VIDEO Vacanță cu mașina cu rulotă sau remorcă? Regulile pe care trebuie să le respecte orice șofer

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 16.06.2024 - 08:11
Vacanță cu mașina cu rulotă sau remorcă? Regulile pe care trebuie să le respecte orice șofer - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Dacă plecați în vacanță cu mașina cu rulotă sau remorcă pentru prima dată, trebuie să știți că există câteva reguli pe care trebuie să le respecte orice șofer.

SHARE

Plecarea la drum cu o mașină cu remorcă, fie că este vorba despre o rulotă sau o remorcuță pentru transportul de mărfuri, de exemplu o barcă sau un skijet, în cazul vacanțelor la plajă, necesită o atenție deosebită.

De foarte multe ori, greșeli minore și evitabile pot transforma o călătorie într-o experiență periculoasă.

Citește și: Ești tânăr șofer? Află dacă ți-au pus părinții modul de urmărire prin GPS pe mașină

Vacanță cu mașina cu rulotă sau remorcă? Regulile pe care trebuie să le respecte orice șofer

Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute de șoferi când pleacă la drum cu o rulotă sau remorcă agățată de mașină este nerespectarea capacității maxime de tractare a vehiculului. Fiecare mașină și fiecare remorcă are o limită precisă indicată de producător. Depășirea acestei capacități vă poate strica mașina, precum și crește semnificativ riscul de accident.

Citește și: Motorină standard sau premium? E justificat prețul mai mare? Ce trebuie să știe șoferii de diesel

Distribuirea incorectă a încărcăturii este o altă greșeală frecventă. Pentru o stabilitate optimă, se recomandă să plasați aproximativ 60% din greutate în partea din față a axei remorcii și 40% în spate. Un dezechilibru poate provoca oscilații periculoase, ceea ce face ca șofatul să fie dificil și riscant. Adică, în cazul rulotei, nu plasați bagaje multe în spatele ei, ci în față. 

Totodată, o încărcătură neasigurată se poate deplasa în timpul transportului, afectând stabilitatea atât a remorcii, cât și a vehiculului de tractare. Folosiți chingi și plase pentru a fixa ferm încărcătura și a preveni mișcările neașteptate.

Nu plecați la drum fără a verifica starea tehnică a rulotei / remorcii

Ca orice vehicul sau echipament, o remorcă sau o rulotă necesită o întreținere periodică. Verificați întotdeauna anvelopele, luminile și cuplajul înainte de fiecare utilizare.

O remorcă prost întreținută este o sursă potențială de defecțiuni și accidente. Iar un cârlig de remorcare prost fixat se poate desprinde pe drum, cu consecințe potențial dezastruoase.

De asemenea, aveți grijă la viteză. În unele țări și zone, vehiculele care tractează remorci trebuie să respecte adesea limite de viteză specifice, care sunt în general mai mici decât cele pentru vehiculele fără remorcă. Aceste limite de viteză există din motive de siguranță, în special pentru a gestiona distanțele de frânare mai mari. Nerespectarea acestor semne de limitare poate duce la amenzi sau la situații periculoase.

Citește și: FOTO Care e martorul luminos din bord la aprinderea căruia orice șofer trebuie să oprească imediat

Conducerea cu o remorcă necesită abilități suplimentare, în special pentru manevre, chiar dacă unele mașini moderne, dispun de sisteme electronice de asistență la tractare. 

O remorcă adaugă greutate și modifică dinamica de frânare a vehiculului. Anticipați și frânați ușor, de exemplu, pentru a evita opririle bruște care ar putea provoca deraparea sau balansarea remorcii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te