Cât costă o noapte de cazare în România, la munte, la tratament, pe litoral. Nimic, sub 300 de lei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.07.2023 - 19:31
Vara 2023: Cazarea, între 60 € și 250 € pe Litoral - Foto: Facebook/Eforie Online

Sezonul estival a intrat în perioada de vârf de la 1 iulie în România, iar tarifele de cazare au explodat, ca în fiecare an. Pentru o noapte de cazare, românii trebuie să scoată din buzunar între 60 € și 250 € pe Litoral, 40-100 € la munte, 45-170 € la tratament.

SHARE

Litoralul românesc este în topul preferinţelor turiştilor pentru vară. Potrivit datelor platformei de rezervări Travelminit.ro, intervalele de preţ variază între 280 de lei şi 1.250 de lei per noapte pentru 2 persoane pe Litoral, între 200 şi 500 de lei per noapte la munte, între 220 şi 859 de lei per noapte în staţiunile balneare şi între 210 şi 812 lei per noapte în marile oraşe.

Chiar dacă prețurile sunt piperate, Ştefan Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a declarat, după o vizită pe care a făcut-o la malul Mării Negre, că a văzut Litoralul pregătit să primească turişti, cu lucruri bune, foarte bune, dar şi cu lucruri mai puţin bune.

Citește și: Ministrul Economiei și Turismului: „Am văzut litoralul pregătit să primească turişti”

Cazarea, între 60 € și 250 € pe Litoral, la începutul vârfului de sezon

Vacanța la mare, la soare, este în topul preferinţelor turiştilor în sezonul estival, iar stațiunile de la malul Mării Negre sunt, pentru mulți români, cele mai la îndemână, chiar dacă tarifele de cazare nu sunt foarte prietenoase cu buzunarul, fiind de multe ori mai mari decât cele din Bulgaria, Grecia, Turcia sau Albania. 

Programul „Litoralul pentru toți” s-a încheiat și, de la 1 iulie, tarifele pe Litoral au crescut considerabil. O săptămână de cazare la mare (6 nopți) costă acum, pentru două persoane, între circa 350 € și 1.500 €. Iar după 15 iulie vor fi și mai mari.

„Intrăm spre sezonul de vârf și se aliniează prețurile oricunde în lume. Vorbim de România, Bulgaria, Turcia sau Grecia. Și asta pentru că acum au luat vacanţă elevii, românii călătoresc mai mult și gradul de umplere este unul mai mare. Apropierea față de plajă și serviciile pe care le oferă sunt diferite și atunci este normal ca scumpirile să fie diferite de la locație la locație”, a declarat reprezentantul unei agenții de turism, pentru dobrogea.tv.

Citește și: Sezonul de vârf al vacanțelor a început cu amenzi de 1,1 mil. lei. Ce au găsit inspectorii sanitari

De la „1 iulie prețurile pornesc de la 350-450 de lei pe camera dublă pe noapte cu mic dejun inclus”, a precizat managerul unui hotel de 3 stele din Mamaia, de exemplu. Adică, între 60 € și 90 €. 

Potrivit datelor Travelminit.ro, per ansamblu, intervalele de preţ variază între 280 de lei şi 1.250 de lei per noapte pentru 2 persoane pe Litoral. 

La Mamaia, tariful mediu la 3 stele e circa 490 de lei/2 persoane/noapte), la Eforie Nord de 390 de lei/2 persoane/noapte şi la Costineşti de 330 de lei/2 persoane/noapte.

În momentul de față, sunt aproximativ 90.000 de turiști pe Litoral, în hoteluri, vile şi în pensiuni, număr la care se adaugă și cei cazaţi la particulari, rude sau prieteni, potrivit dobrogea.tv. 

Citește și: S-a scumpit prânzul în Thassos? Gyros la farfurie – 8 €, Salată grecească – 6 €, Burger – 9 €

Tarifele de cazare, 40-100 € la munte, 45-170 € la tratament

În topul preferințelor turiștilor români, după Litoral urmează stațiunile montane și cele balneo. 

Tarifele de cazare variază între 200 şi 500 de lei/noapte pentru 2 persoane la munte, între 220 şi 859 de lei în staţiunile balneare şi între 210 şi 812 lei în marile oraşe, conform datelor Travelminit.ro.

În ceea ce priveşte destinaţiile mai puţin populare în sezonul estival, dar care pot fi o excelentă opţiune pentru concediul de vară, situaţia preţurilor se prezintă astfel: Maramureş (425 lei/2 persoane/noapte), Sovata (410 lei/2 persoane/noapte), Băile Herculane (630 lei/2 persoane/noapte), Valea Prahovei (550 lei/2 persoane/noapte).

Portofoliul Travelminit conține 7.500 de unități de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din Romania şi acoperă o gama largă de cazare în toata țara (Litoral, munte, destinații balneoclimaterice și orașe mari), fiind lider pe piața rezervărilor cu card de vacanță.

Porumbul a ajuns 10 lei bucata pe plajă

În plin sezon estival, un banal porumb fiert pare o adevărată delicatesă pe litoralul românesc. Chiar dacă în general se vinde la un preț accesibil, comercianții ambulanți profită de faptul că o dată pe an, în vacanță, românii nu mai țin cont de bani.

În vara 2023, pe litoralul românesc, turistul cumpără porumbul fiert chiar și cu 10 lei bucata.

Suma nu pare piperată, însă dacă este vorba despre o familie numeroasă, atunci costurile ajung să fie unele destul de mari. 

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te