Plafonarea prețurilor a dus la raționalizarea alimentelor de bază în Ungaria, ca în comunism

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 01.02.2022 - 19:25
Plafonarea prețurilor a dus la raționalizarea alimentelor de bază în Ungaria, ca în comunism. / Foto: rafturionline.ro

În încercarea de a stopa creșterea vertiginoasă a prețurilor alimentelor din cauza inflației și a tarifelor la energie, guvernul Viktor Orban a decis plafonarea prețurilor la anumite alimente. Efectul? Magazinele au raționalizat anumite alimente ca pe vremea comunismului.

SHARE

Inflația a dus la creșterea costurilor alimentelor de bază în toată Europa și nu numai, dar problema este deosebit de gravă în Europa Centrală și de Est, unde salariile sunt în general mai mici decât în Occident.

În noiembrie, cea mai recentă lună pentru care există date comparabile, prețul mediu al alimentelor și al băuturilor nealcoolice în UE a crescut în medie cu 2,9% de la un an la altul, potrivit Eurostat. Iar în multe țări din Europa Centrală și de Est, creșterea a fost de aproximativ două ori mai mare sau chiar mai mare - 5,4% în Ungaria, 6,1% în Polonia, 6,2% în România și 6,8% în Bulgaria.

Citește și: Primarul din Mogoșoaia plătește rate mai mari decât veniturile „la vedere”. Datorie de 3 milioane €

În acest context, dar și pentru că se află în plină campanie electorală pentru alegerile legislative din 3 aprilie din Ungaria, guvernul condus de Viktor Orban a decis, la jumătatea lunii ianuarie 2022, să plafoneze prețurile la șase alimente de bază: zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, pulpă de porc, piept de pui și lapte de vacă.

De asemenea, guvernul de la Budapesta a hotărât că produsele reglementate trebuie să fie în mod obligatoriu în stocul magazinelor.

10 kg zahăr, 10 kg făină, 12 litri lapte, 10 litri ulei

Ca urmare a plafonării prețurilor la alimente și a directivei privind stocurile permanente, Lidl Ungaria a raționalizat produsele reglementate, a anunțat publicația Vilaggazdasag.

Astfel, clienții nu pot lua la o singură cumpărătură mai mult de 10 kilograme de zahăr, 10 kilograme de făină, 12 litri de lapte și 10 litri de ulei de floarea soarelui. Dar lanțul de supermarket-uri a anunțat că va face și reduceri suplimentare față de prețurile reglementate, astfel că zahărul şi făina vor fi vândute și cu câte 10 forinţi mai ieftin, laptele UHT cu 19%, iar uleiul de floarea soarelui cu 14-15% mai puțin.

Citește și: Creșterea prețurilor la alimente forțează o Guvernele din Europa de Est să adopte noi măsuri

Plafonarea prețurilor și raționalizarea alimentelor i se par normale lui Ciolacu

Ideea plafonării prețurilor umblă și prin coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR, președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmând că ar fi o soluție și pentru România.

Președintele PSD a declarat, întrebat despre raționalizarea produselor de bază în cazul plafonării prețurilor că i „se pare normal”. „În Ungaria așa s-a făcut”, a spus acesta. Ulterior, Ciolacu a revenit asupra declarației și a spus că nu este vorba despre o „raționalizare”, ci despre o „limitare”.

Citește și: De la „Face ID”, la „Butt ID”: WC-ul inteligent, care recunoaște amprenta anală a utilizatorului

„Reducerea de TVA nu va avea impactul pe care ni-l dorim cu toții. Poate o plafonare a prețurilor la alimentele de bază, într-o limită, pentru că nu poți să o faci fără limită pentru că atunci intrăm în altceva, este o discuție, dar nu am avut această discuție în Coaliție și astăzi vom avea această discuție.

La întrebarea jurnaliștilor dacă produsele pentru care va fi aplicată plafonarea ar trebui raționalizate, Ciolacu a declarat: „în Ungaria așa s-a făcut, mi se pare normal. Nu poți să cumperi cu camionul că facem export de produse plafonate”.

Ulterior, liderul PSD a revenit asupra declarației și a spus că „este o limitare, nu o raționalizare.”

Întrebat despre ce produse este vorba, președintele PSD a răspuns: „produsele de bază, făină, zahăr, lapte”.

De cealaltă parte, președintele PNL, Florin Cîțu, a afirmat că o eventuală plafonare a preţurilor la alimente presupune riscul de avea penurie şi de apariţie a cozilor.

„Vreau să văd propunerea de plafonare a preţurilor la alimente cum este fundamentată. O să vină în coaliţie şi acolo vom lua o decizie. Până acum nu am văzut această propunere, dar exprim un punct de vedere al unui liberal şi al unui economist: atunci când plafonezi preţurile, există riscul de a avea o penurie şi să vedem cozi”, a spus Florin Cîțu.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te