VIDEO BMW Seria 5 intră în lumea mașinilor electrice. Semnalizează singur și are consolă de jocuri

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 26.05.2023 - 20:42
Noul Seria 5 este plin de tehnologie și inovații - Foto: Ciprian Mihai/BMW
În 1982, „Rechinul”, a doua generație Seria 5 a primit primul motor diesel - Foto: BMW
A 7-a generație Seria 5, G30, a fost primul „cinciar” oferit și cu sistem de propulsie plug-in hybrid - Foto: BMW
Un limbaj de design clar şi redus subliniază eleganţa şi prezenţa sportive ale noului BMW Seria 5 Sedan - Foto: BMW
Un limbaj de design clar şi redus subliniază eleganţa şi prezenţa sportive ale noului BMW Seria 5 Sedan - Foto: BMW
Noul Seria 5 este plin de tehnologie și inovații - Foto: BMW
Noul Seria 5 este primul model BMW care prezintă un interior complet vegan ca dotare standard - Foto: BMW
Stopurile plate, împărţite de o bandă cromată, interpretează expresiv caracterul distinctiv în formă de L - Foto: BMW
Consolă de jocuri video integrată în bord - Foto: BMW
Noul Seria 5 este plin de tehnologie și inovații - Foto: BMW

După 51 de ani în care a setat standarde peste standarde în clasa sa, în materie de dinamică, sportivitate fără rabat la confort și tehnologie în lumea motoarelor termice, a 8-a generație BMW Seria 5 prezintă noi inovații digitale și face și pasul 100% electric.

SHARE

E12, E28, E34, E39, E60, F10, G30 și, acum, G60. Primul BMW Seria 5, cu nume de cod „E12”, a văzut lumina zilei în 1972, cu motoare termice cu 4 și 6 cilindri, pe benzină.

În 1982, „Rechinul”, a doua generație Seria 5 a primit primul motor diesel. În 1990, „E34” a fost primul Seria 5 oferit și în versiune „Touring”, break, și în paleta de motorizări a intrat și un V8.

Foto: BMW Seria 5 E28

Iar BMW-ul M5 al celei de-a 5-a generații Seria 5 (E60) a avut un motor cu 10 cilindri în V, aspirat, inspirat din lumea Formulei 1, care dezvolta 507 cai putere. 

F10, a-6-a generație Seria 5, a beneficiat, în premieră, de un sistem de propulsie hybrid și M5-ul a trecut în era turbo cu un V8.

Apoi, a 7-a generație Seria 5, G30, a fost primul „cinciar” oferit și cu sistem de propulsie plug-in hybrid. Iar M5-ul a făcut pasul 4x4, cu un sistem xDrive special conceput pentru a putea decupla tracțiunea și a rămâne doar cu roți motoare spate, mai ales pentru pasionați. 

Citește și: Jeep face primul pas 100% electric după 82 de ani cu Avenger. Deocamdată, nu are tracțiune 4x4

Foto: BMW Seria 5 G30 plug-in hybrid

Acum, cea de-a 8-a generație BMW Seria 5, G60, care a fost prezentată la nivel global pe 24 mai 2023, inclusiv în România, la București, unde a fost prezentă chiar un model ”în carne și oase”, merge și mai departe și intră într-un nou „film”.

Noul Seria 5 este plin de tehnologie și inovații, poate, de exemplu, să semnalizeze și să schimbe banda singur, în anumite condiții, oferă printre opțiuni o consolă de jocuri video integrată în sistemul multimedia al mașinii (smartphone-urile pasagerilor devin controllere) și, pentru prima dată, oferă o versiuni 100% electrice. 

Citește și: Norma de poluare Euro 7 va scumpi mașinile noi cu minimum 2.000 €. Camioanele cu 12.000 €

Un nou limbaj de design, cu grilă iluminată ca la Seria 7 și XM

Un limbaj de design clar şi redus subliniază eleganţa şi prezenţa sportive ale noului BMW Seria 5 Sedan.

În comparaţie cu modelul predecent, noua ediţie a crescut în lungime cu 97 milimetri, până la 5.060 milimetri, în lăţime cu 32 milimetri, până la 1.900 milimetri, iar în înălţime cu 36 milimetri, până la 1.515 milimetri. Ampatamentul său a fost extins cu 20 de milimetri, până la 2.995 de milimetri.

Proporţiile sunt echilibrate de posibilitatea de a echipa pentru prima dată în istorie modelul cu jante de 21 inch.

Citește și: VIDEO Prima mașină aerodinamică, inventată de un român în 1922. A fost ignorat zeci de ani

Partea frontală a noului BMW Seria 5 Sedan este caracterizată de o interpretare modernă a farurilor duble şi a grilei tipice BMW. Elementele LED dispuse aproape vertical servesc drept semnalizatoare şi lumini de zi. Iar grila BMW, care se proiectează mult înainte, dispune de un contur larg, iar opţional şi de iluminare de contur BMW Iconic Glow.

Când automobilul este privit din lateral, linia înaltă a umerilor, suprafeţele puternic sculptate şi două linii de caracter trasate cu precizie modelează caroserie atletică a automobilului. Pragurile laterale negre, mânere discrete ale uşilor şi numărul 5 în relief la baza montantului C sunt şi mai atrăgătoare.

Proporţiile întinse dinamic curg spre spatele puternic. Stopurile plate, împărţite de o bandă cromată, interpretează expresiv caracterul distinctiv în formă de L.

Caracterul dinamic al noului BMW Seria 5 Sedan poate fi îmbunătăţit şi mai mult cu pachetele opţionale M Sport şi M Sport Pro.

Cockpit digital și interior complet vegan

Spaţiul generos, funcţionalitatea modernă, nivelul ridicat de confort acustic, precum şi materialele de înaltă calitate, prelucrate cu precizie şi serviciile digitale avansate caracterizează atmosfera din interiorul noii Serii 5.

Cockpitul are un număr redus de butoane și comenzi în comparaţie cu modelul predecedent. Acest lucru s-a realizat prin digitalizarea constantă a funcţiilor. Acum funcţiile pot fi accesate rapid prin butoanele de „shortcut” cu 3 linii amplasate în interior acolo unde înainte erau grupate mai multe butoane, prin cele 8 butoane shortcut de pe display şi două gesturi căruia îi pot fi atribuite aproape orice funcţii, prin căutarea rapidă inteligentă din meniul de aplicaţii sau prin comenzi vocale.

Ecranul central curbat BMW reinterpretează ideea distinctă a mărcii de orientare către conducător. Sistemul de afişare complet digital constă dintr-un monitor de informaţii de 12,3 inch (31,24 cm) şi un display central de 14,9 inch (37,85 cm), care este folosit și de consola de jocuri integrată în bord.

Şi volanul a fost reproiectat, cu o secţiune inferioară aplatizată, feedback haptic pe panourile de control, şi maneta selectorului de pe consola centrală.

Bara de Interacţiune BMW opţională este un alt punct de atracţie. Unitatea funcţională cu iluminare din spate eficientă, cu structură de suprafaţă cristalină, se extinde pe toată lăţimea bordului, până la panourile uşilor, şi include panouri de control cu funcţie tactilă.

Noul Seria 5 este primul model BMW care prezintă un interior complet vegan ca dotare standard. Aceasta include suprafeţele scaunelor, tabloul de bord şi panourile uşilor, precum şi volanul pentru prima dată.

Suprafeţele scaunelor din versiunea Veganza cu proprietăţi asemănătoare pielii sunt disponibile opţional şi cu o perforaţie decorativă.

Alte echipamente opţionale includ tapiţeria BMW Individual din piele Merino în mai multe variante bicolore.

Noul BMW Seria 5 semnalizează și schimbă banda singur

Nu e banc, noul BMW Seria 5 poate semnaliza și schimba banda singur. 

O gamă semnificativ extinsă de sisteme pentru condus şi parcare autonome este disponibilă standard sau opţional pentru noul BMW Seria 5 Sedan.

Punctul de atracţie al gamei este Driving Assistant Professional, care include asistent de control al direcţiei şi al benzii şi control al distanţei cu funcţie Stop & Go.

Pe pieţele auto din SUA şi Canada, precum şi din Germania, include asistentul de autostradă (Highway Assistant), care preia sarcinile de direcţie pe autostrăzile cu benzi direcţionale separate structural. La viteze de condus de până la 130 km/h, este posibil să iei mâinile de pe volan şi să le poziţionezi confortabil atât timp cât eşti atent la trafic.

Ca o premieră mondială, sistemul din noul BMW Seria 5 include acum şi asistentul activ de schimbare a benzii cu activare din privire. Această dotare de confort atinge acum un nou nivel de interacţiune între conducător şi automobil.

Maşina sugerează o schimbare a benzii şi aceasta poate fi efectuată pentru prima dată doar privind în oglinda exterioară pentru a confirma schimbarea benzii. Asistentul activ de schimbare a benzii preia automat mişcările de direcţie necesare, dacă situaţia din trafic o permite. Și, și semnalizează.

Noul BMW Seria 5 Sedan este echipat standard cu asistent de parcare, inclusiv asistent pentru marşarier. Cu dotarea opţională Parking Assistant Professional, parcarea automată şi manevrarea de până la 200 de metri pot fi controlate în automobil sau prin smartphone în afara acestuia.

Consolă de jocuri video integrată în bord

Sistemul de operare BMW 8.5 oferă o gamă mai largă de conţinut digital pentru informaţii şi divertisment, cicluri de actualizare mai rapide pentru funcţii, informaţii îmbunătăţite despre punctele de încărcare pentru automobilele electrice şi acces optimizat la multe servicii online specifice.

Streamingul video este posibil pe displayul central, la fel cum este şi o formă inovatoare de jocuri în automobil prezentată pentru prima dată în noul BMW Seria 5 Sedan prin platforma AirConsole.

Conducătorul şi pasagerii pot juca aşa-numitele jocuri casual în timp ce automobilul staţionează, de exemplu pentru a reduce timpii de aşteptare în timp ce încarcă bateria de înaltă tensiune a BMW i5.

Versiunile electrice BMW i5 eDrive40 și BMW i5 M60 xDrive, primele vârfuri ale gamei

În premieră, în cazul noului Seria 5, BMW n-a ieșit pentru prima dată la rampă cu vârfuri de gamă termice, ci electrice. 

Modelul electric BMW i5 este echipat cu tehnologia BMW eDrive de a cincea generaţie îmbunătăţită şi este lansat în două variante. BMW i5 M60 xDrive combină sistemul de propulsie de 442 kW/601 CP (când sunt activate funcţiile M Launch Control sau M Sport Boost) cu performanţe M şi caracteristici specifice de design.

Două unităţi de propulsie integrate, câte una pe fiecare punte, formează o tracţiune integrală electrică. Cuplul generat de sistem este de până la 820 Nm, când sunt activate funcţiile M Sport Boost sau M Launch Control.

Acest lucru permite ca BMW i5 M60 să accelereze de la 0 la 100 km/h în 3,8 secunde, viteza maximă fiind limitată electronic la 230 km/h.

De asemenea, este disponibil şi BMW i5 eDrive40. Motorul său electric antrenează roţile spate şi generează o putere maximă de 250 kW/340 CP şi un cuplu maxim de până la 430 Nm cu funcţiile Sport Boost sau Launch Control activate. BMW i5 eDrive40 accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,0 secunde, iar viteza maximă este de 193 km/h.

Bateria de înaltă tensiune, cu dimensiuni foarte compacte, este situată în partea de jos a caroseriei şi oferă un conţinut de energie utilizabil de 81,2 kWh pentru ambele modele.

Pe lângă motoarele electrice eficiente, cea mai recentă versiune de recuperare adaptivă şi o combinaţie inteligentă a tehnologiei pompei de căldură pentru încălzirea şi răcirea interiorului, transmisia şi bateria de înaltă tensiune contribuie la autonomia mare.

Valorile WLTP respective sunt de 455-516 kilometri pentru BMW i5 M60 xDrive şi de 477-582 kilometri pentru BMW i5 eDrive40.

Cu noua funcţie MAX RANGE, autonomia poate fi mărită cu până la 25%, dacă este necesar, limitând puterea şi viteza şi dezactivând funcţiile de confort.

Unitatea de încărcare a BMW i5 permite încărcarea AC cu o putere de până la 11 kW ca variantă standard şi până la 22 kW ca variantă opţională. Bateria de înaltă tensiune poate fi încărcată cu curent continuu cu o putere de până la 205 kW. De exemplu, nivelul de încărcare a bateriei de la BMW i5 poate fi crescut de la 10 la 80% în aproximativ 30 de minute.

Două motoare termice „cuminți”, pentru început

Motoarele pe benzină şi diesel din noua generaţie modulară de motoare BMW Group Efficient Dynamics vor fi oferite într-o selecţie specifică pieţei. Acum dispun de tehnologie mild-hybrid 48V şi sunt combinate standard cu o nouă transmisie Steptronic Sport cu opt trepte.

În Europa, lansarea pe piaţă va aduce motorizări cu patru cilindri pentru modelele BMW 520i Sedan (153 kW/208 CP), BMW 520d Sedan şi BMW 520d xDrive Sedan (ambele de 145 kW/197 CP).

Alte motoare pe benzină cu patru şi şase cilindri sunt disponibile în afara Europei.

Gama de modele va fi completată în primăvara anului 2024 cu două variante cu sisteme plug-in hybrid de ultimă generaţie.

Un nou motor diesel cu şase cilindri dispuşi în linie va fi disponibil pentru BMW Seria 5 Sedan din 2024.

O altă variantă a BMW i5, cu tracţiune integrală electrică, va urma tot în cursul anului 2024.

În România, prețurile pentru noul BMW Seria 5 pornesc de la 58.964 euro cu TVA (520i). 520d xDrive pleacă de la 63.843 euro cu TVA, i5 eDrive40 de la 70.150 euro cu TVA și i5 M60 xDrive de la 99.603 euro cu TVA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te