VIDEO + FOTO Ineos Grenadier 4x4 sau cum reajunge BMW să se bată în off-road

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 13.07.2020 - 17:04

Un producător nou, o mașină nouă, dar cu un design familiar, croit după originalul Land Rover Defender, cu lungimea și statura lui Mercedes G-Klasse, tehnologie Magna și motoare BMW în șase cilindri, cuplate la transmisii ZF. Este vorba despre Ineos și off-roader-ul Grenadier.

SHARE

Efervescența SUV-urilor a făcut ca, în ultimii ani, off-roader-ele adevărate să nu mai țină capetele de afiș. În mare, cel puțin pe piața europeană, oferta a rămas cam aceeași: Toyota Land Cruiser, Jeep Wrangler, Land Rover Defender și Mercedes G-Klasse. Și au luat avânt o serie de pick-up-uri de off-road, precum Ford Ranger, Toyota Hilux, Isuzu D Max, Volkswagen Amarok sau Mitsubishi L200.

Anul 2020, însă, pare să fie unul interesant pentru europenii pasionați de aventură în afara drumurilor asfaltate și nu numai. Land Rover a lansat noul Defender, un off-roader ce respectă trăsăturile reputatului său strămoș, dar este la curent și cu toate tehnologiile de ultimă oră și, de asemenea, mai prietenos cu drmurile asfaltate, ca un SUV, iar, tot în Marea Britanie, noul producător Ineos propune Grenadier, un model nou-nouț și fără pedigree, dar care se bazează pe un ”cocktail” cel puțin interesant de arhitectură și tehnologii din lumea off-road-ului.

Concret, Ineos și-a ales cu multă atenție partenerii pentru dezvoltarea off-roader-ului Grenadier – Magna, care are zeci de ani de experiență în domeniu și, printre altele, produce modele ca Mercedes G-Klasse și Jaguar I-Pace, BMW, care este unul dintre cei mai reputați motoriști din lume, și ZF, unul dintre cei mai importanți producători de sisteme de transmisie.

Design-ul lui Ineos Grenadier este clar croit după Defender-ul original, dar mașina are aproape aceeași lungime și înălțime cu G-Klasse-ul. Caroseria poate fi caracterizată prin doar două cuvinte: simplu și util. Dacă capota plată a motorului a fost gândită să servească, de exemplu, și drept masă pentru laptop, portbagaj-ul cu uși duble al versiunii în două volume poate înghiți un europalet.

Apoi, cum îi stă bine unui off-roader adevărat, Grenadier are șasiu separat și punți rigide. Deocamdată, despre sistemul 4x4 nu se cunosc detalii, dar Magna, cu siguranță, se pricepe. Dar se știe că motorizările pe benzină și diesel vor fi BMW cu șase cilindri, adică, de 3.0 litri, aspect ce marchează reîntoarcerea bavarezilor în lumea off-roader-elor.

Recunoscuți pentru motoarele de top dezvoltate, bavarezii au cochetat oficial de mai multe ori cu acest segment. De exemplu, la sfârșitul anilor 1980, Daihatsu Rocky, mai târziu Fourtrak, avea motoare pe benzină de 2.0 litri și de 2.7 litri, cu șase pistoane în linie, de la BMW Seria 5, și un turbo-diesel de 2.4 litri, tot de la Seria 5, a doua generație Range Rover (P38A) a primit un motor BMW turbo-diesel de 2.5 litri, iar în 1997 Land Rover-ul Defender a fost și el oferit cu un motor BMW pe benzină – M52-ul L6 de 2.8 litri și 192 de cai putere de pe Seriile 3, 5 și 7.

Ineos Grenadier va ajunge pe piață în 2022. Producătorul a confirmat și o versiune pick-up, cu benă și cabină dublă, și va fi interesant de văzut ce soluție de transmisie va oferi ZF. Oare tot o versiune a celebrei cutii automate în 8 trepte ce echipează BMW-urile cu motor longitudinal, dar și cu reductor? De asemenea, Ineos spune că ia în calcul și sisteme de propulsie electrificate pentru Grenadier.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te