Câți ani muncesc ungurii pentru a cumpăra un apartament? Românii muncesc și plătesc dublu

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 15.06.2024 - 12:43
Câții ani muncesc ungurii pentru a cumpara un apartament? Românii muncesc și plătesc dublu Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ideea unei case îi încântă pe tot mai puțini români deoarece creditele sunt pentru 30 de ani, iar aceștia ajung să plătească dublul costului inițial. La polul opus, vecinii noștri, ungurii își pot achiziționa o casă în scurt timp.

SHARE

Pe baza Raportului Băncii Naționale a Ungariei privind piața imobiliară, o publicație din Ungaria a rezumat modul în care prețurile locuințelor au evoluat în funcție de  venituri.

După cum s-a dovedit, acest indicator a fost cel mai ridicat în majoritatea așezărilor examinate în 2014, la acel moment, a fost nevoie de 13,7 ani în Debrețin, 11,45 ani în Győr, 11,28 ani în Pécs și 9,69 ani în Miskolc pentru a acoperi prețul unui apartament din venitul mediu, în jur de 4000 de lei. 

„Cea mai favorabilă perioadă a fost 2012-2014, când la Debrețin au fost 7,78 ani, la Budapesta 6,49 ani, la Szeged 6,24 ani, la Pécs ett 6,05 ani, la Győröt 5,8 ani, în timp ce la Miskolc 4,61 ani ar fi putut fi de ajuns.

Câți ani muncesc ungurii pentru a cumpăra un apartament? Românii muncesc și plătesc dublu

Asta înseamnă că, de exemplu, în Debrețin, a trebuit să lucrezi cu 43 la sută mai mult pentru aceeași proprietate în 2004 decât în ​​2023”, scriu ei.

Calculând raportul dintre prețul mediu al locuinței în trimestrul IV al anului 2023 și venitul net mediu al județului , s-ar putea spune că este mediu până la sfârșitul anului 2023, dar s-a înregistrat o scădere semnificativă peste tot față de anul precedent.

Citeşte şi: Ai rate la bancă? Iată metoda prin ca îți poți reduce rata lunară cu până la 500 de lei. Riscurile?

Cei care folosesc un împrumut pentru a cumpăra o locuință s-ar putea descurca și mai bine în acest an, deoarece un împrumut pentru locuință de 52.000 de euro cu un termen de 20 de ani și o perioadă de dobândă de 10 ani cu un venit net de 5.800 de lei poate fi contractat la o dobândă la rata de până la 6,29 la sută.

La începutul aceluiași an, era de 6,49%, iar în ianuarie 2023 era de 8,1 la sută. Pe baza acestui fapt, rambursarea lunară a creditului pentru locuințe din exemplu a scăzut de la 440 euro la 390 în doar un an și jumătate.

La polul opus, în România valorea dobânzii este de 8,6% pentru suma de 52.000 de euro pentru un apartament mediu. Rata lunară este de 322.85 euro și, la final, propietarul plătește în 30 de ani suma de 117,889 euro!

Citeşte şi: VIDEO Ce trebuie să-ți evaluezi obligatoriu în România. Cine și cum poate face acest lucru

Dacă ar fi să plătească ratele în 20 de ani ca în Bulgaria, cetățeanul plătește lunar 363 euro iar creditul va ajunge la 88,644 euro.

Acest lucru este puțin probabil fiindcă rata pe 30 de ani este aproape jumătate din venitul său lunar.

În ce condiţii e mai bine să îţi iei casă, pe credit, în vremuri tulburi ca acestea? Cele mai avantajoase sunt creditele din Programul Prima Casă, pentru că au avansul cel mai mic, dar şi celelalte credite ipotecare din piaţă sunt bune.

Ce s-a întâmplat cu piaţa creditelor pentru case, în ultimul an? Odată cu trecerea de la Robor la 3 sau la 6 luni, la IRCC, toată lumea a stat cu ochii pe acest IRCC, spune dr. Ion Radu Zilişteanu, profesor de Finanţe-Bănci.

În ce condiţii e mai bine să îţi iei casă, pe credit, în vremuri tulburi ca acestea?

IRCC, în general, a fost mult mai volatil decât Robor la 3 luni, de pildă, care a fost mai predictibil, însă în ansamblu sigur că IRCC este ceva mai mic, explică Zilişteanu.

Odată cu scăderea indicelui de inflaţie, acest lucru s-a simţit şi pe piaţa interbancară şi, în consecinţă, şi IRCC a scăzut. În acest fel, doritorii de credite ipotecare au avut acces mai mare la obţinerea unui credit, decât la dobânzi mai mari.

Dobânzile au mai scăzut, pe măsură ce a scăzut IRCC. "În continuare, în măsura în care inflaţia va scădea, sigur că preţurile creditelor, care sunt date de dobânzi, plus comisioanele aferente, vor scădea", explică specialistul.

Citeşte şi: Ai rate la bancă? Iată metoda prin ca îți poți reduce rata lunară cu până la 500 de lei. Riscurile?

Oricum, creditele ipotecare sunt avantajoase, spune acesta. Adică, un individ, care încheie un credit ipotecar şi constată că, la banca unde a făcut el creditul, peste un an, ori doi, ori cinci are credit mai scump decât la o altă bancă, poate să-şi facă un credit de refinanţare şi se mută la cealaltă bancă. Este ca portarea numărului de telefon, de la o companie la alta.

Dar ce presupune să cumperi o locuinţă de 70.000 de euro de exemplu, în rate? Mai întâi, explică expertul, "proprietarul devine proprietar de jure, la achiziţie, dar locuinţa este ipotecată în favoarea băncii şi a statului român, până la plata ultimei rate din credit.

În momentul de faţă, la Creditul Prima Casă, statul român îşi asumă jumătate din garantarea sumei, iar banca emitentă a creditului cealaltă jumătate a sumei".

"Mi-e greu să spun cât costă", detaliază Zilişteanu, iar aceasta pentru că "noi putem să facem o proiecţie la nivelurile actuale de dobândă, însă, având în vedere că dobânda la creditul ipotecar obţinut prin Prima Casă, să zicem, este variabilă şi este ancorată în acest indicator de piaţă variabil, numit IRCC, e greu de spus".

Citeşte şi: VIDEO Ce trebuie să-ți evaluezi obligatoriu în România. Cine și cum poate face acest lucru

Dar ca trend? În următorii ani, foarte probabil că dobânzile vor scădea, deci nu se poate face o estimare exactă a cât va plăti solicitantul de credit. "Se poate face la nivelul dobânzii de acum, dar e irelevantă o astfel de simulare, pentru că nu este realistă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te