VIDEO Dezastru pentru Renault, la testele Euro NCAP: Zoe a luat zero stele, Dacia Spring, o stea

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 08.12.2021 - 19:35
Dacia Spring a obținut doar 6,1 puncte din 16 posibile la testul de impact frontal. / Foto: captură video
Dacia Spring a obținut doar 6,1 puncte din 16 posibile la testul de impact frontal. / Foto: captură video
Zero stele Euro NCAP, pentru Renault Zoe. / Foto: captură video
Zero stele Euro NCAP, pentru Renault Zoe. / Foto: captură video

Dacă în anii 2000 Renault s-a promovat agresiv drept un „campion al siguranței”, întreaga gamă obținând 5* la testele de impact Euro NCAP, între timp lucrurile par a se fi schimbat. Dacia Spring, cea mai accesibilă electrică, a luat o stea, iar Renault Zoe, zero stele.

SHARE

Având în vedere că Dacia Spring este versiunea adusă la standarde europene a modelului Renault City K-ZE, lansat la Salonul Auto de la Shanghai 2019, și este făcută în aceeași fabrică din China, se poate spune că era de așteptat un rezultat destul de slab la testele de impact Euro NCAP. 

Sigur, unii vor spune că la un preț de pornire de 9.100 de euro nu poți avea pretenții prea mari. Total eronat. Dacia Spring costă în România 9.100 după deducerea eco-voucher-ului Rabla Plus, în valoare 10.000 de euro. Prin urmare, producătorul încasează minimum 19.100 de euro pe mașină (și raționamentul este valabil și în alte țări. În mai toate statele UE sunt oferite bonificații pentru mașinile electrice). Iar la acest scor există pe piață mașini noi cu 4*-5* Euro NCAP, inclusiv din clase superioare. Este adevărat, nu sunt electrice. 

Citește și: 100% ELECTRIC Totul despre Dacia Spring: 44 CP, până la 295 km autonomie, versiune Cargo

De ce a luat Dacia Spring o stea la testele Euro NCAP

Dacia Spring a obținut doar 6,1 puncte din 16 posibile la testul de impact frontal, 10,6 puncte din 16 posibile la testul de impact lateral, 2,8 puncte din 4 posibile la accident din spate și -0,5 puncte din 2 posibile la proba de descarcerare. Per total, scorul obținut de Dacia Spring pentru protecția pasagerilor adulți este de 49%.

Citește și: De ce e coadă la Dacia Spring deși nimeni n-a pipăit mașina? Ce oferă în 7.500 de euro

”Habitaclul lui Spring a rămas stabil la impactul frontal. Riscuri severe de rănire au fost notate la nivelul picioarelor, iar structura planșei de bord prezintă riscuri de rănire pentru pasagerii de diferite mărimi, așezați în diferite poziții. Protecția la nivelul pieptului șoferului este slabă, precum și cea pentru zona pelvisului (...) În cazul unui impact din spate, pasagerii față sunt protejați adecvat la nivelul gâtului (whipplash), dar cei spate pot fi răniți (...) În ceea ce privește scorul obținut la descarcerare, mașina a fost penalizată pentru forțele superioare necesare pentru deschiderea portierei după accident”, comentează Euro NCAP.

Citește și: Resuscitarea legendelor, strategia companiilor auto pentru a te convinge să cumperi o electrică

La capitolul „Protecția copiilor”, Spring a obținut un scor total de 56%, luând, de exemplu, doar 4 puncte din 13 posibile pentru sistemele de siguranță. Apoi, la capitolul ”Protecția participanților vulnerabili la trafic”, Dacia 100% electrică a luat 39%, fiind notată cu zero puncte, de pildă, pentru lipsa unui sistem automat de frânare. Iar la „Sistemele de siguranță activă” a obținut 32%.

Rezultatele complete alte testului Euro NCAP le puteți vedea AICIAtenție, Euro NCAP notează comportamentul mașinilor testate la mai multe capitole, după cum ați văzut, dar scorul final nu este o medie a notelor. Scorul final reflectă cel mai slab rezultat înregistrat la oricare dintre criterii.  

Zero stele Euro NCAP, pentru Renault Zoe

Dacă în cazul Dacia Spring, cea mai ieftină mașină electrică de pe piață, mai pot fi găsite explicații pentru scorul slab la testele de impact, în cazul lui Renault Zoe, noua versiune a celei mai vândute electrice din Europa în ultmii ani, Renault nu are nicio scuză. Cele zero stele Euro NCAP sunt rușinoase pentru constructorul care ani la rând, începând cu cea de-a doua generație Renault Megane, a fost „campion al siguranței”.

Noul Renault Zoe testat de Euro NCAP a obținut 43% la „Protecția adulților”, 52% la „Protecția copiilor”, 41% la ”Protecția participanților vulnerabili la trafic” și 14% la „Sistemele de siguranță activă”. Ireal, unele procente sunt mai slabe decât la Spring, deși prețul de listă al lui Zoe a fost de peste 30.000 de euro, iar acum pornește de la circa 26.000 de euro, fără Rabla Plus. Ciudat, însă, acum șapte ani, prima generație Renault Zoe lua 5* Euro NCAP. Sigur, s-au mai schimbat criteriile între timp, dar și zero stele sună cel puțin ciudat. Rezultatele complete alte testului Euro NCAP le puteți vedea AICI.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te