VIDEO Ce trebuie să-ți evaluezi obligatoriu în România. Cine și cum poate face acest lucru

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 28.01.2024 - 12:14

Consultantul financiar Laurențiu Stan a explicat la Newsweek Report câte tipuri de evaluări există, care sunt obligatorii și cine le poate face în România.

SHARE

Consultantul financiar Laurențiu Stan a explicat la Newsweek Report câte tipuri de evaluări există și cine le poate face conform legii.

El a arătat și cum sunt făcute acestea evaluări, cât durează și cum poți alege un evaluator profesionist, de încredere.

VIDEO Ce trebuie să-ți evaluezi obligatoriu în România. Cine și cum poate face acest lucru

Newsweek România: Câte tipuri de evaluări există și de ce e bine să fie ele făcute ? Unele sunt chiar obligatorii, din câte am înțeles.

 Laurențiu Stan: Da, unele dintre ele sunt obligatorii. În primul rând, tipurile de evaluare se clasifică în funcție de bunul evaluat, și, ulterior,  în funcție de scopul respectivei evaluări.

Citește și: Piaţa evaluărilor de active, companii și pentru garantarea împrumuturilor va creşte cu circa 10%

Tipurile de bunuri, în principiu, care se pot evalua în România și oriunde în lumea asta, pornesc de la bunuri imobile (adică proprietăți imobiliare), bunuri mobile, echipamente, mașini, utilaje, până la companii sau acțiuni la anumite companii.

În funcție de scop, cea mai căutată evaluare este pentru garantarea împrumutului.

Citește și: Cum este evaluată o afacere în România. De ce este important să știi valoarea reală a unei companii

Oamenii, când vor să ia un credit ipotecar, de exemplu, merg la bancă, li se recomandă să facă acea evaluare, pentru că este obligatoriu să facă acea evaluare a bunului pe care îl aduc în garanție, și acesta este volumul cel mai mare de evaluări, cel pentru garantarea împrumuturilor pentru bănci.

Trebuie să explicăm că la bancă nu merge să te duci să spui: domnule, am o casă care face cam două sute de mii...

Nu, nici gând.

Trebuie să ai un evaluator independent și autorizat.

Da, asta este și reglementarea BNR care prevede că evaluările trebuie să fie independente și, de atunci, obligativitatea celor care solicită credite ipotecare, nu numai credite garantate cu imobile sau bunuri mobile, trebuie să facă o evaluare înainte.

Citește și: Anul acesta ne putem aștepta la o creștere a riscului de țară. Cum ne va afecta împrumuturile

Am văzut că, în urma modificărilor aduse Codului fiscal, au mai fost introduse niște evaluări obligatorii pentru cei care au imobile și mașini mai scumpe. Care este pragul și de ce trebuie să fie făcute?

 Pragul este de 500.000 de euro pentru case și de 75.000 de euro pentru mașini.  

Însă aceste sume sunt, deja, cunoscute de autoritățile publice unde sunt înregistrate bunurile respective, la primării, de exemplu, așa că nu trebuie calculate individual sau de evaluatori. 

Ca urmare,  modalitatea de calcul prevăzută de noile reglementări fiscale se va aplica acelor sume deja existente. 

Când și de ce sunt evaluate companiile?

Companiile sunt evaluate în mai multe scopuri, dar cel mai important pentru proprietar este să aibă o evaluare atunci când vrea să facă un exit, când vrea să vândă niște acțiuni sau părți sociale sau vrea pur și simplu să iasă din afacere și să se ocupe cu altceva.

În această direcție am avut cele mai multe solicitări din partea proprietarilor de afaceri sau atunci când apare un fond de investiții care vrea să investească în compania respectivă.

Proprietarul vrea să știe și el care ar fi valoarea cu care să meargă la negociere pentru că fondul vine deja cu o ofertă atunci când este interesat de o companie anume.

Cât de complicat este să faci o astfel de evaluare în România

Metodologia este aceeași. Este destul de complicat să găsești informații cu privire la companii și la companii comparabile, mai ales, pentru că una dintre metodele de evaluare se bazează pe informații de la companii similare, informații de piață, din tranzacții sau la cele listate pe bursă.

Sunt anumiți indicatori care sunt luați în calcul pentru evaluare. Față de alte țări, de exemplu Statele Unite, unde sunt baze de date de zeci de ani de zile, bursa este foarte transparentă iar acești indicatori sunt calculați foarte des.

Ce ar trebui să schimbe România ca aceste evaluări să fie făcute mai ușor și, poate, cu mai multă acuratețe?

Transparența tranzacțiilor. Transparența este destul de redusă la noi, nu se comunică, nu se publică sumele la care se tranzacționează părți sociale sau părți din afaceri sau afacerile în totalitate și, de aceea, nu știm clauzele care au stat la baza acelor tranzacții.

Să vedem dacă sunt clauze speciale care ar trebui să influențeze prețul. Prețul poate fi influențat de piața acelei companii, de anumite clauze speciale, dar cred că asta este principală problemă la noi, lipsa transparenței și nu numai și prin țările din Europa de Est, cam tot aceeași problemă o avem.

 E problema corupției aici. Au fost multe cazuri în care s-a discutat despre o anumită companie că a fost subevaluată sau supraevaluată în funcție de interes. Cum sunt reglementările în această zonă?

Cine verifică, cine poate să stabilească că a fost făcută corect o evaluare sau nu? Pentru că, așa cum este în orice domeniu, sigur și aici apar anumite firme, anumite personaje care lucrează mai puțin legal.

Cu siguranță. Ca în orice alt domeniu, toată lumea se pricepe la orice, inclusiv la fotbal și la alte domenii foarte populare. Cu privire la corectitudinea evaluărilor ANEVAR, instituția are această responsabilitate să se asigure că toți evaluatorii sunt foarte bine pregătiți.

În afară de asta, orice evaluare poate fi verificată de un evaluator cu experiență, care s-a specializat în acest sens, și poate verifica respectiva evaluare doar la cererea unei părți interesate, deoarece inițiativa nu poate veni din partea ANEVAR.

  Ai zis mai devreme că toată lumea se pricepe, în România, la tot, la reparat mașini, la fotbal, la evaluări ș.a.m.d.  Cum ajungi evaluator, un evaluator adevărat?

Este un proces destul de complex să devii evaluator în România, mai ales în ultimii ani. ANEVAR asigură toată partea de pregătire și autorizare pentru că este Asociația evaluatorilor autorizați din România. Este singura entitate reglementată în acest sens.

Primul pas este un examen național pe care-l dau toți, un examen tip grilă. Apoi urmează cursuri de pregătire inițială care țin cam cinci săptămâni de zile plus consultații, plus examen de absolvire, și se intră într-o perioadă de stagiu, așa cum se practică și la contabili și la auditori.

E o perioadă de cel mult doi ani în care trebuie să treci de acest pas din pregătire, și apoi un examen final. Dacă treci de examenul respectiv, devii evaluator autorizat.

 Am văzut că aveți și mai multe acreditări internaționale. Cum se obțin ?

Certificarea internațională în evaluarea de business este obținută în Statele Unite, tot așa, în urma unui curs de pregătire foarte dificil și drastic. La fel și examenul. Este o certificare recunoscută, în primul rând în Statele Unite, apoi în Europa, pentru că există și o asociație europeană a evaluatorilor de afaceri. La noi în țară nu știu pe altcineva care să dețină certificarea aceasta.

Probabil mulți se vor întreba: cum găsesc un evaluator serios? Cred că este simplu, nu trebuie decât să vezi dacă are făcute aceste cursuri și dacă mai are și alte cursuri și acreditări făcute la nivel internațional. Desigur, acreditări care să conteze.

Experiența contează întotdeauna. Înainte de a lucra cu un evaluator, trebuie ca solicitantul, clientul potențial, să se asigure că evaluatorul are experiență în domeniul  respectiv.

Adică, dacă evaluezi o afacere din domeniul farmaceutic, de exemplu, ar fi bine ca acel evaluator să mai fi făcut astfel de evaluări pentru că trebuie să cunoască domeniul.

La fiecare evaluare de afacere trebuie să cunoști foarte bine domeniul respectiv pentru a ști ce anume îi influențează valoarea. De fapt, trebuie să faci o radiografie a afacerii respective.

Cam cât durează o evaluare? Putem oferi o estimare?

 O estimare, da. În medie, cam o lună de zile durează un proiect de genul acesta, în funcție de complexitate. Aici includem discuțiile cu reprezentanții companiei, selectarea și colectarea de informații, estimarea valorii, discuții după estimarea valorii.

Toate acestea sunt importante deoarece trebuie să-i comunici clientului valoarea și trebuie să înțeleagă și el cum ai ajuns la valoarea respectivă. Este un proces de aproximativ o lună de zile.

Ultima întrebare: Cum este această piață a evaluatorilor din România, în momentul de față? E în creștere?

Aș putea spune că nu este o creștere foarte mare de la an la an. Au fost variații, dar aș estima că undeva până în 10 % sunt variațiile anuale.

Piața de evaluare din România se află la aproximativ 40 - 45 de milioane de euro, în România existând aproape 3700 de evaluatori autorizați, persoane fizice.

Există cam 550 de firme care se ocupă cu evaluări la nivel național. Cam aici se situează piața de evaluări, nu variază foarte mult, depinde de anumite situații excepționale, atunci când se schimbă legislația în domeniul fiscal. 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te