Oltcit Craiova a apărut în urma unui parteneriat între autoritățile de române și producătorul francez Citroën – statul român avea 64% și Citroën, 36%.
La începutul anilor 1970, pe fondul crizei energetice generate de de embargoul impus de țările arabe producătoare de petrol (OPEC), drept răspuns la decizia SUA de a sprijini militar Israelul în timpul războiului Yom Kippur, care a lovit afectat puternic piața auto de pe „bătrânul continent”, constructorii auto din vest au început să se uite după noi piețe. Iar Citroën, văzând că lui Renault îi mergea bine în România, cu fabrica Pitești, de pe porțile căreia prima Dacia 1100 a ieșit în 1968, a decis să vină la Craiova, pentru a-și deschide ușa către piața din CAER (organizație economică creată de URSS pentru a constitui un echivalent al Comunitatii Economice Europene).
Producția „Citroёn-ului oltenesc”, considerat la acea vreme de mulți drept cea mai modernă mașină comunistă (suspensie independentă, frâne cu discuri la toate roțile, carburator cu control electric, senzor pe volant pentru aprindere, etc.), fiind bazat pe apreciatul Citroёn Visa, a început în 1981.
Oltcit-ul a fost produs în patru versiuni: Special - echipat cu motorul de Visa de 652 cmc și o cutie în 4 trepte, Club - echipat cu un motor de 1.129 cmc și o cutie în 4 trepte, Club 12 TRS - dotat cu un motor de 1.200 cmc și o cutie în 5 trepte și Club 12 CS – utilitară.
Producția Oltcit s-a încheiat în 1991, până în 1994 fiind produs modelul Oltena, cu motor și multe alte piese împrumutate de la Dacia 1310.