Primarul din Mogoșoaia plătește rate mai mari decât veniturile „la vedere”. Datorie de 3 milioane €

DE Petre Bădică | Actualizat: 02.02.2022 - 18:19
Primarul din Mogoșoaia plătește rate mai mari decât veniturile „la vedere”. Datorie de 3 milioane € (foto dreapta) / Investigative Report

Inițiatorul unui proiect imobiliar controversat în Mogoșoaia, primarul Paul Mihai Precup are datorii de milioane de euro, niciun ban în conturi și a fost executat silit. El a fost unul dintre milionarii din top Forbes, dar care acum a sărăcit, cel puțin în documentele oficiale.

SHARE

Primăria din localitatea Mogoșoaia (lipită de București și care a cunoscut un avânt imobiliar în ultimii ani) a anunțat un proiect de dezvoltare a comunei. 

Primarul din Mogoșoaia plătește rate mai mari decât veniturile „la vedere”. Datorie de 3 milioane €

„Proiectul prevede zone cu spații rezervate, pe care se vor construi obiective pentru sănătate, învățământ și cercetare, zone rezidențiale, zone industriale pentru atragerea investițiilor… Sectorul Zero este o biblie urbanistică – se creează un cadru bine organizat astfel încât să fie respectate toate regulile urbanistice, se pregătesc parcelele pentru a fi compatibile cu urbanizarea și apoi prin PUZ se aprobă toate reglementările pentru ca zona să fie dezvoltată sustenabil”, scrie pe pagina primăriei.

Detalii AICI.

Proprietarii ce ar urma să fie expropriați pentru construcția proiectului sunt nemulțumiți de prețul „extrem de mic”. Ei spun că este un abuz, pentru că terenurile lor valorează de cel puțin 10 ori mai mult.

Citește și: VIDEO „Vă las în căruț cu rotile". O consilieră USR, amenințată mafiot de doi consilieri PNL și PMP

Primarul localității Mogoșoaia este Mihai Precup. Acesta a fost unul dintre milionarii din top Forbes, dar care acum a sărăcit și are mari probleme în achitarea datoriilor. Cel puțin așa arată documentele oficiale.

Ce rate are primarul

Ultimele trei declarații de avere (2019, 2020 și 2021) sunt aproape neschimbate. Precup are un credit din anul 2007 în valoare de peste 3,2 milioane de franci elvețieni. Cum euro și francul sunt la paritate, Precup are o datorie bancară de 3,2 milioane euro.

Primarul nu menționează până când va trebui să achite creditul bancar. Dar o simulare pe 30, 40 de ani și 50 de ani arată că primarul ar trebui să plătească o rată lunară de:

8.800 euro/ lună dacă creditul a fost făcut pe 30 de ani,

6.600 euro/lună dacă creditul a fost luat pe 40 de ani,

5.300 euro/lună dacă creditul a fost făcut pe 50 de ani.

Am calculat ratele considerând că primarul nu plătește nicio dobândă la creditul de 3,2 milioane.

Ce venituri are primarul

Primarul din Mogoșoaia susține că, de cel puțin cinci ani de zile, trăiește exclusiv din salariul de primar. Veniturile familiei sale sunt mult mai mici decât ratele pe care le are de plătit la bancă.

2021, veniturile familiei au fost 2.000 euro/lună,

2020, veniturile familiei au fost de 1.700 euro/lună,

2019, veniturile familiei au fost de 1.500 euro/lună.

Veniturile declarate ale familiei sunt de cel puțin de 3 ori mai mici decât ratele pe care primarul Precup le are de achitat lunar.

Nu are bani în bancă

În toate cele trei declarații de avere, Precup menționează că nu are nicun ban în cont. Această situație era valabilă și în anul 2015 așa cum scrie observatoruldeilfov. Publicația menționează că „edilul trăiește, potrivit declarației de avere, doar din salariul de primar, de 41.176 de lei pe an, adică 3.431 de lei pe lună, la care s-a adăugat venitul soției – 2.040 de lei încasați în 2015”.

Edilul mai deține tablouri și obiecte de artă pe care nu le-a vândut în ultimii trei ani. Valoarea lor este de aproximativ 400.000 euro.

Plin de datorii, dar pământul e sfânt

Aflat într-o situație finaciară delicată, primarul Precup nu a vândut niciun centimetru din terenurile pe care le deține în Mogoșoaia. În ultimele trei declarații de avere el menționează că deține două terenuri intravilan de 3.200 și 30.000 de metri pătrați, dar și 115.000 de metri părtrați de teren agricol în aceeași localitate.

Firma pe care o deține abia se ține pe linia de plutire

Precup este acționar majoritar la firma Cardinal Motors cu 51% din acțiuni.

Cardinal Motors a avut o pierdere de 981.207 lei pe 2019. A avut un profit de 310 mii lei în anul 2018 și o pierdere de 17.457.462 lei în 2017.

Sursa mai sus menționată mai precizează că: „Firma Cardinal Motors (una dintre societățile la care primarul din Mogoșoaia împarte pachetul de acțiuni cu familia sa și care l-a dus la un moment dat în topul “Forbes” cu avere de 35 milioane euro) a fost principalul dealer pentru Volkswagen și Audi pe piația din România. Firma a fost asaltată de creditori, iar primarul a fost executat silit, ultima dată în februarie 2016, când a pierdut o casă din zona Pipera – Tunari, evaluată la 1,4 milioane de lei”.

Situația companiei era delicată încă din anul 2012. Detalii AICI.

Executat silit de bănci

În declarația de avere din anul 2019, primarul din Mogoșoaia menționează că a vândut o casă de aproape 200.000 de euro. Probabil că toți banii s-au dus la bancă din moment ce, un an mai târziu, Precup spune că tot nu are niciun euro/leu în cont.

În declarația de avere din 2020, primarul menționează că a fost executat silit, banca vâzându-i o casă la suma de 95.000 lei. Niciun leu nu apare în conturile lui Precup un an mai târziu.

Din Declarația din 2021, aflăm că primarul nu a vândut nimic în 2020. Astfel, el pretinde că ar fi plătit rate de cel puțin 5.000 euro pe lună cu venituri declarate de 2.000 euro.

Primarul Precup nu a răspuns întrebărilor Newsweek România. Primăria ne-a confirmat, oficial, că solicitarea noastră a primit număr de înregistrare.

Întrebări adresate de Newsweek România adresate primarului Precup la care acesta nu a răspuns:

1.     Cum reușiți să plătiți rate la bancă în condițiile în care declarați venituri, lunare, cel puțin de două ori mai mici?

2.     În 2019 ați înstrăinat o casă de 198 mii de euro. Ați făcut această tranzacție pentru a plăti datoria ?

3.     În 2020 ați fost executat silit (casă la Butimanu). Tot pentru a plăti datoriile bancare ?

4.     De ce casa de la Butimanu nu apare în declarația de avere din 2019?

5.     În ce constă bunul imobil de 30.000 de mp ? Dar cel de 115.000 mp din declarația de avere?

6.     Care a fost scopul împrumutului de peste 3,2 milioane de franci? Când trebuie să îl returnați?

7.     Aveți în acest an și alte venituri care să vă ajute să plătiți creditul?

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te