Taxă pentru turiști de 1% din cazare în Mamaia și Constanța. Alte stațiuni cer câte 5 lei/zi

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 30.05.2023 - 12:57
Mergi în Mamaia sau Constanța, plătești 1% din cazare. Alte stațiuni, 5 lei/zi - FOTO: travelzoom.ro - Imagine cu rol ilustrativ
Tarife cazare în Mamaia, la 5 stele, în iulie - Foto: captură ecran booking.com

Dacă vara aceasta mergi la mare pe litoralul românesc, trebuie să știi că la Mamaia și Constanța s-a introdus o taxă de oraș în valoare de 1% din prețul cazării. În Mangalia şi staţiunile arondate (Neptun, Olimp, etc.) există o astfel de taxă din 2021, în cuantum de 5 lei/zi.

SHARE

Plătești 2.500 de lei, de exemplu, pentru o săptămână de cazare în Mamaia sau Constanța (circa 400 lei/zi, la 3*), 25 de lei (1% din valoare) ajung în bugetul primăriei sub formă de „City Tax”.

Alegi să mergi la 4*, unde tariful de cazare pentru o săptămână în Mamaia urca la circa 4.000-5.000 de lei pe sfârșit de iulie, de exemplu, taxa de oraș ajunge 40-50 de lei.

Iar dacă alegi un hotel de 5*, unde, de pildă, o săptămână în intervalul 24 - 30 iulie costă și aproape 10.000 de lei, dai 100 de lei la bugetul local. 

Citește și: FOTO De 1 Mai, la Mamaia s-a băut șampanie cu roaba. Cea mai mare notă de plată, cât o garsonieră

Mergi în Mamaia sau Constanța, plătești „City Tax” de 1% din valoarea cazării la bugetul local

Taxa de oraș în Mamaia și Constanța intră în vigoare de la 1 iunie 2023. Consilierii locali au votat într-o ședință recentă proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 614/2022, privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2023.

Taxa de 1% se va aplica valorii totale a cazării/tarifului de cazare, exclusiv TVA. Aceasta va fi datorată de către turist/persoana care se cazează, corespunzător perioadei de şedere în structura de cazare turistică din municipiul Constanţa, inclusiv din staţiunea Mamaia.

Citește și: VIDEO Mării nu i-a plăcut lărgirea plajei din Mamaia. Valurile au „mușcat” din nisip, 2 m diferență

Operatorul economic, indiferent de forma de organizare, care administrează complexuri hoteliere sau structuri de primire turistice cu funcţiune de cazare, după caz, clasificate de autoritatea centrală cu competenţe în domeniul turismului, are obligaţia de a calcula, reţine şi vărsa taxa la bugetul local, până la data de 10 inclusiv a lunii în curs, pentru luna precedentă în care a obţinut venituri din prestarea serviciului de cazare turistică, dată până la care are şi obligaţia depunerii declaraţiei de impunere, relatează focuspress.ro.

5 lei/zi, taxă pentru turiști în Mangalia și stațiunile arondate

Taxa pentru turiști nu este o noutate pe Litoral. Începând cu 1 mai 2021, turiştii care merg în Mangalia şi în staţiunile arondate – Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp – plătesc o taxă de 5 lei pe zi de persoană.

Taxa a fost adoptată printr-o hotărâre a Consiliului Local Mangalia și a fost instituită în vederea promovării turistice a municipiului şi a staţiunilor sale, reprezentând venit cu destinaţie specială la bugetul local.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te