VIDEO Președintele CCIB: „Sulina poate deveni un punct de transport al cerealelor din Ucraina”

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.06.2022 - 11:37
Foto: profimediaimages
Foto: profimediaimages

Șeful CCIB consideră că portul Sulina poate deveni un punct important de transport fluvial și maritim al cerealelor provenite din țara vecină, Ucraina.

SHARE

Transportul cerealelor exportate de Ucraina se poate realiza prin utilizarea infrastructurii portuare fluviale şi maritime din România, un exemplu în acest sens fiind portul Sulina, a apreciat preşedintele Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o, marţi, cu Anna Honcharova, secretar I, coordonator al Secţiei comercial economice a Ambasadei Ucrainei în ţara noastră.

Potrivit unui comunicat de presă al Camerei bucureştene, oficialul român a menţionat că Sulina, cu anumite investiţii, poate deveni în viitorul apropiat un punct de operare interesant pentru transferul cerealelor din barje în nave maritime, preluând astfel o parte din cantităţile de cereale ce ar urma sa fie încărcate în portul Constanţa, deosebit de aglomerat.

În opinia preşedintelui CCIB, la Sulina pot opera inclusiv firme ucrainene specializate, posesoare a echipamentelor specifice, a căror activitate în porturile de la Marea Neagră din ţara vecină este blocată din cauza războiului.

Citește și: MAI nu găsește materiale pentru uniformele polițiștilor. Noile echipamente, amânate 3 luni

"Propunerea preşedintelui Camerei bucureştene a fost primită cu interes de diplomaţii ucraineni, care au exprimat întreaga deschidere pentru a promova acest proiect în mediul de afaceri din ţara lor. Totodată, au exprimat dorinţa de a identifica, prin intermediul CCIB, firme care operează în construcţii, în vederea participării acestora la procesul de reconstrucţie a infrastructurii, obiectivelor industriale şi civile distruse de la începutul acţiunilor militare", se arată într-un comunicat de presă al CCIB.

Preşedintele Camerei de Comerţ bucureştene a avut, marţi, o întrevedere cu Anna Honcharova, secretar I şi coordonator al Secţiei comercial economice a Ambasadei Ucrainei în România, aceasta fiind însoţită de Oleg Balika, secretar II în cadrul aceleiaşi secţii. De asemenea, la întâlnire au participat oameni de afaceri din domeniul infrastructurii portuare şi agriculturii.

Citește și: Un senator PSD propune ca prețul motorinei să fie de 7 lei pe litru. Partidul nu s-a pronuțat

Principalul obiectiv al întrevederii a vizat identificarea unor modalităţi concrete de colaborare între cele două comunităţi de afaceri, în contextul dificultăţilor generate de conflictul din Ucraina pe lanţurile de aprovizionare şi de distribuţie.

Conform datelor oficiale, în 2021, schimburile comerciale bilaterale dintre România şi Ucraina au înregistrat un volum record, de 2,4 miliarde de dolari, în creştere cu 40,5% faţă de anul anterior, din care importul din Ucraina a fost în valoare de 1,6 miliarde de dolari (+50%), iar exportul de 800 de milioane de dolari (+25,5%).

La nivelul primelor trei luni din 2022, volumul total al schimburilor a fost de 600 de milioane de dolari (+2,3%, faţă de perioada similară din 2021), din care exportul românesc a fost de 200 de milioane de dolari (-20%), în timp ce importul din Ucraina s-a ridicat la 400 de milioane de dolari (+15%).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te