60.000 lei panourile fotovoltaice care te fac complet independent energetic. Cum iei bani de la stat

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 26.09.2022 - 18:12
Panouri fotovoltaice / Foto: pexels.com

Programul Casa Verde Fotovoltaice a început cu stângul în decembrie 2021, din cauza unor probleme tehnice cu aplicația de înscriere, dar, din iunie 2022, a început să ia viteză. Până în prezent, AFM a aprobat peste 8.000 de dosare.

SHARE

După problemele de la start, când înscrierile au fost suspendate chiar în ziua lansării, din cauza blocării aplicației, autoritățile au modificat regulile pentru obținerea banilor de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice, pasând elaborarea listelor cu solicitanții eligibili instalatorilor validați în program, care fac înscrierile etapizat, lunar. Aplicația nu s-a mai blocat, iar programul Casa Verde Fotovoltaice a început să funcționeze și să ia viteză. 

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a început în iunie evaluarea dosarelor de finanțare depuse în cadrul ediției 2021 și până în data de 20 septembrie 2022 a aprobat peste 8.000 de solicitări. Începând din iunie, pe site-ul AFM au fost publicate aproape săptămânal noi liste cu dosare aprobate.

Citește și: VIDEO S-au fript cu Tesla. La 300 km autonomie plătesc pe curent cât alimentarea la o mașină Diesel

De exemplu, doar în urma ședinței Comitetului de Avizare din 20 septembrie 2022, în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice a fost publicată o listă care conține 3.072 de dosare acceptate. Au fost admise, însă, și 19 contestații, potrivit AFM. 

În cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice, beneficiarii primesc o finanțare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei, iar diferența cheltuielilor trebuie suportată de beneficiar din propriul buzunar. 

Cât costă un sistem de panouri fotovoltaice? Unul mic, de 3 kW, pornește de la circa 22.000 de lei. Pentru gadget-uri și mașină electrică, 60.000 de lei

Prețul unui sistem de panouri fotovoltaice pentru casă depinde, evident, de puterea acestuia, care se calculează în funcție de consumul lunar. 

Dacă aveți un consum lunar de circa 300 kWh, de exemplu, aveți nevoie de un sistem fotovoltaic monofazat cu invertor de peste 3 kW. 

Un kit monofazat de 3,64 kW, de pildă, poate fi format din 8 panouri fotovoltaice monocristaline de 455 W, invertor monofazat, modul WI-FI, tablou DC/AC, structură de fixare pentru toate tipurile de suprafețe și conectică aferentă și aplicație dedicată. Prețul pornește de la circa 22.000 de lei. 

Citește și: Loviți de guvern: 300 lei poate ajunge un „plin” de curent la Dacia Spring. 1.000 lei la un BMW

Dacă aveți un consum lunar de aproximativ 500 kWh, aveți nevoie de un sistem fotovoltaic monofazat cu invertor de peste 5 kW. 

Un kit monofazat de 5.46 kW, format din 12 panouri fotovoltaice monocristaline de 455 W, pornește de la circa 29.500 de lei. Dar, la peste 5 kW, puteți alege și un sistem fotovoltaic trifazat. Prețul pornește de la circa 31.500 de lei. 

În cazul în care aveți o casă dotată cu electrocasnice și gadget-uri la nivelul anului 2022 și, eventual, dețineți și o mașină electrică, consumul lunar poate ajunge ușor la 1.200-1.500 kWh și aveți nevoie de un sistem fotovoltaic trifazic de 15 kW. 

Un kit trifazat de 15 kW, format, de exemplu, din 26 panouri fotovoltaice monocristaline de 455 W, pornește de la aproximativ 60.000 de lei. 

Care este procedura de înscriere în programul Casa Verde Fotovoltaice

Conform ordinului MMAP 2.385/2021, de elaborarea listelor cu solicitanții eligibili se ocupă instalatorii validați în programul Casa Verde Fotovoltaice. 

Prin urmare, persoana fizică trebuie să depună la instalatorul validat dosarul de finanțare, ce trebuie să conțină o serie de documente, iar instalatorul face identificarea solicitantului și analiza conformității documentelor prezentate de acesta cu condițiile impuse prin ghidul programului.

Ulterior, instalatorul întocmește lista solicitanților, care cuprinde o serie de informații, precum numele, prenumele, CNP ale solicitantului, județul în care se va amplasa sistemul de panouri fotovoltaice și regiunea, și o transmite Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru validare. Dacă lipsesc informații, AFM notifică instalatorul care, la rândul său, ia legătura cu solicitantul în vederea remedierii situației.

Înscrierea solicitantului în program se consideră finalizată în momentul în care au fost transmise toate datele și aplicația informatică a generat un număr de înregistrare.

Documente necesare pentru înscrierea în programul Casa Verde Fotovoltaice:

- cererea de finanțare, în original, completată integral prin tehnoredactare;
- actul de identitate al solicitantului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
- actul de identitate al solicitantului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
- actul de identitate al coproprietarului/devălmașului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
- împuternicirea notarială, în situația în care cererea de finanțare este semnată de către altcineva decât solicitantul;
- actul de identitate al persoanei împuternicite, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
- extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data transmiterii listei solicitanților, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcție deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanțarea, în original (termenul a fost extins de la 30 de zile);
- copia cărții funciare colective, din care să rezulte maximum două unități individuale trecute pe aceeași carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală;
- certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/ în copie legalizată/ emis în SPV;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/ în copie legalizată/ emis și comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distanță;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială se va implementa proiectul, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/în copie legalizată/emis și comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în cazul în care solicitantul are domiciliul în altă localitate decât cea în care se implementează proiectul.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te