Ți-ai luat mașină electrificată ca să parchezi gratis în București? Ghinion, PMB elimină facilitatea

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 04.11.2022 - 12:39
Parcare București / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zeci de mii de mașini hybrid și plug-in hybrid parchează gratis, zilnic, în București, după ce, din 2016, Primăria Capitalei a încurajat folosirea de astfel de vehicule prin taxe și impozite aproape de zero. Din 2023, însă, doar mașinile 100% electrice nu vor plăti parcarea.

SHARE

După șase ani în care a încurajat cu succes utilizarea de mașini electrificate, hybrid și plug-in hybrid (unele modele pot rula până la 50-70 de kilometri pe baterie, cu zero emisii), proprietarii achitând impozite foarte mici în comparație cu cele pentru mașinile pe benzină sau motorină și parcând gratuit în orice parcare publică, Primăria Capitalei intenţionează să acorde facilitatea privind parcarea gratuită doar şoferilor care conduc autoturisme cu zero emisii de carbon, adică 100% electrice, înmatriculate în Bucureşti.

Astfel, PMB a pus în transparenţă decizională un proiect de hotărâre privind utilizarea gratuită a parcărilor publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului Bucureşti de către autoturismele cu emisii zero de carbon, înmatriculate în Bucureşti.

Citește și: Cum poți avea mașină puternică și să plătești impozit ca pentru Logan. Ai și parcarea gratuită

Documentul poartă denumirea „Proiect de hotărâre privind utilizarea gratuită a parcărilor  publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului Bucureşti de către autoturismele cu emisii zero (0) de carbon – CO2 înmatriculate în municipiul Bucureşti, precum si de abrogare a HCGMB nr. 140 din data de 26.05.2016 privind utilizarea gratuită a parcărilor publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului Bucureşti de către autoturisme hibrid şi cele electrice înmatriculare în municipiul Bucureşti, precum şi aprobarea modelului vignetei de identificare”.

Citește și: Electrificarea forțată a mașinilor va costa aproape 1.200 de miliarde de dolari până în 2030

Nici toate mașinile 100% electrice nu vor mai parca gratis în Capitală. Vizate, sistemele de ride-sharing

Conform proiectului, de parcare gratuită în parcările publice generale vor beneficia doar posesorii autoturismelor cu emisii zero de carbon, înmatriculate în Capitală, iar excepţie vor face autovehiculele electrice care sunt folosite pentru transportul persoanelor şi pentru care cursele pot fi comandate prin platformele digitale, autoturismele folosite în sistem ride-sharing şi cele care afişează, prin colantare sau prin mijloace autio-video mesaje publicitare.

Aceste tipuri de vehicule electrice vor plăti parcarea la fel ca toate celelalte autovehicule. 

Se ieftinește parcarea! 5 lei/h, tarif unic de parcare în București. 500 lei, abonamentul lunar

Un alt proiect pus în transparenţă decizională de Primăria Bucureşti se referă la modificarea şi completarea HCGMB nr. 517/2019 privind aprobarea tarifelor de exploatare a parcajelor publice de utilitate generală din Municipiului Bucureşti.
 
Prin acest proiect se propune o zonă unică de tarifare, ce cuprinde toate parcajele şi locurile de parcare prezente şi viitoare ce aparţin domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti. Conform documentului, pentru utilizarea locurilor de parcare în zilele de luni - vineri şi în intervalul orar 08:00 - 20:00, se stabileşte un tarif de 5 lei/oră.

Persoanele fizice, persoanele juridice şi instituţiile publice care doresc să cumpere abonamente pentru parcare în intervalul luni - duminică între orele 08:00 – 20:00, vor plăti, conform proiectului, 25 de lei/zi sau 500 de lei/lună.

În ceea ce priveşte tarifele pe care riveranii ar urma să le plătească pentru parcările din zona de reşedinţă, abonamentul ar ura să coste 50 de lei pe lună sau 500 de lei pe an.
 
Proiectul prevede, de asemenea, tariful de 20 de lei pe oră pentru autocare şi pentru autovehiculele care deservesc industria cinematografică. 

Tarifele de parcare vor putea fi achitate prin tichete preplătite, tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru), prin SMS sau on-line, utilizând platformele sau aplicaţiile electronice specifice. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te