

Ministrul de Interne, opt luni de tăcere adâncă

Newswek România a vrut să știe cu ce medii a terminat Carmen Dan facultatea și ce notă a obținut la examenul de licență. Cum ministrul de Interne a refuzat orice dialog cu noi, nu i-am putut obține acordul pentru a primi aceste informații de la Universitate.

Precaritatea cunoștințelor acumulate de Carmen Dan este confirmată de faptul că, pe tot parcursul facultății, a fost angajată cu normă întreagă la Videle, oraș aflat la 74 de kilometri de București. La început, a fost secretar la Școala numărul 3, apoi, referent la Banca Agricolă. Universitatea Ecologică ne-a confirmat că nu există o filială în Videle.

Deși i-am solicitat un punct de vedere, prima oară în august 2017, dar și pe parcursul acestui an, Carmen Dan a refuzat să ne explice cum a studiat la o facultate în timp ce era angajată
 full-time la zeci de kilometri distanță.

Prima epistolă despre Carmen Dan via ARACIS

Instituțiile de învățământ superior sunt evaluate de ARACIS, agenția publică însărcinată prin lege cu evaluarea, acreditarea și autorizarea temporară a învățământului superior din România. Am avut o serie de schimburi epistolare cu ARACIS în contextul în care instituția a făcut mai multe evaluări academice la Universitatea Ecologică.

Surpriza a fost uriașă… Deși Universitatea Ecologică susține că ministrul Carmen Dan a început Facultatea de drept, fără frecvență, în 1994, ARACIS ne-a precizat că universitatea ar fi fost acreditată un an mai târziu.

Asfel, într-un prim-răspuns pentru Newsweek, ARACIS arată că, în acest moment, Universitatea Ecologică din București derulează trei tipuri de programe de studii în drept. Programul de studii de licență cu frecvență a fost acreditat să funcționeze provizoriu în anul 1995 și a fost acreditat în 1998. Programul de studii universitare de licență, învățământ la distanță, a fost autorizat să funcționeze în anul 2005.

A doua scrisoare

Într-un al doilea răspuns, ARACIS revine și precizează că mai există un program de studii universitare de drept – învățământ cu frecvență redusă care a fost acreditat în anul 2012.

După cum se vede, niciunul din cele trei programe de studii menționat – cu frecvență, cu frecvență redusă și la distanță - nu a fost acreditat mai devreme de anul 1995. 

Cum se explică, atunci, faptul că doamna Carmen Dan a început cursurile Facultății de Drept a Universității Ecologice în 1994?

A treia scrisoare

Legea Învățământului numărul 84 din 1995 stipulează foarte clar la articolul 60: „Activitatea didactică se poate organiza în următoarele forme: de zi, seral și fără frecvență. Formele de învățământ seral și fără frecvență pot fi organizate numai de către instituțiile de învățământ care au și cursuri de zi“. 

E posibil ca, în vidul legislativ de dinainte de apariția acestei Legi a Educației, Univerisitatea Ecologică să fi deschis cursuri de drept fără frecvență (pe care le-a și urmat Carmen Dan) fără să aibă acreditare. 

Abia un an mai târziu, în 1995, când Legea Educației a intrat în vigoare, Univeristatea Ecologică a obținut autorizarea provizorie de
 funcționare.

Un program care a decedat

Programul de studii fără frecvență pe care l-a urmat doamna Carmen Dan nu mai există astăzi. 

Legea Educației din 1995 prevedea, așa cum am menționat mai sus, că „Activitatea didactică se poate organiza în următoarele forme: de zi, seral și fără frecvență. Durata studiilor în învățământul seral și în cel fără frecvență este mai mare cu un an decât cea prevăzută pentru învățământul
 de zi“. 

Aspect care confirmă informaţia oferită de Universitatea Ecologică, potrivit căreia Carmen Dan a urmat cinci ani dreptul la fără frecvență.

Legea Educației din 2004 elimină programul de studii fără frecvență: „activitatea didactică se poate organiza în următoarele forme: de zi, seral, cu frecvență redusă și la distanță. Formele de învățământ seral, cu frecvență redusă și la distanță pot fi organizate de instituțiile de învățământ superior care au cursuri de zi“. 

Studii cu încredere limitată

Prin noua Lege a Educației din 2004, programul de studii fără frecvență s-a desprins în două programe de studii distincte: cu frecvență redusă și program de studii la distanțăAmbele sunt extrem de prost cotate în evaluările ARACIS făcute la Univeristatea Ecologică.

„Programul de studii universitare de licență Drept - Învățământ la distanță - a fost autorizat provizoriu în 2005. În ședința Consiliului ARACIS din 29 martie 2012 a fost avizată menținerea autorizației de funcționare provizorie cu calificativul «încredere limitată». Menționăm că, la această dată, nu există nicio promoție de absolvenți. Programul de studii funcționează în lichidare începând cu anul universitar 2017-2018“, arată ARACIS.

„Programul de studii universitare de licență învățământ cu frecvență redusă al Facultății de Drept din cadrul Universității Ecologice București a fost acreditat în 2012 cu calificativ «încredere limitată», fiind reevaluat în vederea schimbării calificativului la 25 februarie 2016 şi obținând calificativul «încredere»“, ne-a precizat ARACIS.

În loc de concluzii, demisia

Carmen Dan, ministru de Interne al României, a început facultatea cu un an înainte ca Universitatea Ecologică (privată) să obțină autorizația provizorie de funcționare pentru cursuri la ziNu a trecut pe la școală decât, cel mult, să își dea examenele, dat fiind că a urmat programul de studii la fără frecvență

Această formă de studiu a fost eliminată zece ani mai târziu din curricula universitară. Celelalte două forme de studii care i-au supraviețuit au fost de o calitate extrem de slabă: unul avea calificativ „încredere limitată“, celălalt nu a dat nicio generație de absolvenți. 

Aceste argumente și tăcerea complice a ministrului duc la o singură concluzie: Carmen Dan nu are competențele educaționale pentru a exercita demnitate publică de ministru de Interne. 

Academia de Studii Economice, umbrelă pentru Carmen Dan

Carmen Dan păstrează secret modul în care a obținut diploma de atestare a studiilor
 post-universitare (master), desfăşurate între 2003 și 2004 la Academia de Studii Economice. Am vrut să știm ce anume a studiat doamna Dan, cu cine şi ce formă de studii a urmat, dat fiind că, în aceeași perioadă, lucra cu normă întreagă consilier juridic la Consiliul Județean Teleorman. Doream să știm cum ajungea la cursuri având în vedere că între Alexandria și
 București sunt 89 de kilometri. Cum Carmen Dan a înghețat orice dialog cu noi, am cerut detalii la Academia de Studii Economice. Ni s-a explicat, cu amănunte, cum se interpretează Legea 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la preluarea datelor cu caracter personal. Concluzia a fost că „având în vedere cele de mai sus, instituția nu vă poate comunica informațiile solicitate“. A semnat rectorul Academiei, profesorul universitar Nicolae Istudor.

CV

1970: se naște la București

1985: Liceul de Filologie - Istorie
  Zoia Kosmodemianskaia, 

Bucureşti

1990 – 1996: secretară școală Videle

1994 - 1999: facultatea de Drept, Universitatea Ecologică București

1996 – 2001: Banca Agricolă Videle

2003 - 2004: master ASE

2002 – 2010: Consilier juridic, Consiliul Județean Teleorman

2012 – 2014: subprefect Teleorman

2014 – 2016: Prefect Consiliul Județean Teleorman

2016: senator

2016: ministru de Interne

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te