Ungurii ce vor să cumpere E.ON din România iau gaze de la Gazprom, ce finanţează războiul lui Putin. Ministrul Energiei a reluat câteva argumente pentru care este împotriva tranzacției cu E.ON.
România a fost mare producător de energie pe cărbune, acum 30 de ani. Între 2009 și 2022, a închis termocentrale cu o capacitate totală de peste 7.000 MW, cât 10 reactoare de la Cernavodă. „Neinvestind atâţia ani de zile, a venit şi nota de plată”.
Operațiunile de sabotaj ale Rusiei au devenit tot mai numeroase și ar putea afecta nu doar comunicațiile, ci și proviziile de energie ale Europei, potrivit unei analize Foreign Policy. Platformele norvegiene de petrol și gaze depind de electricitatea submarină.
Eolienele și fotovoltaicele nu sunt suficiente. Importul de curent al României a crescut cu aproape 60% în primele zece luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Seceta a făcut ca producţia din hidrocentrale să scadă cu peste 21%.
Furnizorii de energie avertizează că prețurile la gaze și curent vor bubui în 2025. Legea care limitează la 120 lei/MWh prețul de achiziție al gazelor expiră la 1 ianuarie 2025, iar tarifele plafonate la 0,68-0,8 lei/kWh pentru curentul electric nu sunt sustenabile.