Director de școală și profesor până la 70 de ani, vârstă sinonimă cu speranța de viață la bărbați

DE Petre Bădică | Actualizat: 09.03.2023 - 13:31
Director de școală și profesor până la 70 de ani - Foto: INQUAM PHOTOS, George Călin

Directorii de școală și profesorii pot rămâne pe aceste poziții încă cinci ani potrivit Legilor Educației care se află în dezbatere publică. La universități, pensionarea se face la 68 de ani și doar profesorii-militari pot rămâne până la 70 de ani.

SHARE

Directorii de școală și profesorii pot rămâne pe aceste poziții încă cinci ani, decie care se regăsește în noile Legi ale Educației. Măsura se explică prin faptul că școala se confruntă cu o lipsă acută de personal.

Sunt 211.345 de cadre didactice care sunt în sistem educațional de la creșă la liceu în anul școlar 2021-2022, potrivit INS. Dintre aceștia, un număr de 67.400 de profesori au împlinit vârsta de 50 de ani. Este vorba de un procent de 32% din totalul cadrelor didactice. De asemenea, mia există 6,800 de profesori pensionari care predau la calsele I - XII, potrivit unui răspuns la Ministerului Educației pentru Newsweek România.

Sitauțai din România nu este cea mai rea din Europa. Potrivit Eurostat, în Italia, peste 57% dintre profesori au peste 50 de ani, iar în Bulgaria procentul este de 47%, iar în Ungaria - 37%. Detalii AICI

Citește și: Peste 30% dintre profesorii din România au împlinit vârsta de 50 de ani. 6.800 sunt deja pensionari

Director de școală și profesor până la 70 de ani

Pentru că atragerea tinerilor în profesorilor nu s-a dovedit un succes, Ministerul Educației a decis să crească vârsta de pensionare. Potrivit noilor Legi ale educației, un profesor poate rămâne la catedră până la 70 de ani. Dar, poate să stea și director până la 70 de ani, o decizie destul de ciudată.

11) Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare, poate fi menţinut, la cerere, anual, ca titular în funcţia didactică, şi peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta 70 de ani.  Cererea se soluţionează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unităţii de învăţământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii.

Decizia poate fi contestată, în condiţiile legii.


(12) Reîncadrarea în funcţia de personal didactic a personalului didactic pensionat care nu a depăşit cu 5 ani vârsta de pensionare se face anual, cu menţinerea drepturilor şi obligaţiilor care decurg din desfăşurarea activităţii didactice avute anterior pensionării, cu acordul consiliului de administraţie şi potrivit unei metodologii-cadru aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, sub condiţia suspendării pensiei pe durata reîncadrării.


(13) Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar, menţinut ca titular în funcţia didactică până la 5 ani peste vârsta standard de pensionare, prevăzută de legislaţia privind sistemul public de pensii, în condiţiile alin. (11) sau reîncadrat în funcţia de personal didactic, în condiţiile alin. (12), poate fi numit, prin detaşare în interesul învăţământului, în funcţii vacante de conducere sau de îndrumare şi control, neocupate prin concurs, în condiţiile legii.

Când ies la pensie, profesorii primes două salarii.

Pensionarea anticipată, nu mai devreme de 60 de ani

(6) Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control se pensionează pentru limită de vârstă, anticipat şi anticipat parţial, la data încheierii anului şcolar în care împlineşte vârsta standard de pensionare sau, după caz, în situaţia pensiei anticipate şi anticipate parţială, vârsta standard redusă cu cel mult 5 ani, potrivit Legii Educației aflată în dezbatere publică.

O spunem cu amar, dar în România speranța de viață este de numai 74 de ani în timp ce în Europa media e de 80 de ani. Speranța de viață a bărbaților este de 70 de ani. Sursa AICI.

O parte dintre profesori vor opta pentru a rămâne în sistem dat fiind că pensiile nu sunt tocmai mari. Într-un răspune pentru Newsweek România, Ministerul Educației a precizat că sunt 6.800 de profesori-pensionari care predau.

Excepțiile din învățământul universitar

În învățământul universitar nu există o criză de personal. Astfel căuniversitățile pot decide menținerea unui profesor la catedră după 65 de ani doar dacă acesta este excepțional (în învățământul preuniversitar nu există acest criteriu).

„(1) Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. 


(2) Senatul universitar din universităţile de stat‚ particulare şi confesionale‚ în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare‚ poate decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare‚ în baza unui contract pe perioadă determinată de un an‚ cu posibilitatea de prelungire anuală conform cartei universitare‚ fără limită de vârstă”.

Interesant este că în cazul „instituţiilor de învăţământ superior militar‚ de informaţii‚ de ordine publică şi de securitate naţională”, profesorul poate să rămână să predea, iar instituția este obligată să accepte.

(3) Cadrele didactice militare titulare‚ pensionate pentru limită de vârstă şi vechime integrală ca militari‚ pot să îşi continue activitatea didactică‚ în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior‚ în condiţiile legii. În termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de pensionare‚ personalul didactic militar poate opta pentru continuarea activităţii didactice până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Angajatorul nu poate îngrădi sau limita acest drept.

De ce nu vor profesorii tineri să intre în „sistem”
 

Catedra nu este atractivă deoarece salariile pentru un profesor debutant sunt neatractive. În orașele mari ele sunt sub medie. 

„Funcția de profesor studii superioare de lungă durată debutant din învățământul preuniversitar este prevăzută în grila de salarizare aferentă Familiei Ocupaționale de Funcții Bugetare ”Învățământ“ din Legea-cadru cu un coeficient de 1,64 și un salariu de bază de 4098 lei la gradația 0, pentru anul 2022.

Pentru gradația 3 de vechime (10-15 ani) salariul de bază pentru această funcție este de 4856 lei, iar pentru gradația 5 (peste 20 ani vechime), salariul de bază este de 5102 lei.

Funcția de medic din Unități clinice este prevăzută în grila de salarizare aferentă Familiei Ocupaționale de Funcții Bugetare ”Sănătate și Asistență Socială“ din Legea-cadru cu un coeficient de 2,56 și un salariu de bază de 6400 la gradația 0, pentru anul 2022.

Pentru gradația 3 de vechime (10-15 ani) salariul de bază pentru această funcție este de 7584 lei, iar pentru gradația 5 (peste 20 ani vechime), salariul de bază este de 7968 lei”, ne spune ministerul.

Citește și: EXCLUSIV Venitul unui profesor, de cinci ori mai mic ca al unui medic. Ce spune Ministerul Muncii

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te