Factura globală, pentru trecerea la energie curată în 2023: 1,8 trilioane $. Și e doar începutul

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 01.02.2024 - 21:15
Factura globală, pentru trecerea la energie curată în 2023: 1,8 trilioane $. Și e doar începutul - Foto: pexels.com
Factura globală, pentru trecerea la energie curată în 2023: 1,8 trilioane $. Și e doar începutul - Foto: pexels.com

Decarbonizarea economiilor țărilor prin renunțarea la combustibilii fosili s-a accelerat puternic în ultimii câțiva ani. Dar, costurile sunt uriașe. Factura globală pentru trecerea la energie curată a fost doar în 2023 de 1,8 trilioane $. Și nu e suficient, e doar începutul.

SHARE

Omenirea a cheltuit o sumă record, de 1,8 trilioane de dolari, pentru decarbonizarea economiei în 2023. Dar, deși e foarte mare, suma totală a fost cu mult mai mică decât ceea ce este necesar pentru a se ajunge pe o traiectorie netă zero, conform termenelor ambițioase stabilite, atenționează analiștii Bloomberg. 

Citește și: VIDEO Cozi uriașe de mașini electrice la stațiile de încărcare, din cauza frigului. Unele au „murit”

Factura globală, pentru trecerea la energie curată în 2023: 1,8 trilioane $. Și e doar începutul

Cheltuielile globale pentru tranziția către o energie curată au atins un nivel record în 2023, în contextul în care lumea se străduiește să țină în frâu schimbările climatice, dar nu sunt suficiente pentru a ajunge la un nivel de emisii nete zero.

Concret, cheltuielile totale entru trecerea la energie curată au crescut cu 17% anul trecut, ajungând la 1.800 de miliarde de dolari, potrivit unui raport BloombergNEF. Acestea includ investiții pentru instalarea de sisteme de energie regenerabilă, achiziționarea de vehicule electrice, construirea de sisteme de producție de hidrogen și implementarea altor tehnologii.

Citește și: Șeful Stellantis: Piața mașinilor electrice a încetinit. Reducerea prețurilor, „o baie de sânge”

Dacă la suma de 1,8 trilioane de dolari se adaugă investițiile pentru construirea lanțurilor de aprovizionare cu energie curată, precum și 900 de miliarde de dolari în finanțare, finanțarea tranziției către energia curată în 2023 ajunge la 2,8 trilioane de dolari, apreciază Bloomberg. 

Lumea ar trebui să investească de două ori mai mult în tehnologii curate, pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050

Grupurile ecologiste și politicienii aliați acestora susțin, însă, că lumea ar trebui să investească de două ori mai mult în tehnologii curate pentru a ajunge la emisii nete zero până la jumătatea secolului.

„Oportunitatea este mare, iar cheltuielile se accelerează, dar trebuie să facem mult mai mult”, a declarat Albert Cheung, director executiv adjunct la Bloomberg NEF.

Astfel, cheltuielile totale pentru tranziția energetică din 2023 au fost cu mult inferioare celor peste 4,8 trilioane de dolari care, potrivit estimărilor Bloomberg NEF, vor fi necesare anual între 2024 și 2030, pentru a se ajunge la emisii nete zero până în 2050. 

Citește și: Businessul cu mașini electrice de închiriat șchioapătă și în România. Spark iese de pe piață

Cine investește cel mai mult în tranziția către energie verde

În timp ce SUA, UE și Regatul Unit au stimulat susținut investițiile în energie curată, China rămâne cea mai mare piață în tranziția energetică în 2023, cu 676 de miliarde de dolari cheltuiți (+6%, față de 2022).

În comparație, investițiile în energie curată în SUA, Marea Britanie și Europa au crescut cu cel puțin 22% anul trecut, ajungând la un total de 718 miliarde de dolari.

Cheltuielile pentru vehicule electrice la nivel mondial au crescut cu 36% în 2023, ajungând la 634 miliarde de dolari. Este sectorul economiei globale care a înregistrat cele mai mari investiții, depășind energia regenerabilă, care a crescut cu 8%, ajungând la 623 miliarde de dolari.

Alimentarea doar cu energie curată, o premisă falsă

Dar, marea problemă pentru toate aceste investiții și cheltuieli este că asigurarea alimentării doar cu energie curată este o premisă falsă.

Panourile fotovoltaice și turbinele eoliene funcționează intermittent, în funcție de cum strălucește soarele sau bate vântul. Nu se poate vorbi de o energie constantă, notează Bloomberg.

Combustibilii fosili nu pot fi înlocuiți cu promisiuni ecologiste peste noapte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te