Ai rate la bancă? Iată metoda prin ca îți poți reduce rata lunară cu până la 500 de lei. Riscurile?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.02.2024 - 12:53
Ai rate la bancă? Iată metoda prin ca îți poți reduce rata lunară cu până la 500 de lei. Riscurile? - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Ai rate la bancă? Iată metoda prin ca îți poți reduce rata lunară cu până la 500 de lei. Riscurile? - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Ai rate la bancă? Iată metoda prin ca îți poți reduce rata lunară cu până la 500 de lei. Odată cu valul uriaș de scumpiri, românii fac față tot mai greu cheltuielilor zilnice la care se adaugă și povara ratelor lunare la bănci pentru diverse credite contractate anterior.

SHARE

Ai rate la bancă? Iată metoda prin ca îți poți reduce rata lunară cu până la 500 de lei. Pentru mulți români, gestionarea ratelor lunare a devenit o provocare majoră în 2024. Din fericire, există o soluție la îndemână care a început să capete popularitate în rândul românilor.

Ai rate la bancă? Iată metoda prin ca îți poți reduce rata lunară cu până la 500 de lei

Băncile din România au început să-și adapteze ofertele pentru a răspunde nevoilor clienților, oferind dobânzi competitive care scad sub pragul indicilor de referință. Oferind rate fixe începând de la 5,79% sau 5,89%, unele instituții financiare devin printre cele mai atractive alegeri din piață.

Specialiștii din domeniu financiar-bancar subliniază că beneficiile acestor oferte sunt evidente, oferind atât rate lunare mai mici, cât și predictibilitate financiară pe termen lung, însă cei care apelează la acest truc pentru a-și reduce ratele trebuie să știe care sunt și dezavantajele.

Nu doar noii clienți beneficiază de aceste oferte avantajoase, ci și clienții existenți pot opta pentru refinanțarea creditelor, trecând de la dobânzi variabile la dobânzi fixe pentru o perioadă de 3 sau 5 ani. Această acțiune poate duce la economii semnificative, cum ar fi reducerea ratei lunare cu până la 480 de lei pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro contractat pe o perioadă de 30 de ani.

Citește și: Cum au fost românii păcăliți de bănci să plătească rate mai mari? „Era împovărător”

Cu toate acestea, în procesul de refinanțare trebuie luate în considerare și costurile asociate, cum ar fi cele notariale sau de evaluare sau resetarea perioadei de creditare, potrivit Antena 3.

Citește și: Creditele ipotecare, cea mai proastă situaţie din ultimii 10 ani. Tot mai puțini își permit o casă

La acest moment, indicele ROBOR a înregistrat o scădere semnificativă, coborând la 6,1%, față de nivelurile de peste 8% înregistrate în anul precedent. Cu toate acestea, acesta este în continuare departe de valorile din urmă cu doi ani. În același timp, IRCC se menține la 5,8%, aproape de triplul valorii din 2022.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te